lørdag 14. oktober 2017

Gleden med matteprosessoren

En av de tingene jeg husker fra 386-en vi hadde da jeg var ung, stadig nærmere 30 år siden for hver dag som går, var at den hadde en matematikk-prosessor. Visste ikke hva den gjorde, det jeg strengt tatt husker best er historien om at pappa monterte den selv.

Maskinen vi hadde den gang da var en 386DX/25 og den ble kjøpt brukt for en avskyelig mengde penger på lån, fordi pappa skulle bruke den til AutoCAD og dermed tjene noen ekstra penger på å tegne hus. Det man raskt lærer om AutoCAD etter å ha brukt den uten en matte-prosessor, er at den ikke fungerer uten en matte-prosessor. Vel, den starter - du må bare sitte der og stirre mens maskinen sakte tegner opp en og en strek foran øynene dine.

Så, derfor måtte den ha en matte-prosessor og pappa monterte den. Noe som var skikkelig tøft, spesielt fordi når det kom til ting som var så dyre så ville man ikke fikle med dem unødig, men brikken ble orientert rett og trykt på plass. Selve maskinen overlevde ikke rydderunden for 20 år tilbake, men tok vare på tilleggskortene, RAM og relevant for temaet matte-prosessoren - det er den som er avbildet ovenfor til høyre.

Maskinen som jeg skulle installere denne i er min Copam+ 386SXM/16 og, hadde jeg tatt meg tiden til å studere forskjellene på systemer basert på en DX-basert prosessor kontra de SX-baserte, så hadde jeg visst at denne ikke passet. Copam-maskinen min er SX-basert, noe som vil si at den er et produkt laget noen år senere for å ha et billigere system å velge mellom, strengt tatt så kan man beskrive 386 SX-serien som en 286 med instruksjonssett tilhørende en 386. Tilsvarende ytelse er å forvente dessverre selv om det i det minste fungerer. Fysisk så er også alle tilkoblingene forskjellige, DX-serien har eldre socket med pins mens SX-serien bruker de "nylig" lanserte PLCC socket-ene.

Uansett, jeg må ha noe som passer for en 386SX - en 387SX med hastighet 16 Mhz eller raskere. Heldigvis så finner man det meste på Ebay, og til tross for at det er en og annen som håper på å tjene store penger på å selge slikt brukt så fant jeg en kinesisk distributør som solgte den for rundt 35 kroner inkludert frakt, så ikke akkurat et stort innkjøp!

Bortskjemt som jeg var så fikk jeg kjøpt maskinen med tilhørende dokumentasjon, så da hadde jeg tilgang på en gjennomgang av installasjonen i en tilnærmet idiot-sikker grad av detalj. Skulle man tro... PLCC-verktøy for å fjerne brikken i tilfelle brikken fra Kina ikke fungerte hadde jeg, mest fordi jeg ikke skjønte hva det var og egentlig var ute etter noe for å fjerne vanlige brikker - uansett, som du ser på bildet nedenfor til høyre så er kabinettet uansett i veien for å få brukt den uten å skru ut hele hovedkortet.


Monteringen er rimelig rett frem, ifølge manualen, ettersom det bare var å finne pin 1 på hovedkortet og orientere denne i forhold til prikken på brikken. Pin 1 var selvsagt den eneste som ikke var merket, men alle andre var det så da fikk man ta en kalkulert gjetning. I og med at ingen av delene hadde vært i bruk, så ble de renset med elektrorens før montering og det er grunnen til at på bildet nedenfor til venstre ser PLCC socket-en våt ut. Med det unna vei så er det bare å bruke forsiktig, kalkulert rå makt for å trykke den på plass.


Manualen sier at man må sette DIP-bryter 8 til ON for å aktivere matte-prosessoren, se ovenfor til høyre med tilhørende manual nedenfor til venstre. Tenkte først jeg skulle sjekke om maskinen slo seg på uten denne aktivert, også grunnen til at bryteren på bildet ikke er i korrekt posisjon. Maskinen fungerte helt fint, ingenting tok fyr så da kan man trygt gå videre med dette kalkulerte eksperimentet. Pussig nok så viste BIOS at matte-prosessoren allerede var på plass og fungerer, se nedenfor til høyre. Kan likevel ikke stole på at den er tilgjengelig for programvare uten korrekt innstilling, så da er det bare å flippe den på plass.

Når det kommer til programvare så er jeg ikke helt forberedt på å begi meg ut på å installere gamle versjoner av AutoCAD, vet ikke engang hvilken versjon det var dengang da utover at jeg husker at den var grønn og svart. Vitenskapelig forskning og dokumentasjon der ja. Så, hvordan tester man den?

Hmm... Har ingen peiling på hva som bruker noe slikt, tror min erfaring for den tiden for det meste orienterte seg rundt spill og alt hva som måtte til for å få spillene til å kjøre. Fant likevel programvare fra Intel ment for å avgjøre hvorvidt den fungerer skikkelig, Intel Math Coprocessor Diagnostics. Se nedenfor! Se, den virker!


2 kommentarer:

  1. Hei! Snublet over bloggen din da jeg letet etter informasjon om en Copam+ 386SXB/16 jeg fant til en fornuftig pris på finn. Verdensveven var ikke akkurat proppfull av informasjon om denne, så det du har skrevet her var til god hjelp. Gotek, disk on module og matteprosessor er herved bestilt på ebay. Takk for mange fine innlegg om gammel maskinvare!

    Mvh
    Ragnar

    SvarSlett
  2. Hello there! I am from spain and got this same computer (386SX 16) when younguer. Do you have the instruction manual for it? It seems so on your pictures. Would it be possible to ask you a scan or pictures of it, if it is not much to ask?

    Thanks in advance!!

    SvarSlett