søndag 8. september 2013

Svarte seil i horisonten

Så da er vi kommet frem til den tiden igjen, tiden når alle forventer at man har gjort opp sin mening om hvilket politisk parti man vil anse ser seg som mest enig med. Valgomatene kan selvsagt gi en pekepinn selv om man aldri skal forveksle sammenfallende bruk av ord som om at man er enig, rett og slett ved at elementer som "vilje", "ærlighet" og "evne" også bør tas hensyn til.

Skal jeg være helt ærlig så har mitt tidligere forhold til politikken vært alt eller ingenting, det vil si at dersom jeg først skulle følge med på de greiene der så skulle det i det minste være kunnskap samlet opp med tanke på bruk. Nå er jeg selvsagt klar over at min nåværende så vel som historiske status som arbeidstaker tilsynelatende diskvalifiserer meg fra en politisk karriere, så da kan vi trygt stue vekk den tanken på en hylle innerst inne i boden.

Jeg er ikke en gang en gjenganger i valgbodene, mest fordi at der den ene sidens hovedsaklige appell er tradisjon uten noen spesiell følelse av at de kan representere mine direkte interesser. Andre siden av mynten er selvsagt den borgerlige koalisjonen, partiene for samfunnets elite samt de som er tilstrekkelig naiv nok til å tro at noen kortsiktige goder på noen måte kan være tegn på ting som kommer.

Nå er jeg redd for at tante Blå ikke blir jekket fullt så langt ned på listene som jeg hadde håpet, men selv om jeg ikke velger å gi en stemme direkte til den andre siden skal jeg i det minste ikke la de nyte godt av min blanke stemme dette valget. Hvorfor?

Fordi det faktisk er ett parti som både sårt trenger og vil kunne gjøre bruk av min stemme, Piratpartiet. I bunn og grunn så er de faktisk noe som i de fleste sammenhenger noe negativt vil bli omtalt som et Nei-parti, det vil si et parti som i mangel av egne ideer generelt sett ikke gjør annet enn å hindre andres ideer fra å bli gjennomført. Vanligvis ville jeg vært tilbøyelig til å si noe slikt som at de som ikke har alternativer å komme med heller burde holde kjeft og unngå å stå i veien for de folk med vilje til å få til noe, men jeg velger å støtte dem fordi vi trenger dem. Hvorfor?

Enkelt og greit fordi at når det kommer til spørsmål rundt teknologi, og tilsynelatende også av en eller annen grunn ting som grunnleggende personvern, så representerer mest trolig ikke de etablerte partiene folkets beste interesse. Grunnen er at der den ene siden ikke tør stå mot internasjonalt press så er den andre posisjonert takket være støttespillere som vil tjene på det ene utfallet utover det andre. Datalagringsdirektivet er et av disse, og i slike tilfeller trenger vi folk på rett plass og til rett tid... Om enn bare for å spørre forsamlingen om en sak plutselig står i fare for å gjennomføres på bakgrunn av inkompetanse, feighet eller rett og slett bare god gammeldags korrupsjon!

Personlig føler jeg nok for at navnet på partiet ikke akkurat gjør dem noen tjenester i forhold til å eventuelt skulle bli tatt alvorlig da assosiasjonene til ulovlig nedlasting av filer og lignende sikkert vil skaffe noen yngre stemmer på bekostning av brorparten av de øvrige velgergruppene. Likevel, tillat meg å presentere følgende scenario:
Press fra plateselskaper og lignende fører til at det innføres filtrering slik at vi Nordmenn ikke lenger kan besøke nettsteder assosiert med ulovlig kopiering av programvare.
Systemet koster noen få milliarder å innføre, men heldig som vi er så er dette hyllevare å regne ettersom disse systemer av denne typen allerede brukes i langt større skala, primært sett i frie og åpne demokratier slik som Kina, Iran og Nord-Korea for å nevne to-tre av dem. I praksis, med mindre man samtidig innfører forbud mot kryptert eller noen som helst form for anonym tilstedeværelse på nettet stoppes ingen av de som i utgangspunktet var datakyndige nok til å holde på med denne typen aktivitet i utgangspunktet, kun oss "vanlige folk".

Den virkelig skremmende tanken kommer når vi ser mulighetene av systemene vi nå har etablert, overvåkning av all trafikk og kommunikasjon over Internett er ikke lenger noe som krever innsats... 5 minutter er nok i massevis, gitt at det da selvsagt ikke allerede var aktivert fordi noen bare hadde glemt å skru det av i utgangspunktet. Hvor mange "5-minuttere" trenger før vi ved hjelp av filtrering har stoppet den vanlige manns tilgang til høyreekstremistisk propaganda, pornografi, instruksjoner for bombebygging før vi for sikkerhetens skyld også fjerner Islam-vennlige nettsider eller bare samtlige steder der sittende regjering omtales i en negativ tone?

Stem inn noen med kompetanse til å stille de rette spørsmålene, stem inn noen med vilje til å se konsekvensene, stem inn en pirat!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar