onsdag 9. august 2017

MiniPro TL866CS

For alle som har prøvd å legge inn eller hente ut data fra en eller annen ROM-brikke, enten det er snakk om PROM/EPROM/EEPROM, så finner man raskt ut at dette er en relativt smertefull prosess så lenge man ikke har egnede verktøy tilgjengelig.

Prøvde tidligere å snekre sammen et slikt verktøy ved bruk av en Arduino og noen ekstra integrerte kretser, men som man ser av innlegget jeg skrev om saken så endte det opp i form av "Fra breadboard til PCB" fremfor "Se min fantastiske ROM-programmerer" - det som skjedde i mellomtiden var eksponeringen for kompleksiteten involvert. Klarte å skrive til en og annen EEPROM-brikke, men kun enkelte serier og manglet totalt muligheten til å skrive til PROM og EPROM ettersom disse krever 27v for skriving.

Det siste man trenger når man skal bytte ut ROM på en RC2014-maskin, en Amiga eller annet er tilfeldigheter involvert i skriving av data så startet raskt å se etter alternativer. Strengt tatt så er dette verktøy som ordinært sett koster ganske mange tusen i innkjøp, men snublet over et rimeligere alternativ tilgjengelig fra AliExpress samt via Ebay - MiniPro TL866CS.

MiniPro TL866CS

Personlig så har jeg vært litt skeptisk når det kommer til å legge igjen mer enn småpenger på slike produkter fra Kinesiske kilder da det ikke er alt som fungerer like bra hvis det i det hele tatt fungerer ved mottak, men 400 kroner veid opp mot utilgjengelige priser så følte jeg at jeg måtte prøve. Produktet virker profesjonelt satt sammen og pakket, så det er lite her som virker billig hvis man ser bort fra det tilnærmet totale fraværet av brukbar engelsk dokumentasjon og en nettside kun tilgjengelig bak kommunikasjonsmuren i Kina - den fungerer, men du vil hele tiden ha følelsen av å sitte på en modem-forbindelse igjen (nettsiden http://www.deviceprog.co.uk/ hadde heldigvis også en kopi av filene).


MiniPro TL866 kommer i to utgaver - CS-utgaven, den jeg kjøpte, kommer uten ICSP-mulighetene som A versjonen har. Denne er nødvendig for å programmere en del mikrokontrollere mens de er montert på maskinvaren med tilhørende tilgjengelig ICSP-header, men strengt tatt er ikke denne nødvendig ettersom du finner andre verktøy som gjør dette til en rimeligere sum sammenlignet med kostnadshoppet på et par hundrelapper for å få denne funksjonen. Hvis dette ikke sa deg stort så har du ikke bruk for den, og får du bruk for den senere vil du  nok raskt finne andre alternativer - det man ser etter her vil allerede være inkludert i CS-utgaven.

Bruk av MiniPro TL866CS

Enheten er enkel i bruk, du åpner Zif-sokkelen og legger inn brikken med pin 1 i retning av hendelen - som illustrert rett på enheten. Gjorde et par uhell ved å legge brikken i andre enden ettersom teksten da var rett vei opp i forhold til teksten på enheten, men utover at den klaget på å gjenkjenne brikken så la jeg ikke merke til noen varige men.

Programvaren MiniPro Programmer bærer preg av å være utviklet av og for ingeniører, her finner man en hel mengde knapper, menyer og alt dem man måtte ønske av spesial-funksjonalitet. Til å starte med må man angi hvilken brikke det er snakk om, så man starter med å klikke på knappen øverst til venstre i skjermbildet (se nedenfor til venstre) - den vil ha navn fra nåværende valgt brikke og man vil få en dialog lik den nedenfor til høyre.Programvaren og enheten i seg selv støtter mange hundre ulike brikker med hver sin måte å fungere på ved programmering og uthenting av data så her må man ha tungen rett i munnen og være sikker på at man finner den rette varianten av brikken. Undersøk brikken med forstørrelsesglass to ganger, forsøk skriving en gang.

Programvaren vil operere ut fra et buffer, dette vil være vist i midten av vinduet og vil i utgangspunktet ikke reflektere det som faktisk er på brikken akkurat nå. For å hente data ut av brikken og inn i bufferet må du gå på nedtrekksmenyen Device(D) og velge Read... (R) - du vil få en dialog om plassering av brikken i enheten, når du er klar trykker du Read for å lese data til buffer.

For lagring av buffer til disk må du lagre til fil via File(F) og Save(S), du kan velge mellom å lagre innholdet direkte som binær data eventuelt lagre dem på Intel Hex-format (dette er ofte formatet du får når du får innholdet fra andre).

Skal du skrive til en brikke så er det igjen bufferet som skrives, med andre ord må du først lese inn programvare-informasjonen fra fil via File(F) og Open(O) til buffer først. Skriv til brikken via Device(D) og Program(P). Klikk Program for å faktisk skrive til brikken - dette kan kanskje virke noe omstendelig, men man kan på denne måten raskt skrive det samme innholdet til en hel mengde brikker uten så veldig mye mas.

Konklusjon

Det er ikke alle som trenger verktøy som disse, men når man trenger dem så er det deilig å slippe kompleksiteten av å mangle dem. Det er morsomt å holde på med gamle datamaskiner og leke seg med utbytting av ROM på disse, men dette kan være vanskelig nok enn at man skal slite med verktøykassen samtidig. For prisen og funksjonaliteten som denne pakken gir så er det en absolutt anbefaling fra min side, så får de profesjonelle bare ha sine fancy verktøy for jeg klarer meg fint med denne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar