onsdag 7. november 2012

Avhengig av Coca Cola?

Er du avhengig av Coca Cola? Det var jeg i en lengre periode av livet mitt så jeg skal ikke fortelle deg noe om problemene det bringer med seg i forhold til vektøkning, dårlige tenner, diabetes og lignende problematikk ... du har hørt alle disse tingene før og ønsker ikke mer av denne typen informasjon. Det du trenger er kanskje hjelp til å kutte ned forbruket, enten til ett sunt nivå eller helt og holdent.

Det første steget med å kvitte deg med avhengigheten din er å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk konsumerer i løpet av en definert tidsperiode, eksempelvis den siste uken. Den enkleste måten å gjøre det på er å notere deg hvor lenge det var siden du pantet flasker og så ta en titt på hvor mange flasker som siden da har bygd seg opp ute på boden, under benken/sengen eller hvor enn du lagrer tomgodset.

Steg to er å prøve å finne ut hvilke sammenhenger du kjøper brus - er det på kiosken eller handler du regelmessig på butikken. Handler du på kiosken så sett ned regler om at du heretter kun får lov til å kjøpe halvliters flasker og kun en av gangen. Ved handel på butikk så planlegger du handleturen mer nøye slik at du kun handler inn en eller to ganger i løpet av uken, gjerne innkjøp rett før og rett etter helg - mengden halverer du. Disse triksene vil være vanskelig i begynnelsen, men etter hvert kommer du over i en sparemodus der du sparer brusen til kveldens film, måltidet eller rett og slett bar for å ha noe til slutten av uken. Gjør en god stund inntil du blir komfortabel med dette, gjerne en måneds tid. Etter halveringen av inntaket vil du over tid finne ut at toleransen for store mengder sukker synker samtidig som at du får mindre trang til å måtte ha brus hele tiden.

Det siste steget er å bytte ut de planlagte kjøpene av brus med en sukkerfri variant slik som Pepsi Max eller Coca Cola Zero - finn den du selv liker best. En av de mest positive tingene med disse to er at de er nesten udrikkelige så lenge de ikke er avkjølt, og det betyr at de store flaskene alltid er utilgjengelig for spontanforbruk.

Denne fremgangsmåten fungerte for meg, og har ikke hatt ett eneste tilbakefall på ett halvt år. Drikker for mye sukkerfri brus nå, men den legger seg i det minste ikke rundt magen samt at risikoen for å utvikle diabetes type 2 er redusert fra ett tidsspørsmål og til ett kanskje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar