tirsdag 27. november 2012

Halvveis!

Da var den første milepælen nådd siden jeg første gang etter ett langt fravær turte å nærme meg en badevekt  mer eller mindre samtidig som at jeg meldte meg inn på nettstedet www.vektklubb.no, noe som forøvrig skjedde 23. august 2011. Ønsket om å bli litt tynnere og komme tilbake til ett sunnere liv oppstod noen måneder tidligere enn dette så det var noen kiloer som forsvant før registreringsprosessen på nettsiden tvang inn bruken av vekten.

Nok om starten av prosjektet for det var ikke hensikten med denne bloggposten til tross for at iboende frykt for badevekten sikkert er ett problem som kunne hatt det godt av litt mer dedikert kvalitetstid. Uansett opprinnelse for dette lille prosjektet så har jeg nå nådd halvveis ved at vekttapet har passert 20 kilo så da har jeg kun den vanskelige halvdelen igjen, men noen fordeler kan vel nevnes i forhold til fremgangen:
  • Folk har en enorm trang til å kommentere på forskjellen, og selv om jeg ikke synes det er så veldig nøye å fokusere så mye på utseendet så betyr det at iallefall for øyeblikket slipper jeg å diskutere ting slik som seriefinalen i fotball (vi tapte mot ett lag jeg ikke hadde hørt om) eller om en eller annen fyr som har dedikert livet sitt til å kontrollert falle nedover fjellsider, med ski på, 200 millisekunder raskere enn eller annen fyr jeg aldri har hørt om
  • Får ikke lenger vondt i knærne av å sitte 2 timer i ro på en kinovisning
  • Sover bedre om natten
  • Samboeren, familie og Skybert maser mindre, eventuelt mer - alt etter hvorvidt de tar det som ett tegn på at teknikken fungerer
  • Kan lukke igjen den øverste knappen i skjortene mine, men hvorvidt dette er en trend som fortsetter får vi se når jeg har fått fatt i noen skjorter i riktig størrelse
  • Alle dressene, buksene og mesteparten av skjortene mine er klare for donasjon til Fretex da ingenting av dette passer lengre
    • Enklere å erstatte da jeg nå faller inn under de vanlige Dressmann-størrelsene. Har tenkt over det, men nei... hater fortsatt tanken på å traske rundt på ett kjøpesenter for å handle klær.
Kan kun håpe på at prosjektets andre fase blir like vellykket, noe som for min del vil si å fjerne 20 kilo mer og dermed komme tilbake til vekten jeg hadde på barneskolen.

mandag 26. november 2012

Uke 48

Da var den siste uken i mitt 3-måneders vektklubb-medlemskap gjennomført og til tross for at de tvang meg til å betale for ett nytt abonnement ser det ut til at det fungerer - har fått en viss oversikt over hva jeg spiser over tid og hva de riktige store synderne egentlig er, men det er ting som dukker opp relativt kjapt. Litt mer relevant i forhold til fortsettelsen av medlemskapet er at det setter opp en ekstra terskel i forhold til å overskride grensene, men heller unner seg noe godt inntil man treffer grensen og så forhåpentligvis har nok oppspart viljestyrke til å stoppe... såvidt jeg ser det så krever det mindre mental styrke å spise bare en [eller to, tre og kanskje fem så lenge som en holder seg unna ti] av hva enn det er en har en intens trang til å spise enn eksempelvis det å utstå nybegynnertorturen av en begynnende karriere på ergometersykkelen.

Uken har gått greit med noe sunn mat, mye kake og fryktelig mye godteri - heldigvis for meg så senkes definisjonen av "fryktelig mye" i takt med toleransen for mye sukkerinntak uten påfølgende kvalme så da peker i det minste grafen nedover. Ser at utskeielsene fra forrige ukes bytur kun satte fremgangen tilbake med en uke nå som ting har stabilisert seg igjen og har ikke sultestreiket meg selv inn i koma så vil nok tro at det meste bare var ett problem med væskebalansen grunnet økt inntak av vann, øl og vin.


Middag for én

Samboeren min er ofte ute og reiser, gjerne en uke av gangen og da med ett minimum av en slik langtur i løpet av måneden. Dette betyr at min lyst til å innta, eller ønsket om å i det hele tatt sette i gang med å lage komplette måltider kun til meg selv blir naturligvis en del redusert. Jeg hater å spise ute på restaurant eller kafé alene så da har det heller en tendens til å enten bli takeout eller noe ekstremt lettvint slik som frossen pizza, men alt i alt er ikke disse alternativene av de mest sunneste man kan finne på å velge (se forøvrig også bloggpost Kcal i junkfood). Kunne sikkert laget store mengder salater og slikt, men menn overlever ikke utelukkende på gress over lengre tid.

Det finnes en del sunnere alternativer på markedet som kan faktisk være enklere og litt mer sunnere enn den tradisjonelle Grandiosa-en og det er rett og slett å ta ett ekstra blikk i retningen av ferdig produktene slik som eksempelvis de fra Fjordland og Toro. Disse har til og med tatt skrittet videre slik at det totale antallet kalorier i porsjonen (vanligvis en pakke) står opplyst direkte på forsiden, og det er svært enkelt å plukke ut en eller flere middager i henhold til dagens kaloriplan. Kjøttsuppen fra Fjordland er en av mine favoritter som middagsmåltid og kombinert med ett par skiver grovbrød holder det ganske lenge til tross for at en ender opp med ett inntak på mindre enn 350 kcal. Andre alternativer er ferdigretter fra Findus som kun skal varmes i en stekepanne og dermed er klar innenfor noen minutter - de fleste av disse inneholder mat for mer enn en person, men det er bare å hive resten tilbake i fryseren for ett senere tidspunkt.

søndag 25. november 2012

Test av "Maarud Superchips"

Potetgull er noe som mange tyr til i helgene når man skal kose seg, og innenfor gruppen produkter hovedsaklig bestående av frityrstekte poteter i ulike former og til og med hardhetsgrader (er jeg den eneste som har skjært seg i ganen på ett uheldig flak med sørlandschips?) så er det svært mye å velge mellom. For noen år tilbake i hva som jeg antar var vår tidsalders største overflømmelse av lettprodukter så kom også Maarud Superchips på markedet og den ser så langt ut til å ha overlevd konkurransen om hylleplass, men nå tror jeg ikke at det er enormt mye kniving mellom Kims, Maarud eller Sørlandschips til at noen detter så veldig lett ut av sortimentet.

Superchipsen kommer i ulike smaker, hovedsaklig salt eller paprika samt eventuelle andre smaker som ikke ser ut til å være tilgjengelig i de butikkene jeg svimler rundt i ett par ganger i løpet av uken. Det første som slår meg i forhold til smak og utforming er at det er utvilsomt snakk om ett produkt laget av en potetblanding i likhet med eksempelvis Pringles og består dermed ikke av rene oppkuttede potetflak slik som tradisjonelt potetgull, men til gjengjeld betyr dette da at alle flakene har den perfekte konsistensen og det er lite møll i bunnen av posen. Noen av de som har fått servert potetgullet har kommentert på at det ikke er spesielt krydret og kan dermed virke veldig svakt for noen, men dersom du i likhet med meg synes vanlig salt potetgull virker litt for salt så vil dette passe perfekt. Personlig setter jeg ikke pris på følelsen av å være fettete på fingrene og i ansiktet etter å ha fortært noen never potetgull, og dette problemet er kraftig redusert her.

Helsemessig så inneholder produktet fortsatt for mye salt i henhold til de helsemessige anbefalingene, men det ignorerer vi egentlig siden produktet tross alt kommer mye bedre ut enn de mer tradisjonelle alternativene. I forhold til innholdet av kalorier så vil en nok finne at det fortsatt er relativt høyt med sine 440 kcal per 100 gram, men her er det verdt å legge merke til at potetgullet i seg selv er en del lettere per flak - en hel pose veier kun 135 gram mens ordinære pakker med potetgull gjerne veier 250 gram så forskjellen er ganske stor sånn sett.

Konklusjonen er at det er ett godt potetgull med en heftig crunch og god smak, spesielt for de av oss som sliter med at alt annet smaker fryktelig oversaltet. Du kan helle i deg en hel skål potetgull og fortsatt kun ende opp med ett inntak på i overkant av 400 kcal, og i kombinasjon med en lettere øl slik som Tuborg Lite (se bloggpost Test av "Tuborg Lite") så kommer en ganske lett fra lørdagskosen.

Vurdering:
8/10


lørdag 24. november 2012

Hvit trøffelkake

Det er lørdag og som den gode slankeren man er, eller var uavhengig av inntatt mengde, er det på tide å unne seg noe godt på den dagen i uken der dette er lov. Har skrevet tidligere om at det er greit å unne seg noe godt en gang i blant, og det kan da være greit å bruke de usunne uhellene på å spise noe som virkelig er godt og som en har veldig lyst på istedenfor noe en egentlig ikke bryr seg om - hvilke twist spiser du fordi de er gode og hvilke spiser du fordi du er godtesjuk og det er de som ligger igjen i skålen?

Lagde en hvit trøffelkake tidligere denne uken og mener selv at resultatet ble veldig bra. Kaken er fryktelig usunn med rundt 400 kcal per stykke (kake delt i 12 deler), men skal man være usunn så får man i det minste gjøre det med stil. Brukte selvsagt oppskriften fra en kokebok som ble kjøpt uken før, men tenkte jeg skulle dele den med resten av mine blogglesere, hele en til to personer, da oppskriften virker relativt unik i forhold til at jeg ikke fant noe hjelp på Internett etter å ha truffet på ett par uklare punkter i oppskriften.

Ingredienser

  • Bunn
    • 2 egg
    • 4 ss sukker
    • 55 gram hvetemel
    • 50 gram hvit dronning sjokolade
  • Topping
    • 3 dl kremfløte
    • 350 gram hvit dronning sjokolade
    • 250 gram mascarponeost
  • Pynt
    • 50 gram dronning kokesjokolade
    • 1 ts kakao

Tilberedning

  1. Ovnen settes på 180 grader. Smør en springfor på 20 cm (24 cm kan benyttes, men den blir da noe tynnere) og legg bakepapir i bunnen. Egg og sukker vispes sammen til den får en kremete konsistens. Melet siktes over blandingen og røres forsiktig inn i røren slik at det hele blir blandet, men ikke mister luften. Smelt sjokoladen i vannbad og rør forsiktig inn i røren. Bunnen stekes 25 minutter midt i ovnen, tas ut av formen og avkjøles på rist. Når bunnen er kald legges den tilbake i formen.
  2. Hell kremfløten i en gryte og kok denne opp svært sakte og når den koker så skrus varmen ned. Sjokoladen grovkuttes og helles oppi den nå lunkne fløten (må ikke være varmere enn 55 grader da vi ikke vil at den skal skille seg). Etter at all sjokoladen er oppløst skal du ha en svært så flyelsmyk blanding med gylden farge. Mascarponen tilsettes og røres forsiktig inn med en visp inntil den er helt oppløst. Den nå ferdige toppingen helles over i formen og settes så i kjøleskapet i noen timer, men anbefaler på det sterkeste at den står der natten over.
  3. Kaken tas ut av springformen og legges på serveringsfat - alt etter hvor god selve formen er kan det hende at du må bruke en kniv for å få kaken til å slippe taket i formen. Kokesjokoladen skaves eller grovkuttes etter ønske og strøs så over toppen av kaken. Kakao siktes over hele kaken slik at toppen får ett jevnt lag kakao.

fredag 23. november 2012

Kcal i junkfood

Junkfood inneholder mye kalorier samt at maten som regel har ett stort innhold av fett, salt, sukker og alt annet du egentlig gjør ditt beste for å holde deg unna. Jeg skal ikke akkurat påstå at jeg er den beste på å motstå fristelser selv om jeg med hånda på hjertet kan si at jeg ikke har vært innom verken Burgerking eller McDonalds siden oppstarten av mitt nye slankeprojekt, men det tror jeg kanskje har mer med at ingen av dem kan lage en skikkelig burger. Den lokale burgersjappa, Burgerman, nede ved hovedveien derimot utgjør en betraktelig større risiko for bukselinningen så jeg kan egentlig takke deres manglende antall parkeringsplasser rett etter jobbtid for at dette ikke har ført til flere uplanlagte uhell.

I statene, du vet de med stripene og stjernene på flagget samt en fascinasjon for alt stort, har de faktisk kommet noe lengre enn oss i forhold til merking av mat på restauranter selv om vi sikkert alle kan være enige i om at det kun er McDonalds som hevder at de kvalifiserer til kategorien "restaurant" - dette vil si at menyene er merket med nøyaktig hvor mange kcal de ulike menypunktene tilsvarer, og en slipper da forsinkede oppdagelsene ved at kyllingsalaten deres faktisk har ett høyere innhold av kalorier enn den vanlige burgeren deres. Statene har kanskje den høyeste prosentandelen med sykelige overvektige innbyggere, men når det kommer til den årlige prosentvise tilveksten i statistikken ligger Norge i toppsjiktet på verdensbasis. Av førstnevnte årsak, noe som gagner oss, legger flere og flere av disse junkfood-leverandørene ut denne informasjonen på Internett, men utvilsomt av sistnevnte grunn, også kjent kapitalistisk teft, så kommer ikke dette med på selve menyene inntil kravet lovfestes.

Likevel, her er lenkene til næringsinnholdet i produktene fra noen av junkfood-leverandørene:
De fleste av sidene er langt fra enkel å bruke samt at man må gjerne foreta noe veiing av maten før den spises for å klare å samle sammen den informasjonen du trenger, men der er i det minste noe. En rask sjekk i forhold til det å spise på Peppes viser at sammenlignet med en vanlig voksen mannsporsjon pizza, fem stykker á 120 gram, så kan du spise en tilfeldig utvalgt Fjordland-middag samt 200 gram sjokolade og knapt da vil du være i nærheten av det samme inntaket av kalorier. Definitivt en del preachy til meg å være, men de svake øyeblikk blir å komme så da skal jeg i det minste prøve å fasilitere uhellene min på en bedre klasse restauranter.

torsdag 22. november 2012

Hvor mange kcal kan jeg spise?

I gårsdagens bloggpost om kaloritelling nevnte jeg at jeg skulle inkludere en formel for hvordan man regner ut det daglige energiforbruket istedenfor å lene seg på gjennomsnittlige tall for idealmennesker, noe jeg definitivt ikke kvalifiserer til - enda litt for mange bilringer tilstede, selv når jeg har trekt fra de som faktisk er montert på bilen. Selve fremgangsmåten har jeg skamløst stjålet fra nettsiden www.livestrong.com, men oversatt slik at det blir enklere å relatere til. Legg merke til at denne gjelder for menn, og vil ikke stemme overens med kvinner - dersom du er redd for matematikk eller rett og slett bare ikke har noen interesse i formelen bakom kan du bruke skjemaet på nettsiden www.matvareguiden.no for å få dette regnet ut for deg.

Kalkuler BMR

BMR = 66 + (13,7 * vekt) + (5 * høyde) - (6,8 * alder)

Her substituerer du vekt med din egen vekt i antall kilo, høyden din i antall centimeter samt din egen alder i antallet år. Gitt meg selv som utgangspunkt så ville dette da si som følger:

BMR = 66 + (13,7 * 136) + (5 * 181) - (6,8 * 31) = 2623,4

Ta hensyn til fysisk aktivitet

BMR ganges så opp med verdien fra listen nedenfor som stemmer mest overens med ditt normale aktivitetsnivå.
  • 1,2 for stillesittende arbeid samt muligens lettere trening 1 - 3 ganger i uken
  • 1,375 for moderat fysisk arbeidsdager eller trening opptil 5 - 6 ganger i uken
  • 1,55 for tungt fysisk arbeide eller trening 6 - 7 ganger i uken med høyere intensitet
Med hensyn til at jeg har stillesittende arbeid og ikke holder på med noen fast organisert sport så ganges min BMR med 1,2 for å ta hensyn til fysisk aktivitet, og dette gir meg da ett grunnleggende behov for 3148,08 kcal daglig for å opprettholde dagens vekt.

Slanking

Nå antar jeg at du enten har snublet innom bloggposten min fordi du lette etter formelen, men mest trolig så er det vel fordi at du overhodet ikke har noen interesse i å ivareta dagens vekt så da er spørsmålet hvor mye man skal redusere dette tallet for å gå ned i vekt. Dersom man ønsker å gjøre det på den trygge og langsiktige måten så vil du vanligvis, med utgangspunkt i at du trenger ett ukentlig underskudd på 7000 kcal for å gå ned ett kilo, kutte det daglige målinntaket med 1000 kcal. Dette vil gi en trygg og god nedgang over tid dersom du har en del uønskede kilo, også kjent som sykelig overvektig selv om jeg foretrekker ordet fluffy, men for rask effekt den første uken samt de siste 2-3 kiloene kan du dele tallet på 3.