tirsdag 24. oktober 2017

Amiga 1200 akselerator (ACA1221ec)

Amiga 1200 er en oppgraderbar maskin med de råeste spesifikasjonene som var å oppdrive, for 25 år siden. Sammenlignet forgjengeren med Amiga 600, som jeg også har stående en plass så hadde den en nyere generasjon prosessor med et kraftig hopp i hastighet fra 7.16 Mhz til 14 Mhz!

Vel, nå må det vel kunne sies at man tross alt er nostalgisk i forhold til den merksnodig koselige følelsen å taste på dem - ikke ventetiden! Med andre ord så gikk det ikke lenge før jeg mistet tålmodigheten med Amiga 600-maskinen, akseleratoren Furia EC020 var i postkassen få uker senere. 

Når jeg da omsider fikk takk i en fungerende Amiga 1200 så var jeg, for å være helt ærlig, veldig skuffet over hastigheten. Hadde jeg tenkt meg om så burde vel ha forventet det, for min Amiga 600 (med Furia EC020) anslo SysInfo ytelsen til å være rundt 5.5 ganger raskere enn en Amiga 1200! Med andre ord så føltes den oppgraderingen jeg hadde ventet så lenge på å få fatt i som en seig klump sirup. Så da var det ikke annet å gjøre, jeg måtte veie lommeboken på kjøkkenvekten og se hva som kunne være innenfor rekkevidde.

De gode gamle akseleratorene dukker selvsagt opp fra tid til annen på ebay.com, men hvem har råd til å betale opptil flere tusenlapper for noe som man ikke vet om fungerer eller kan reparere. Strengt tatt så vet jeg ikke hvordan Furia-en kan repareres heller, men den er i det minste godt dokumentert og skaperen er fortsatt noen år unna pensjonsalderen. Tilsvarende så fant jeg ut at Individual Computers, den samme karen bak A604n, har en budsjett-akselerator for Amiga 1200; ACA1221ec.


Akseleratoren, sikkert mest på grunn av den solide EC020 prosessoren ser og føles som et solid stykke ingeniørkunst. Hadde fryktelig lyst til å bare plugge den i og har man gjort forarbeidet så skal det være mulig, mer eller mindre så må man sørge for at en håndfull kapasitatorer ikke er montert på hovedkortet - disse skulle aldri vært der i utgangspunktet, så det må vel kunne regnes som å reparere andre sine feil (André er visstnok en skikkelig jævel som skaper problemer overalt). E123C og E125C måtte fjernes fra mitt hovedkort.

Monteringen av kortet skulle i teorien være mulig å gjøre uten å åpne opp på maskinen, men det er små marginer og har du motivasjonen til å kjøpe noe sånt den da i dag så burde ikke det være noe problem. Ikke sant? IKKE SANT?


Smekk igjen lokket, smett inn strømledningen og se om maskinen fortsatt starter opp. Ingenting sa poff, ingen røyk og kun den vanlige elektronikk-lukten man husker fra 90-tallet. Strengt tatt så skulle det være alt, det er noe ekstra programvare man kan laste ned og installere selv om det ikke er noe man MÅ ha noe forhold til. Med mindre man liker å fikle med ting, da får man gjøre det helt privat uten å blande meg inn i det!

Ytelsen, den er jeg ikke helt sikker på med tanke på at den fortsatt er en god del tregere enn Furia akseleratoren. Strengt tatt så er den fortsatt 2.8x hastigheten av en normal Amiga 1200, men det er fortsatt halvparten så her må man nok vurdere hva man ønsker av maskinen. Furia vist nedenfor til venstre, ACA1221EC til høyre.


Hvis man er vant til hastigheten til en Amiga 1200 så vil ACA1221EC være et verdifullt bidrag, men som en totalpakke opp mot den langt billigere Amiga 600-maskinen kombinert med en Furia til noen hundrelapper mindre så er det et vanskelig regnestykke. Vanskelig i forhold til at man må ha en Amiga 1200 for å spille de få AGA-spesifikke spillene, med mindre man selger katta og ofrer en geit så fungerer ikke disse på en Amiga 600. Om du klarer deg uten dem, det er spørsmålet man må stille seg før man slenger pengene på disken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar