ZX Spectrum 48K

ZX Spectrum var den første maskinen fra britiske Sinclair Research med farger, sammenlignet med andre alternativer allerede på markedet så var dette en særdeles attraktiv egenskap. På veien forsvant også flimringen mellom hvert tastetrykk som inntil nå hadde vært en belastning for salget og inntrykket av forgjengeren ZX80, først reparert i ZX81 og nå kom altså en av de første datamaskinene ut på hjemmemarkedet med mulighet for farger.

Maskinen ble tilgjengelig for den vanlige mannen [eller kvinne] i gata i 1982, til tross for for at alternativer som Commodore 64 og XL-serien hjemmedatamaskiner fra Atari skulle komme til å definere markedet utenfor Storbritannia så var maskinen en stor suksess på hjemmemarkedet. Forklaringen var enkel; disse andre maskinen kostet gjerne opptil 4-gangen av en ZX Spectrum samt at spill og programvare var gjerne tilsvarende billig, med andre ord så var det en svært attraktiv pakke. Dette betyr selvsagt at maskinen aldri imponerte på den tekniske siden, likevel så er den opprinnelsen for tilnærmet abnorme mengder kreativitet når det kom til å arbeide seg rundt begrensningene.

ZX Spectrum var opprinnelig tilgjengelig i en 16K variant, men denne er i dag relativt sjeldent ettersom markedet ønsket en maskin som var i stand til å kjøre alt av tilgjengelige spill og programvare for maskinen. Oppgraderingen til den litt dyrere 48K varianten var rimelig enkelt ettersom 16K-modellene hadde det samme hovedkortet, alt som manglet var i hovedsak minnebrikkene tilsvarende de øvre 32K minnet og mange maskiner ble nok oppgradert eller kassert. De originale maskinene hadde et gummiert tastatur som minnet om datidens lommekalkulatorer, men med utgivelsen av ZX Spectrum+ i 1984 så ble dette oppgradert til et nytt tastatur som skulle minne mer om tastaturet på datidens skrivemaskiner og til tross for at maskinvaren i seg selv var uforandret så var dette en signifikant oppgradering.Introdusert1982 / 1984 (ZX Spectrum+)
ProsessorZilog Z80A, 3.5 Mhz
Minne16K 4116 DRAM (150ns), nedre minne. 32K 4164 DRAM (150ns), øvre minne (64K montert, men kun halvparten benyttet).
VideoFerranti ULA, 16 farger
LydFerranti ULA, 2 stemmer via integrert beeper
TastaturGummiert mylar-basert tastatur (16/48K), plunger-basert på pluss-utgaven.
OperativsystemSinclair Basic (montert ROM)
Strømforsyning9V DC, 1.4A. 5.5mm barrel plug (center negative!)
Relevante etiketterZX Spectrum, ZX Spectrum 48K, ZX Spectrum+

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar