lørdag 13. mai 2017

RC2014 IDE Compact Flash

Dette er et innlegg relatert til RC2014, se introduksjon, og vil mer eller mindre være mine egne notater relatert til denne egenutviklede modulen.


IDE Compact Flash (CF)

Compact Flash, heretter referert til som CF, er en type minnekort som har vært tilgjengelig på markedet siden 1994. Til tross for at man i dag bruker man de langt rimeligere SD-kortene på det meste av kameraer og lignende så er de gamle CF-kortene fortsatt tilgjengelig for salg, noe som er bra for oss ettersom CF til tross for prisen er langt enklere å benytte sammen med gammel maskinvare (eventuelt ny maskinvare basert på horribelt utdatert teknologi slik som RC2014). Grunnen til dette er at CF kan benyttes direkte i 8-bit modus mens SD gjerne er implementert gjennom SPI, en kommunikasjonsform som oftest assosiert med mikrokontrollere og ikke datamaskiner.

Det er tilgjengelig en modul på markedet som man kan kjøpe inn og benytte bruk av Compact Flash-basert lagring, blant annet denne fra skaperen av RC2014-maskinen. Denne benytter dessverre en SMD-basert komponent (selve CF-holderen), noe som for min del betyr smått som helvete og langt unna det jeg har utstyr og tålmodighet til å håndtere.

CF-holderen er ikke mulig å oppdrive i en utgave med mer håndterbare størrelse på ledningene (50 av dem i alt), så gode råd er med andre ord dyre! Eller ikke, bestilte en bunch av komponenter til nesten ingenting direkte fra Kina.

Løsningen jeg valgte falt på bruken av en billig CF til IDE ATA adapter, i utgangspunktet en løsning for å erstatte en IDE harddisk med CF - ikke det at fins et spor av logikk på kretskortet, og av den grunn kan vi benytte dem direkte innenfor gammel maskinvare. På nettbutikken der jeg kjøpte den, AliExpress - se også innlegg Erfaringer med AliExpress.com, er denne beskrevet som 3.5 inch 40 pin CF to IDE Compact Flash Card Adapter Bootable 3.5" HDD Hard Drive Converter Adaptor Male Connector til rundt 15 kroner.

(Designskisse, tilgjengelig i PDF-format

Skissen baserer seg i all hovedsak på skissene laget av Grant Searle, referanse-skissen i midten er hentet fra hans side på http://searle.hostei.com/grant/cpm/ med tilpasninger for å bruke IDE ATA pluggen gjennom adapteren benyttet.

Merk at jeg benytter meg av 74HCT138 for håndtering av adresser, ikke 74LS138 - denne vil være mer egnet "hastigheten" på maskinen, men i teorien kan det hende at det fungerer likevel. Sistnevnte var den jeg hadde tilgjengelig i KiCad-programvaren, lenge leve latskapen!

Har designet en PCB ved hjelp av KiCad, men har per nå hverken bestilt eller fått produsert noen fysiske utgaver av kortet så da får man se hvordan det går når man får gjort dette. Inntil videre så får man ta til takke med å vise frem skissen i 3D.


Har derimot brukt et par ettermiddager på å bygge en fungerende versjon av kortet ved å lodde dette sammen på prototyping-kort. Mye arbeid for det som strengt tatt er en veldig moderat mengde kabling, men når man mangler erfaring og vett på området så starter man bare i en ende og fikler til det fungerer - noe som definitivt ga utslag i at jeg loddet alle datakablene i omvendt rekkefølge!


Se det neste innlegget, RC2014 Bruk av Compact Flash, for detaljer om hvordan kortet fungerer på programvarenivå samt hvordan man kan gjøre noe så basalt som å hente ut data fra kortet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar