fredag 30. november 2012

Movember nærmer seg slutten

November nærmer seg slutten, og det er samtidig bare noen få timer igjen av årets Movember. For de som ikke har fått det med seg så er det en bevegelse for å skape bevissthet rundt menns helse og da spesielt på prostatakreft. Organisasjonen støttes med midler for de som har noen igjen etter første innspurt av julegavehandlingen, men budskapet spres da hovedsaklig med å barbere seg 1. november og så la barten gro utover resten av måneden.

Statusen er at jeg fortsatt ikke har noe grunnlag for noe som kan i det hele tatt kalles en skikkelig bart så med mindre jeg tyr til en sprittusj så blir ikke resultatet noe spesielt å samle på, men det hjalp ikke med sabotasjen halvveis i løpet av måneden da samboeren min nektet å bli sett sammen med meg - noe med at jeg ligner for mye på en uteligger med denne ansiktspryden. Saken har liten relevans i forhold til slanking utover at det da er duket for at desember starter med en vektnedgang på omtrent 1-2 gram.

Test av "AKCD Easy Diet TexMex"

AKCD Easy Diet måltidene er ment som måltidserstatninger ved slanking og kan benyttes i inntil 3 uker sammenhengende, men kan kun erstatte alle måltider dersom en minst spiser to av de salte måltidene om dagen. Dagens test av suppen med smak av TexMex smaker definitivt av salt samt noe annet mer eller mindre udefinerbart stoff, men mer om det litt senere. Hvert måltid gir ett inntak av kalorier tilsvarende 209 kcal, og er dermed tilsvarende i forhold til andre måltidserstatninger jeg har testet.

Retten tilberedes ved å følge noen få enkle steg, og du vil kjapt finne ut at den vanskeligste biten involvert mest trolig er å finne ut hvor samboeren, kona eventuelt den utpekte kjøkkenansvarlige (dersom kjøkkenet inneholder en eller flere ting der du ikke vet hva de skal brukes til så er dette neppe deg) har gjemt vispen. Hell omtrent 3 dl vann i kasserolle, det vil si omtrent ett og ett halvt vanlig kjøkkenglass dersom du ikke ser behovet for å blande inn litermålet, og kok opp. Trekk kasserollen av platen, hell pulveret oppi og rør rundt med vispen til det ser ut til at klumpene har forsvunnet. La stå i fem minutter og server i suppetallerken. 


Pleier vanligvis å starte med å beskrive smaken, men etter å ha fått tallerkenen på bordet så må jeg nesten si noen ord om presentasjonen av retten slik den fremstår. Bare for å avkrefte eventuelle forventninger om at den skal ligne bildet på pakken så kan jeg si at dette har heller lite til felles med resultatet utover den gulbrune fargen med noen små flak av røde og grønne prikker. For å være helt ærlig så er konsistensen og utseendet noe jeg har sett før, og det var en litt uklar dag for lenge siden da jeg innledet kvelden med å innta en Grandiosa, og så senere drakk nesten en halv flaske vodka på en fest hos en kompis - historiens relevans i forhold til matretten var det som skjedde litt senere på kvelden og da kjapt fulgt av lovnader til meg selv, Gud og personen jeg delte bad med om at dette aldri skulle skje igjen.

Smaksmessig så er det svært lite som minner om TexMex i denne gryten utover at den tydeligvis inneholder en del krydder, men følelsen er mer at tilsetningen av det jeg tror er sennep, chilipulver og gurkemeie er der for å dekke over en eller annen form for proteinpulver. Smaker noe krydret, men for å være helt ærlig så er jeg usikker på om brekningsfornemmelsene det gir å spise suppen faller inn under kategorien "smak" eller "konsistens" så for sikkerhetens skyld burde jeg kanskje skrevet det inn under forrige avsnitt også.

Produktet er lett å lage, men vanskelig å få ned så det er godt mulig du raskt konkluderer med at det kan være en idè å enten hoppe over middag eventuelt se hva annet man kan finne i kjøkkenskapene.

Vurdering:
2/10

torsdag 29. november 2012

På matbordet for ett år siden og nå

Det er pussig hvordan ting endrer seg over tid og det er nå over ett halvt år siden jeg startet opp prosjektet med å leve ett litt sunnere liv. Har tidligere, min samboer vil sikkert påpeke at dette er noe jeg fortsatt har, hatt en dårlig uvane med å hoppe over litt for mange av dagens måltider og gjerne redusere dette til kun to eller tre, men da av ett litt større omfang. Når man er skrubbsulten og lager mat så blir det altfor mye, noe som bildet nedenfor, tatt for ett år siden, illustrerer veldig godt.


Alt dette sammenlagt, vil anta at resten av flasken forsvant under tilberedningsfasen, tilsvarer ett energi-innhold på rundt 2000 kcal i ett enkelt måltid. Jeg vet at jeg tok bildet for å dokumentere min stolthet over å ha klart å tilberedt ett komplett måltid på ett tidspunkt da samboeren min var bortreist, og da uten å brenne ned huset - med andre ord ikke noe som skjedde så veldig ofte. Legg merke til TV-spill kontrollerne som ligger på bordet, og vil anta at det betydde at det ikke skjedde så veldig mye trim etterpå heller.

Dagens måltid består av noe litt sunnere, men likevel fullt av næring og fyller ganske godt. Pizzasnurrer med en del grovt mel samt en fornuftig mengde ost inkludert litt enkel salat - ett sammenlagt innhold av energi på rundt 500 kcal. Som man kan se på bordet er det ikke alt som endrer seg over tid og jeg har bevart de samme interessene selv om måltidet i seg selv er blitt sunnere.



For øvrig er duken fortsatt like lite strøket - det har selvsagt vært andre duker inne i bildet i løpet av det siste året så det er ikke ett års hard bruk som ligger bak. Spisebrikkene derimot har sett bedre dager og er blitt litt vel utvasket, men de får holde inntil brikkene med julemotiver kommer frem.

onsdag 28. november 2012

Byturer og det å spise sunt

Var for ikke så veldig lenge siden på en kort helgetur for å få med seg det siste showet til Gabriel Iglesias, og som nevnt i tidligere bloggposter så var showet veldig bra - spesielt innledningen med konkurransen blant publikums for å finne den mest overvektige i salen hvorav at jeg heldigvis ikke lenger kvalifiserte (tror uansett at jeg ikke på noe tidspunkt ville kunne vært en kandidat gitt den samlede tyngden som møtte opp for evaluering). Uansett så har de fleste komikere i likhet med oss vanlige litt morsomme personer problemer med at det er svært vanskelig å spise sunt og balansert når alt skal bestilles fra en meny, enten den kommer fint opptrykket på papir eller lysbesatt over bestillingsdisken. Grunnen er rett og slett den at både restauranter og junkfood-pushere fokuserer på ting som selger i store kvanta og det vil si ting med mye smak og i store mengder (så lenge du ikke roter deg inn på en restaurant med en Michelin-stjerne da disse gjerne pusher små fete matretter mens de slanker lommeboken din).

Så hva skal man gjøre dersom matpakken ikke holder hele reisen og du ser deg motvillig ser deg nødt til å slite deg gjennom en tre-retters italiensk middag på en av favoritt restaurantene dine:
  1. Ikke bestill tre-retters middag med mindre du har veldig lyst til det, men dersom det viser seg at du likevel har menneskelige nykker så prøv i det minste å begrense deg til å gjøre dette kun den ene dagen.
  2. Lunsj følges vanligvis ikke av dessert [med mindre de har en veeeldig god gulrotkake].
  3. Dårlig pizza fra Peppes, Dolly Dimples eller Pizza Hut kan trygt hoppes over da det mest trolig finnes en skikkelig pizza å få på en restaurant med duker på bordene.
  4. Dersom du ikke spiser opp noen av rettene, men kun spiser det du føler du har behov for så sparer du mange kalorier samt at noen ganger, og da spesielt i utlandet, så får kelneren såpass dårlig samvittighet av halvfulle tallerkener at du da får utdelt gratis drinker - vanligvis av den horrible varianten, men du kan alltids ta livet av bordplantene med den (dersom disse er av plast er du enten på en medium til dårlig restaurant eventuelt i Norge).
  5. Frityrstekt mat unngås da inntaket av fett går til himmels samt at enkelte ganger på TGI Fridays risikerer du også matforgiftning.
  6. Gratinert, eller au gratin, betyr overdrysset fet ost og stekt i ovnen.
  7. Det er lov å spørre hva ting er før du bestiller noe som egentlig er italiensk for "fylte olivener", kanskje ikke fullt så sunt som en skulle tro. Mitt største problem med disse små grønne djevlene er mer at dersom jeg skal spise noe med en så fryktelig smak så synes jeg i det minste at det også burde være fryktelig sunt.
  8. Dersom du liker internasjonal mat så vil du nok finne at svært mye asiatisk mat faktisk er ganske sunt uten at dette nødvendigvis koster spesielt mye mer enn generisk junkfood. Mat fra Thailand, India og Vietnam er av verdens sunneste - kan ha noe av at deres kjøkken som oftest er basert rundt begrenset tilgang på fett, kjøtt og kunstige tilsetningsstoffer.
  9. Du skal ikke kimse av en god pepperbiff, kokte grønnsaker og poteter sammen med en lettere rødvinssaus, i det minste sammenlignet med bearnaise.
  10. Det å komponere din egen lunsj kan være både en avveksling samt utgjøre en signifikant kaloribesparelse så lenge som at du holder deg unna McDonalds - de lager verken gode eller sunnere burgere uansett konfigurasjon. Spiser du derimot på plasser slik som SubWay eller Big Bite kan du velge grovere typer brød samt at ved å hoppe over ost, majones og sauser og isteden tilsetter ting slik som syltet jalepeno eller pickles, dersom du er en de, får du likevel ett smakfullt og forholdsvist lett måltid. I statene er dette faktisk ansett å være en gyldig diett, men i norsk målestokk og gjennomsnittlig vektskala regnes dette som en sunnere måte å være usunn på.

tirsdag 27. november 2012

Halvveis!

Da var den første milepælen nådd siden jeg første gang etter ett langt fravær turte å nærme meg en badevekt  mer eller mindre samtidig som at jeg meldte meg inn på nettstedet www.vektklubb.no, noe som forøvrig skjedde 23. august 2011. Ønsket om å bli litt tynnere og komme tilbake til ett sunnere liv oppstod noen måneder tidligere enn dette så det var noen kiloer som forsvant før registreringsprosessen på nettsiden tvang inn bruken av vekten.

Nok om starten av prosjektet for det var ikke hensikten med denne bloggposten til tross for at iboende frykt for badevekten sikkert er ett problem som kunne hatt det godt av litt mer dedikert kvalitetstid. Uansett opprinnelse for dette lille prosjektet så har jeg nå nådd halvveis ved at vekttapet har passert 20 kilo så da har jeg kun den vanskelige halvdelen igjen, men noen fordeler kan vel nevnes i forhold til fremgangen:
  • Folk har en enorm trang til å kommentere på forskjellen, og selv om jeg ikke synes det er så veldig nøye å fokusere så mye på utseendet så betyr det at iallefall for øyeblikket slipper jeg å diskutere ting slik som seriefinalen i fotball (vi tapte mot ett lag jeg ikke hadde hørt om) eller om en eller annen fyr som har dedikert livet sitt til å kontrollert falle nedover fjellsider, med ski på, 200 millisekunder raskere enn eller annen fyr jeg aldri har hørt om
  • Får ikke lenger vondt i knærne av å sitte 2 timer i ro på en kinovisning
  • Sover bedre om natten
  • Samboeren, familie og Skybert maser mindre, eventuelt mer - alt etter hvorvidt de tar det som ett tegn på at teknikken fungerer
  • Kan lukke igjen den øverste knappen i skjortene mine, men hvorvidt dette er en trend som fortsetter får vi se når jeg har fått fatt i noen skjorter i riktig størrelse
  • Alle dressene, buksene og mesteparten av skjortene mine er klare for donasjon til Fretex da ingenting av dette passer lengre
    • Enklere å erstatte da jeg nå faller inn under de vanlige Dressmann-størrelsene. Har tenkt over det, men nei... hater fortsatt tanken på å traske rundt på ett kjøpesenter for å handle klær.
Kan kun håpe på at prosjektets andre fase blir like vellykket, noe som for min del vil si å fjerne 20 kilo mer og dermed komme tilbake til vekten jeg hadde på barneskolen.

mandag 26. november 2012

Uke 48

Da var den siste uken i mitt 3-måneders vektklubb-medlemskap gjennomført og til tross for at de tvang meg til å betale for ett nytt abonnement ser det ut til at det fungerer - har fått en viss oversikt over hva jeg spiser over tid og hva de riktige store synderne egentlig er, men det er ting som dukker opp relativt kjapt. Litt mer relevant i forhold til fortsettelsen av medlemskapet er at det setter opp en ekstra terskel i forhold til å overskride grensene, men heller unner seg noe godt inntil man treffer grensen og så forhåpentligvis har nok oppspart viljestyrke til å stoppe... såvidt jeg ser det så krever det mindre mental styrke å spise bare en [eller to, tre og kanskje fem så lenge som en holder seg unna ti] av hva enn det er en har en intens trang til å spise enn eksempelvis det å utstå nybegynnertorturen av en begynnende karriere på ergometersykkelen.

Uken har gått greit med noe sunn mat, mye kake og fryktelig mye godteri - heldigvis for meg så senkes definisjonen av "fryktelig mye" i takt med toleransen for mye sukkerinntak uten påfølgende kvalme så da peker i det minste grafen nedover. Ser at utskeielsene fra forrige ukes bytur kun satte fremgangen tilbake med en uke nå som ting har stabilisert seg igjen og har ikke sultestreiket meg selv inn i koma så vil nok tro at det meste bare var ett problem med væskebalansen grunnet økt inntak av vann, øl og vin.


Middag for én

Samboeren min er ofte ute og reiser, gjerne en uke av gangen og da med ett minimum av en slik langtur i løpet av måneden. Dette betyr at min lyst til å innta, eller ønsket om å i det hele tatt sette i gang med å lage komplette måltider kun til meg selv blir naturligvis en del redusert. Jeg hater å spise ute på restaurant eller kafé alene så da har det heller en tendens til å enten bli takeout eller noe ekstremt lettvint slik som frossen pizza, men alt i alt er ikke disse alternativene av de mest sunneste man kan finne på å velge (se forøvrig også bloggpost Kcal i junkfood). Kunne sikkert laget store mengder salater og slikt, men menn overlever ikke utelukkende på gress over lengre tid.

Det finnes en del sunnere alternativer på markedet som kan faktisk være enklere og litt mer sunnere enn den tradisjonelle Grandiosa-en og det er rett og slett å ta ett ekstra blikk i retningen av ferdig produktene slik som eksempelvis de fra Fjordland og Toro. Disse har til og med tatt skrittet videre slik at det totale antallet kalorier i porsjonen (vanligvis en pakke) står opplyst direkte på forsiden, og det er svært enkelt å plukke ut en eller flere middager i henhold til dagens kaloriplan. Kjøttsuppen fra Fjordland er en av mine favoritter som middagsmåltid og kombinert med ett par skiver grovbrød holder det ganske lenge til tross for at en ender opp med ett inntak på mindre enn 350 kcal. Andre alternativer er ferdigretter fra Findus som kun skal varmes i en stekepanne og dermed er klar innenfor noen minutter - de fleste av disse inneholder mat for mer enn en person, men det er bare å hive resten tilbake i fryseren for ett senere tidspunkt.