fredag 9. november 2012

Ta kontroll på brødet!

Kjøpebrød er fullt av tilsetningsstoffer for ikke å snakke om sirup, sukker og store mengder hvetemel. Flere undersøkelser har også vist at bakerikjedene bevisst skreddersyr innholdet i brødene for å akkurat treffe terskelverdiene for de ulike nivåene i brødskalaen med det resultat at du ender opp med mindre mettende brød enn det du egentlig fortjener samt at du egentlig ikke helt har oversikten over hva du egentlig spiser. Holdbarheten på butikkbrød er også sjeldent spesielt god sammenlignet med gode hjemmebakte brød.

Løsningen er selvfølgelig å lage dem selv, eller som jeg gjorde; benytt målrettet hinting mot den bedre halvdelen om at det ikke er mulig å få tak i gode kjøpebrød eventuelt antydninger i forhold til dyre ubrukte kjøkkenmaskiner. Du kan kjøpe inn mel, havre, gjær og ett variert utvalg og så perfeksjonere dine egne komponeringer for å oppnå det perfekte brødet, men en god start er å rett og slett bare kjøpe inn en av de ferdige blandingene som er å få kjøpt i butikken slik som de avbildede pakkene fra Regal. Vår beste erfaring er å blande sammen en pakke Havrebrød med en pakke 4-kornsbrød for den perfekte middelveien mellom disse.

Brødene blir ikke av de billigste, men du har varedeklarasjonen på pakken og med litt serieproduksjon har du alltid ett brød liggende i fryseren. Brødet holder lengre enn ordinære kjøpebrød og du ender mest trolig opp med å kaste mindre på grunn av mugg.

torsdag 8. november 2012

Vi tester Splenda i kake

Kake er godt, men føler at man ikke lenger får tak i spesielt mye gode kaker lengre - det meste er serieprodusert fra de samme velkjente bakerikjedene og sjeldent spesielt minneverdige utover sjokkerende store mengder kalorier. Man er da hendig og finner ut at for å bøte på dette problemet så er det bare å brette opp ermene og lage kaken selv. Resultatet, en skumkake, ser dere under.


Tilberedning

Oppskriften skulle selvsagt være lettere enn vanlig slik at en kunne fortære mer kake uten en fullt så stor mengde anger i etterkant og da må man ty til endringer i oppskriften. Originalen skulle ha 200 gram sukker og bestemte meg for å gjøre ett forsøk på å bytte dette ut med den tilsvarende mengden Splenda for å se hvorvidt den fortsatt var spiselig. Ingrediensene jeg tok utgangspunkt var som følger:
  • Glasur
    • 1 ss kokosolje
    • 1 plate Dronning Kokesjokolade (Freia)
  • Kaken
    • 3 eggehviter
    • 4 ts vaniljesukker
    • 6 ark Gelatin i plater
      • myket opp 10 minutter i kaldt vann og rørt ut i 1 dl varmt vann
    • 2 dl kokosmasse
    • 200 gram sukker

Kokosmassen ble lagt på bunnen av formen samt at eggehvitene ble pisket inntil de begynte å stivne, og da kom en frem til punktet da vaniljesukker og sukkererstatningen skulle tilsettes. Splenda skulle visstnok ha samme volum som ved bruk av sukker og da endte jeg opp med å måle opp 200 gram vanlig sukker som så ble helt over i ett litermål for å finne volumet, og med det som utgangspunkt fant jeg ut at dette tilsvarte omtrent 28 gram Splenda (tro meg - dette er mye mer enn en skulle tro da stoffet er mer eller mindre vektløst). Splenda og vaniljesukker ble pisket inn i eggehviten og hele greia stivnet slik den vanligvis ville gjort med vanlig sukker. Oppløst gelatin ble vendt inn i løsningen, som forøvrig virket noe mindre luftig enn den skulle være, og så helt over i formen før alt ble kastet inn i kjøleskapet for avkjøling.

Etter å ha blitt avkjølt i noen timer ble kokosolje og kokesjokolade smeltet i vannbad, rørt sammen og så fordelt utover kaken. Noe rester av kokos ble dandert over glasuren - mest for å dekke over den mer eller mindre ustabile fordelingen av glasuren.

Evaluering

Kaken ble forholdsvis spiselig og min samboer stakk av med mer enn ett stykke av den inntil Splenda-effekten satte inn, og den kan definitivt beskrives som en litt emmen kjemisk ettersmak. Gitt en inndeling i 8 kakestykker hadde hver av stykkene 154 kcal sammenlignet med 242 kcal i den sukkerholdige varianten, men usikker på om det hele var verdt det i og med at mesteparten av kaken endte opp med å bli kastet. Min konklusjon er at kaker skal være usunne gleder, og mitt forsøk på å bøte på dette resulterte ikke i noe alternativ jeg kunne leve med. Neste gang tror jeg heller at jeg gjør ett forsøk på å redusere mengden sukker til 150 gram, noe som isåfall ville gitt hvert stykke ett innhold tilsvarende 216 kcal.

Splenda fungerer ikke for meg, og ser ikke for meg at bismaken den ga på resultatet skulle være noe mindre i andre retter og bakverk.

onsdag 7. november 2012

Avhengig av Coca Cola?

Er du avhengig av Coca Cola? Det var jeg i en lengre periode av livet mitt så jeg skal ikke fortelle deg noe om problemene det bringer med seg i forhold til vektøkning, dårlige tenner, diabetes og lignende problematikk ... du har hørt alle disse tingene før og ønsker ikke mer av denne typen informasjon. Det du trenger er kanskje hjelp til å kutte ned forbruket, enten til ett sunt nivå eller helt og holdent.

Det første steget med å kvitte deg med avhengigheten din er å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk konsumerer i løpet av en definert tidsperiode, eksempelvis den siste uken. Den enkleste måten å gjøre det på er å notere deg hvor lenge det var siden du pantet flasker og så ta en titt på hvor mange flasker som siden da har bygd seg opp ute på boden, under benken/sengen eller hvor enn du lagrer tomgodset.

Steg to er å prøve å finne ut hvilke sammenhenger du kjøper brus - er det på kiosken eller handler du regelmessig på butikken. Handler du på kiosken så sett ned regler om at du heretter kun får lov til å kjøpe halvliters flasker og kun en av gangen. Ved handel på butikk så planlegger du handleturen mer nøye slik at du kun handler inn en eller to ganger i løpet av uken, gjerne innkjøp rett før og rett etter helg - mengden halverer du. Disse triksene vil være vanskelig i begynnelsen, men etter hvert kommer du over i en sparemodus der du sparer brusen til kveldens film, måltidet eller rett og slett bar for å ha noe til slutten av uken. Gjør en god stund inntil du blir komfortabel med dette, gjerne en måneds tid. Etter halveringen av inntaket vil du over tid finne ut at toleransen for store mengder sukker synker samtidig som at du får mindre trang til å måtte ha brus hele tiden.

Det siste steget er å bytte ut de planlagte kjøpene av brus med en sukkerfri variant slik som Pepsi Max eller Coca Cola Zero - finn den du selv liker best. En av de mest positive tingene med disse to er at de er nesten udrikkelige så lenge de ikke er avkjølt, og det betyr at de store flaskene alltid er utilgjengelig for spontanforbruk.

Denne fremgangsmåten fungerte for meg, og har ikke hatt ett eneste tilbakefall på ett halvt år. Drikker for mye sukkerfri brus nå, men den legger seg i det minste ikke rundt magen samt at risikoen for å utvikle diabetes type 2 er redusert fra ett tidsspørsmål og til ett kanskje.

tirsdag 6. november 2012

Test av "Noka Milkshake Strawberry-diet"

Har tidligere testet Noka Milkshake Chocolate-diet med heller dårlige resultater, spesielt da smaken hadde lite til felles med sjokolade samt at konsistensen var vanskelig overkommelig. I og med at dette er en annen smaksvariant så skal jeg ikke nevne så veldig mye i forhold til tilberedelsen, noe som du likevel bør passe på, samt eventuelle elementer slik som konsistens.

Smaken har i likhet med sjokolade-varianten lite til felles med sjokolade og er faktisk ett snev verre og for å være helt ærlig justerte jeg karaktersummen for sjokoladevarianten opp til 2 av 10 poeng for å synliggjøre at denne faktisk er hakket verre.

Konklusjonen etter å ha testet produktet er at den smaker direkte forferdelig, og jeg vil ikke anbefale kjøp av denne til uansett pris da denne mest trolig vil bli liggende bakerst i skapet inntil du finner ut at det er på tide å kaste det. Gitt alternativet, kjøp noe annet!

Vurdering:
1/10

mandag 5. november 2012

Regnværsaktiviteter, ergometersykkel

Værutsiktene for Tromsø er regn og atter regn, og da med utsikter om glatt som fy. Har tidligere skrevet om bruk av brodder, men det er begrenset hvor fornøyelig det er å bevege seg ute når alt enten er speilblankt eller på vei til å bli det.

På dager som disse er det viktig å ha alternativer for den vanlige treningen, spesielt dersom denne hovedsaklig består i uteaktiviteter. Har gravd frem ergometersykkelen som jeg fikk i gave for noen år siden, utvilsomt ett hint om undertegnedes "omfang", og som har stått ubrukt siden forrige vinter. 

Vet ikke noe om prisen i og med at det som sagt var en gave, men en rask sjekk viser at en kan få tak i slike sykler i alle prisklasser fra 1500 kroner og opptil kostnaden av en billig koreansk bil så her er det mye å velge mellom. For enda større reduksjon i pris er det sikkert mange mislykkede trimforsøk som kan kjøpes for en billig penge via den lokale kjøp og salg-siden på Facebook eller finn.no.

Over til bruken av sykkelen og her er det meste opp til hva du selv ønsker i forhold til hastighet og motstand, men finner at det blir mest effektivt dersom en setter seg ett mål og så arbeider for å oppnå dette. I og med at jeg ikke er i spesielt god form så starter jeg med ett program som ser omtrent slik ut:

  • 10 minutter lett sykling
  • 7 minutter medium motstand
  • 3 minutter tung motstand
  • 10 minutter lett sykling

Sykkelen min har funksjon for telling av kcal forbrent og etter fullførelse av dette programmet står telleren på 415, og det er vel i og for seg ikke så veldig dårlig for en halv times innsats - ikke det at baken min inntil videre vil være i stand til å takle sykkelsetet noe lenger. Føler ikke helt at jeg personlig er kommet så langt at jeg vil være villig til å hoppe inn i noe spandeks og så dra til ett av de lokale treningssentrene for organiserte spinning-timer, det vil si sykling på ergometersykkel mens en instruktør roper ut ordre. Mange, og det kan ende opp med å inkludere meg på sikt, trenger det ekstra presset dette gir og da kan det føles tryggere å prøve dette ut i sin egen stue først ved å ta en titt på noen av videoene tilgjengelig via exerto.no (de har en 14-dagers gratis prøveperiode).

Test av "30 days Diet Shake Jordbær"

Har tidligere testet 30 days Diet Shake Sjokolade, og den var overraskende god sammenlignet med hva jeg hadde av forventninger. Den hadde en god smak av sjokolade og da iallefall jeg lett blir lei av å spise det samme over lengre tid valgte jeg å prøve meg på en av de andre smaksvariantene, det vil si den med smak av jordbær.

I og med at produktet essensielt sett er det samme med en litt annen smakstilsetning så gjentar jeg ikke så mye i forhold til tilberedning og konsistens her, men fokuserer heller på smak. Selve smaken er grei og jeg skjønner at det er ment å skulle være en smak av jordbær, men den smaker noe kunstigere enn hva jeg ville forventet - likevel er det svært få produkter på markedet som klarer å fremstille en skikkelig smak av jordbær uten å benytte seg av store mengder av råvarene, det vil si bær, direkte så det er vanskelig å trekke så veldig mye ned i og med at det ikke bare er slankeprodukter som sliter med dette.

Blandingen kan anbefales og har en grei smak av jordbær, men personlig benytter jeg den kun som en avveksling fra den med sjokoladesmak og vurderer den dermed hakket under på poengskalaen.
Vurdering:
7/10

søndag 4. november 2012

Test av "Noka Beef Noodles-diet"

Igår testet jeg Noka Chicken Noodles-diet så idag er tiden kommet for å prøve det samme produktet med en smak av biff. Kaloriinnholdet og instruksjonene angående tilberedning er de samme så ta en titt på gårsdagens blogg-post for dette.

Smaken og konsistensen er i likhet med kyllingvarianten overraskende god, men med en anelse mer salt så her kan det være en ide å tilsette litt mer vann enn det om står på pakningen - spesielt i og med at en også må få i seg dette da mye av energien i måltidet ligger igjen i vannet.

Retten kan trygt anbefales dersom du tidligere likte kyllingvarianten og det anbefales at retten serveres sammen med noen ekstra grønnsaker samt noe kjøtt - personlig så pleier jeg å steke en karbonade og spiser denne sammen med nudlene for å få ett mer komplett og fyllende middagsmåltid.

Vurdering:
7/10