lørdag 14. april 2018

Virre Virre Virssssshcrap!

Første regel når det kommer til bygging av en 3d-printer er at du allerede må ha bygd en 3d-printer, sånn er det bare! Hjelpsomt? Ikke fullt så mye, det er bare sånn det er når det kommer til mekaniske greier. Enten vet du hva du holder på med eller så famler du i blinde inntil man får en følelse av hvordan ting er ment å skulle henge sammen.

Har så langt brukt et par ettermiddager/kvelder på byggingen av maskinen og selv om den nå begynner å ta form, så blir det mange punkter underveis der man bare sånn halvveis fester ting i påvente av at mye må justeres for at ting skal bli i vater i forhold til hverandre.

Den første av dem er understellet som består av fire metall-stenger, to med gjenger og to blanke - disse settes sammen tidlig i prosessen, manualen nevner noe om å holde dem omtrent like lange i forhold til plasseringen av mutterene og låseskivene som holder dem på plass. Når man kommer til det punktet der denne kobles til rammen forøvrig så må man passe på at denne holdes rektangulær, det vil si 90 grader i sidene så den ikke drar deler av rammen i andre retningen. Kan selvsagt overstramme og bøye ting til, men her er det uansett snakk om marginer som kommer til å ødelegge stort i neste omgang. Står fortsatt på todo-listen min å fikse det, så ta det fra en som rotet seg bort på veien!

Motorene for Z-aksen, det vil si opp og ned på maskinen monteres tidlig på rammen med et lignende system som Y-aksen (to blanke og to gjengede stenger). Man har to av dem og man skulle tro at opp og ned skulle være relativt enkelt i og med at manualen passerte over dette punktet uten så veldig mye om og men, senere så skulle det vise seg at dette var det punktet der alt virkelig falt fra hverandre. Denne delen fungerer ved at motoren essensielt sett skrur messingdelen av aksen oppover eller nedover i tandem ved at begge motorer kontrolleres via samme kanal på kontrollerkortet, vel vitende om at disse stengene er sjeldent 100% rette så har man en motor kobling nede som fungerer som en fjær i overgangen. Alt vel og bra så langt, men ved festing av denne så passer gjengene oppi med litt for mye slakk så når man skrur denne til så presses alt ut til den ene siden og alt sammen ser ut som det ble skrudd sammen i fylla! 


Likevel, alt så vidt innenfor innlagte marginer inntil man legger til X-aksen, her må man file til man blir lei og så enda litt til. Hvis ikke de blanke stengene til denne aksen har noe å gå på, så ender man opp med at denne sørger for at Z-aksene ikke kan ha noe som helst av unøyaktighet mellom seg - resultatet er at Z-aksen låser seg fullstendig, noen ganger ved at kun den ene beveger seg inntil også den mister tålmodigheten eller så brummer begge motorene irritert på deg! Så, da var det demontering og bruk av filen til krampen tar deg for å gi X-aksen et hint av bevegelse - sikkert ikke en god idé, men la oss sikte på funker litt.

Endte opp med å bomme mens jeg filte vekk deler, så nå har man et fint lite sår som man må vaske metall-støv ut av - betennelse om 3 - 2 - 1... Crap!

Tilbake på plass med på rett plass så står alt fortsatt fast, motorene brummer i vei og kommer ikke stort av flekken. Burde sikkert startet med å spraye WD40 over alle bevegelige deler, men alt jeg hadde var CRC 5-56 så da ble det den isteden - utover merkenavnet så tror jeg innholdet uansett skal være i kategorien same-shit-different-wrapping. Suksess, muligens. Ting begynner nå bevege seg opp og ned, gjengene hyler som bare juling rundt midtpunktet av høyden så det selv om man er i nærheten så er det fortsatt litt forskjell mellom de to Z-aksene.

Tilbake til hvor man var når man sporet av for justering av Z-aksen, måtte selvsagt rote med og sikkert til elektronikken. Manualen sier ikke så mye når det kommer til selve plassering av kablingen så fremgangsmåten man satt igjen med var å bare strekke alt av kabling til korrekt plass, deretter så samlet man de som skulle til den samme plassen, snurret kabelsamlings-greiene rundt hver av dem og så stripset alt fast i rammen. Den viktigste tingen man må tenke på er at alt kommer til å bevege seg i samtlige av de tre aksene (X, Y, Z), man må dermed legge opp tilstrekkelig med kabling slik at man har nok slakk til å nå alle ytterpunktene.

Jeg strakk så mye jeg kunne under printer-flaten, for alt annet tok jeg dem inn på rundt halvveien. Alt vel og bra med det, inntil første gangen jeg prøvde meg på på å be printeren om å finne null-punktet. Alt virret rundt og tilsynelatende i feil retning, slet en masse med å få disse tingene til å fungere selv om mye her var at jeg hadde koblet enkelte av mikrosvitsjene på helt feil plass på GT2560-kontrolleren, Etter å ha konferert med med den tilhørende Wiki-en, så fikk jeg alt hamret inn på rett plass og maskinen så deretter ut til å få en noenlunde korrekt forståelse av hvordan verden ser ut (flat og rektangulær, i alle fall sett fra printerens standpunkt).

Den mest pinlige feilen jeg klarte å gjøre var ved montering av knappen på kontroller-kortet, hadde ingen anelse om at det fantes potentiometere man kunne trykke inn så det jeg hadde endt opp med å gjøre var å skru den fast uten plass til å trykke den inn. Tok meg en del søk på youtube for å finne en video der man ser hvordan man får opp menyene på den, så noen minutter senere løsnet man knappen tilstrekkelig til at man fikk brukt den til noe fornuftig!


Alt på rett plass og ser ut til å henge sammen? Da var det vel på høy tid å plugge inn noe som printeren kan leke seg med, så jeg lastet ned noen tilfeldige STL-filer fra thingiverse, lastet dem over på et minnekort og trykte "Print from sd card". Alt varmes opp og printeren kommer til liv, ting suser frem og tilbake, Y-aksen napper med seg den ene kabelen og vipps står alt og brummer igjen. Korte ned, stripse og gjøre et nytt forsøk.

Ting skjer slik det skal, kan ikke akkurat se at noe materiale kommer ut så er fortsatt håpefull om at denne biten skal komme om en stund. Ingenting skjer, bare printeren som tilsynelatende skriver ingenting stadig høyere opp fra print-platen. Hva nå da?

På tide å legge seg, for da er timene blitt lange og tålmodigheten kort...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar