mandag 12. november 2012

Treningsklær i store størrelser

Ett av de første problemene jeg traff på da jeg skulle prøve på å komme i form og det var at jeg rett og slett ikke hadde klær som passet til formålet - dongeribukser fungerer fint i de fleste sosiale sammenhenger, men som materiale er det ikke spesielt praktisk i en aktiv livsstil. Jeg var innom det meste av de lokale sportsbutikkene, men kunne ikke finne noe som helst som var i nærheten av min størrelse - på Intersport fant jeg til og med en jakke i 5XL, men denne var fortsatt altfor liten. Hadde like mye hell på G-Sport, eller G-Max som dem tydeligvis kaller seg nå. Mildt sagt lite motiverende å skulle gå ned i vekt når en ikke en gang får ta i klær som passer.

Var heldig nok til å stikke innom en annen butikk, som forøvrig spesialiserer seg i arbeidsklær, som selger produkter fra Stormberg og det ser ut til at dette er omtrent den eneste utover Helly Hansen som leverer ting i store størrelser. Disse leverer klær som passer normale og overvektige personer og er ikke designet for å passe folk som allerede er i toppform - en fordel er også at prisene er fornuftige sammenlignet med eksempelvis produkter fra Bergans. Du kan finne en oversikt over dine lokale Stormberg-forhandlere ved å besøke nettsiden http://www.stormberg.com/no/butikker/butikkoversikt.

søndag 11. november 2012

Tradisjonell frokost

I hastverket med å konsumere diverse slankeprodukter slik som eksempelvis diettbars, se Test av "Noka Choco Crisp Bar", eller shakes, se Test av "30 days Diet Shake Sjokolade", er det lett å overse de mer tradisjonelle frokostene og lunsjene som en faktisk har vært vant til hele tiden. Ett av nøkkelordene er moderasjon og dersom en sammenligner innholdet av kcal i de nevnte slankeproduktene, henholdsvis 214 kcal og 220 kcal, så er ikke dette spesielt mye mindre enn to brødskiver med ett magert pålegg.

Dette tatt i betraktning så kan jeg anbefale en god spesielt god frokost og det er rett og slett to skiver toast av grovbrød med omtrent en spiseskje lett syltetøy, se bloggpost Nora Naturlig Lettere Jordbærsyltetøy, på hver av disse. Server med en god kopp te så har du oppnådd ett komplett tradisjonelt frokostmåltid, om enn kanskje ett engelsk tradisjonelt måltid. Smaker godt og så lenge du ikke har sukker i teen, men heller bruker Suketter så ender du opp på omtrent 215 kcal. Med andre ord kan du spise helt normal mat og fortsatt ende opp på det samme inntaket av energi som ved bruk av dedikerte diettprodukter.


lørdag 10. november 2012

Nora Naturlig Lett Jordbærsyltetøy

Lettprodukter er som oftest assosiert med sukkererstatninger, men slik er det ikke alltid - i enkelte produktgrupper slik som i produksjonen av syltetøy virker det til at markedet trekker mot lettere produkter med mindre tilsatt sukker, og for oss som forbrukere betyr dette rett og slett mer av de gode råvarene.

Helt 100% av de gode tingene blir det nok ikke og hjemmelaget vil det nok aldri smake, men Nora Naturlig Lett Jordbærsyltetøy er noe av det nærmeste jeg har kommet - spesielt tatt i betraktning av at mye av syltetøyet nå på markedet for det meste er ren gele med fargestoffer og smakstilsetninger og ikke spesielt særlig mye bær. Smaker eksepsjonelt god på nystekte brød slik de jeg skrev om igår.

fredag 9. november 2012

Ta kontroll på brødet!

Kjøpebrød er fullt av tilsetningsstoffer for ikke å snakke om sirup, sukker og store mengder hvetemel. Flere undersøkelser har også vist at bakerikjedene bevisst skreddersyr innholdet i brødene for å akkurat treffe terskelverdiene for de ulike nivåene i brødskalaen med det resultat at du ender opp med mindre mettende brød enn det du egentlig fortjener samt at du egentlig ikke helt har oversikten over hva du egentlig spiser. Holdbarheten på butikkbrød er også sjeldent spesielt god sammenlignet med gode hjemmebakte brød.

Løsningen er selvfølgelig å lage dem selv, eller som jeg gjorde; benytt målrettet hinting mot den bedre halvdelen om at det ikke er mulig å få tak i gode kjøpebrød eventuelt antydninger i forhold til dyre ubrukte kjøkkenmaskiner. Du kan kjøpe inn mel, havre, gjær og ett variert utvalg og så perfeksjonere dine egne komponeringer for å oppnå det perfekte brødet, men en god start er å rett og slett bare kjøpe inn en av de ferdige blandingene som er å få kjøpt i butikken slik som de avbildede pakkene fra Regal. Vår beste erfaring er å blande sammen en pakke Havrebrød med en pakke 4-kornsbrød for den perfekte middelveien mellom disse.

Brødene blir ikke av de billigste, men du har varedeklarasjonen på pakken og med litt serieproduksjon har du alltid ett brød liggende i fryseren. Brødet holder lengre enn ordinære kjøpebrød og du ender mest trolig opp med å kaste mindre på grunn av mugg.

torsdag 8. november 2012

Vi tester Splenda i kake

Kake er godt, men føler at man ikke lenger får tak i spesielt mye gode kaker lengre - det meste er serieprodusert fra de samme velkjente bakerikjedene og sjeldent spesielt minneverdige utover sjokkerende store mengder kalorier. Man er da hendig og finner ut at for å bøte på dette problemet så er det bare å brette opp ermene og lage kaken selv. Resultatet, en skumkake, ser dere under.


Tilberedning

Oppskriften skulle selvsagt være lettere enn vanlig slik at en kunne fortære mer kake uten en fullt så stor mengde anger i etterkant og da må man ty til endringer i oppskriften. Originalen skulle ha 200 gram sukker og bestemte meg for å gjøre ett forsøk på å bytte dette ut med den tilsvarende mengden Splenda for å se hvorvidt den fortsatt var spiselig. Ingrediensene jeg tok utgangspunkt var som følger:
  • Glasur
    • 1 ss kokosolje
    • 1 plate Dronning Kokesjokolade (Freia)
  • Kaken
    • 3 eggehviter
    • 4 ts vaniljesukker
    • 6 ark Gelatin i plater
      • myket opp 10 minutter i kaldt vann og rørt ut i 1 dl varmt vann
    • 2 dl kokosmasse
    • 200 gram sukker

Kokosmassen ble lagt på bunnen av formen samt at eggehvitene ble pisket inntil de begynte å stivne, og da kom en frem til punktet da vaniljesukker og sukkererstatningen skulle tilsettes. Splenda skulle visstnok ha samme volum som ved bruk av sukker og da endte jeg opp med å måle opp 200 gram vanlig sukker som så ble helt over i ett litermål for å finne volumet, og med det som utgangspunkt fant jeg ut at dette tilsvarte omtrent 28 gram Splenda (tro meg - dette er mye mer enn en skulle tro da stoffet er mer eller mindre vektløst). Splenda og vaniljesukker ble pisket inn i eggehviten og hele greia stivnet slik den vanligvis ville gjort med vanlig sukker. Oppløst gelatin ble vendt inn i løsningen, som forøvrig virket noe mindre luftig enn den skulle være, og så helt over i formen før alt ble kastet inn i kjøleskapet for avkjøling.

Etter å ha blitt avkjølt i noen timer ble kokosolje og kokesjokolade smeltet i vannbad, rørt sammen og så fordelt utover kaken. Noe rester av kokos ble dandert over glasuren - mest for å dekke over den mer eller mindre ustabile fordelingen av glasuren.

Evaluering

Kaken ble forholdsvis spiselig og min samboer stakk av med mer enn ett stykke av den inntil Splenda-effekten satte inn, og den kan definitivt beskrives som en litt emmen kjemisk ettersmak. Gitt en inndeling i 8 kakestykker hadde hver av stykkene 154 kcal sammenlignet med 242 kcal i den sukkerholdige varianten, men usikker på om det hele var verdt det i og med at mesteparten av kaken endte opp med å bli kastet. Min konklusjon er at kaker skal være usunne gleder, og mitt forsøk på å bøte på dette resulterte ikke i noe alternativ jeg kunne leve med. Neste gang tror jeg heller at jeg gjør ett forsøk på å redusere mengden sukker til 150 gram, noe som isåfall ville gitt hvert stykke ett innhold tilsvarende 216 kcal.

Splenda fungerer ikke for meg, og ser ikke for meg at bismaken den ga på resultatet skulle være noe mindre i andre retter og bakverk.

onsdag 7. november 2012

Avhengig av Coca Cola?

Er du avhengig av Coca Cola? Det var jeg i en lengre periode av livet mitt så jeg skal ikke fortelle deg noe om problemene det bringer med seg i forhold til vektøkning, dårlige tenner, diabetes og lignende problematikk ... du har hørt alle disse tingene før og ønsker ikke mer av denne typen informasjon. Det du trenger er kanskje hjelp til å kutte ned forbruket, enten til ett sunt nivå eller helt og holdent.

Det første steget med å kvitte deg med avhengigheten din er å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk konsumerer i løpet av en definert tidsperiode, eksempelvis den siste uken. Den enkleste måten å gjøre det på er å notere deg hvor lenge det var siden du pantet flasker og så ta en titt på hvor mange flasker som siden da har bygd seg opp ute på boden, under benken/sengen eller hvor enn du lagrer tomgodset.

Steg to er å prøve å finne ut hvilke sammenhenger du kjøper brus - er det på kiosken eller handler du regelmessig på butikken. Handler du på kiosken så sett ned regler om at du heretter kun får lov til å kjøpe halvliters flasker og kun en av gangen. Ved handel på butikk så planlegger du handleturen mer nøye slik at du kun handler inn en eller to ganger i løpet av uken, gjerne innkjøp rett før og rett etter helg - mengden halverer du. Disse triksene vil være vanskelig i begynnelsen, men etter hvert kommer du over i en sparemodus der du sparer brusen til kveldens film, måltidet eller rett og slett bar for å ha noe til slutten av uken. Gjør en god stund inntil du blir komfortabel med dette, gjerne en måneds tid. Etter halveringen av inntaket vil du over tid finne ut at toleransen for store mengder sukker synker samtidig som at du får mindre trang til å måtte ha brus hele tiden.

Det siste steget er å bytte ut de planlagte kjøpene av brus med en sukkerfri variant slik som Pepsi Max eller Coca Cola Zero - finn den du selv liker best. En av de mest positive tingene med disse to er at de er nesten udrikkelige så lenge de ikke er avkjølt, og det betyr at de store flaskene alltid er utilgjengelig for spontanforbruk.

Denne fremgangsmåten fungerte for meg, og har ikke hatt ett eneste tilbakefall på ett halvt år. Drikker for mye sukkerfri brus nå, men den legger seg i det minste ikke rundt magen samt at risikoen for å utvikle diabetes type 2 er redusert fra ett tidsspørsmål og til ett kanskje.

tirsdag 6. november 2012

Test av "Noka Milkshake Strawberry-diet"

Har tidligere testet Noka Milkshake Chocolate-diet med heller dårlige resultater, spesielt da smaken hadde lite til felles med sjokolade samt at konsistensen var vanskelig overkommelig. I og med at dette er en annen smaksvariant så skal jeg ikke nevne så veldig mye i forhold til tilberedelsen, noe som du likevel bør passe på, samt eventuelle elementer slik som konsistens.

Smaken har i likhet med sjokolade-varianten lite til felles med sjokolade og er faktisk ett snev verre og for å være helt ærlig justerte jeg karaktersummen for sjokoladevarianten opp til 2 av 10 poeng for å synliggjøre at denne faktisk er hakket verre.

Konklusjonen etter å ha testet produktet er at den smaker direkte forferdelig, og jeg vil ikke anbefale kjøp av denne til uansett pris da denne mest trolig vil bli liggende bakerst i skapet inntil du finner ut at det er på tide å kaste det. Gitt alternativet, kjøp noe annet!

Vurdering:
1/10