lørdag 11. august 2018

Amiga 500 og fysiske disketter

Det er praktisk med Gotek, men når spill-hylla ser ut som en stadig voksende utgave av den til høyre så vil man fra tid til annen ha bruk for en fysisk diskettstasjon. Ikke det at man setter seg ned og klokker inn en hel haug timer på 30 år gamle versjoner av et medie som var notorisk ustabilt den gang da, men det er nok mer prinsippet av å finne ut hvorvidt nyanskaffelsen fortsatt fungerer.

Nå ville det selvsagt vært en mulighet å nappe ut  Gotek-stasjonen jeg nettopp pusset opp med høytaler og fersk Flash Floppy, men så ville det føles som en distinkt nedgradering. Du kan og jeg har allerede gått til innkjøp av en ekstern diskettstasjon, men som med så mye annet Commodore fra det tiåret så var ikke ting fullt så enkelt. Amiga 500 fikk ikke muligheten til å starte opp programvare direkte fra den eksterne diskettstasjonen før Kickstart 2.05, men for å beholde muligheten for å kjøre alt av eldre spill så må man nesten ha Kickstart 1.3.

Den ene løsningen er å installere en ROM-svitsjer, den andre er å montere et kort som lar en bytte om slik at den eksterne og den interne diskettstasjonen "bytter" plass sett fra maskinvaren. Gikk for den andre løsningen - litt fordi det virket som den mest praktiske av den, men mest fordi jeg allerede hadde den liggende. Vet ikke når, men det var sikkert en tanke bakom den en gang i tiden så da kom den likevel godt med!

Dingsen man fikk med, den nedenfor til venstre er ment å skulle plasseres mellom Even CIA - det praktisk nok si brikken plassert rett ved siden der man kobler til diskettstasjonen i utgangspunktet. Foretrekker å beholde maskinene mine så nært opp mot det originale utseendet som mulig, så den vanlige løsningen med å borre hull og montere bryteren direkte på kabinettet var fullstendig uaktuelt. Som man kan se så fant jeg en mellomting som jeg var villig til å leve med, borret et hull i RF-skjoldet og så monterte bryteren slik at jeg får tak i den fra ekspansjons-slotten.


Med alt på rett plass, så var det bare å plugge tilbake Gotek-en og teste at alt fungerer. Den tingen man ikke hadde tenkt på, eller det vil si den tingen produsenten av denne enheten hadde tenkt på var at RF-skjoldet ikke går på plass med kabelen pekende rett opp - ble nødt til å bøye alle pinnene skarpt til mot venstre for å få den klaringen som trengtes for å få på plass skjoldet.  Med den biten ute av veien så var det tilbake til å teste spillene man hadde på diskett igjen, alt som trengs er å flippe på bryteren så er man omstilt til laste som på 90-tallet, igjen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar