tirsdag 19. september 2017

A604n Chip RAM-utvidelse for Amiga 600

Monterte tidligere et CF-kort (Compact Flash) i min Amiga 600 for bruk av programvare og spill uten å måtte bytte disketter absolutt hele tiden, men det gikk ikke så bra. Ser ut til at til tross for at Amiga 600 allerede kommer med 1 MB Chip RAM integrert, sammenlignet med 512 KB på Amiga 500, så var det likevel ikke en gang nok til å starte Workbench fra CF (eller harddisk for den saks skyld).

Amiga 600 kan utvides på to måter, Chip RAM via trap-door eller PCMCIA Fast RAM. Selve maskinen var strengt tatt ikke noen spesielt stor suksess, så selv om en Chip RAM utvidelse fra Commodore sikkert har eksistert så har jeg aldri sett noen av dem i salg (ikke det at jeg har eid en Amiga i mer enn noen måneder, så hvem vet) - det finnes derimot et antall fra tredjeparts-leverandører. PCMCIA standarden hadde på det tidspunktet ikke slått an på andre fronter, så den revisjonen av PCMCIA som støttes av Amiga 600 er så gammel at det nesten ikke fantes kort produsert med utgangspunkt i den og dermed enda færre av dem tilgjengelig 25 år senere.

Så, dersom man ikke kan få tak i en original Chip RAM utvidelse fra Commodore, så får det bli noe helt nytt isteden. Individual Computers er en respektert leverandør av utvidelser og aksellerator-kort til det meste Commodore, og de har utvidelsen A604n for utvidelse av Chip RAM på en Amiga 600. Kortet leveres også i en av de kulere eskene jeg har fått levert hardware i, bare se på den (øverst til høyre)!

A604n kobles pent inn i trap-door porten på Amiga 600, men som så mye annet her i verden så er det umulig å få den til å passe fra undersiden - igjen må man av med lokket for å koble den til. Modulen kommer med et slags riser-kort som skrus fast på samme plass som diskettstasjonen, se nedenfor til venstre.


Selve luken som skal være under hadde jeg en del problemer med, for uansett så små loddepunktene på undersiden måtte være så er marginene enda mindre, Med andre ord må man bare godta at kabinettet har et anstrengt forhold til kortet.

Med kortet på plass så starter maskinen opp fra CF-kortet slik den var ment å gjøre, så var vel strengt tatt ikke nødvendig å kjøre SysInfo for å visse detaljene - inkluderte den likevel ovenfor til høyre, bare for at ingen skal kunne si jeg ikke gjorde det (sånn som man lærer med større brødre i familien).

Så da har man 2 MB Chip RAM å leke seg med, hva nå da? Spill spill selvsagt, og da via WHDLoad slik at man slipper alskens diskett-bytter. Funket det? Ikke i det hele tatt. Hvorfor? Fordi 2 MB Chip RAM er fortsatt ikke nok. Aaargh!

1 MB ekstra Chip RAM er selvsagt ikke den eneste grunnen til å kjøpe en A604n, ikke det at jeg får brukt den til stort så langt vel å merke, er at den har tilkoblings-muligheter for andre ting produsert av Individual Computers:
  • RTC-brikke med batteri, i tilfelle man ønsker at maskinen skal kunne holde styr på klokke og dato - en fordel ved bruk av programvare.
  • Clockport for tilkobling av Amiga 1200 utvidelser, interessant selv om jeg ikke vet om noen jeg trenger utover enda mer minne som den ikke tilbyr. Eventuelt modul med støtte for USB-tastatur og muligens modul
  • Tilkobling av Indivision ECS (FlickerFixer), et kort til rundt tusenlappen for å kunne koble Amiga-en til en moderne skjerm via VGA - her i Norge bruker vi PAL-standarden og kan dermed bruke fine SCART-kabler (bilde av dem her) fremfor å kjøpe disse, heldigvis!
Reklamen tilsier at de ved å droppe funksjonalitet fra den tidligere A604-modulen så er A604n langt billigere, men man må vel sette pris på det faktumet at alt dette er tilgjengelig uten å måtte bytte ut hele greia neste gang man får lyst på noe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar