tirsdag 8. august 2017

RC2014 CP/M Bruk av annen programvare

Dette er et innlegg relatert til RC2014, og vil mer eller mindre være mine egne notater relatert til konfigurasjon og installasjon av operativsystemet CP/M ved bruk av Compact Flash som lagringsenhet. For mer informasjon om hva CP/M er for noe samt systemkrav se innlegget RC2014 CP/M.

Generelt

CP/M er et operativsystem med mye ferdig utviklet programvare, noe brukbart og mye som i dag vil virke obskurt og forholdsvist arkaisk - det meste er selvsagt ikke inkludert, så da må man finne ut hvordan man får overført den programvare som ikke fulgte med maskinen.

I og med at jeg fortsatt benytter meg av den MC68B50-baserte seriell-modulen som følger med RC2014-maskinen, så har jeg fortsatt komplikasjoner med buffer overflow slik som forklart i innlegget RC2014 CP/M Installasjon tidligere - kort sagt så sender datamaskinen data til RC2014-maskinen langt raskere enn hva den er i stand til å håndtere. Dette ble da løst ved å legge inn forsinkelser i overføring av data, dette er en funksjon som fins i noen få seriell-klienter og den jeg benyttet da var en trial-utgave av SecureCRT.

SecureCRT utgaven min er nå selvsagt gått ut på dato - med krav om penger for å la meg fortsette å bruke den, men kjip som jeg er så nekter jeg å bruke tusenlappen på programvare myntet på profesjonell bruk. Løsningen var da å bytte over til bruk av Tera Term. Nettsiden ser ut som et oppgulp fra 90-tallet og det samme gjør nok grensesnittet, men den er åpen og fritt tilgjengelig for bruk. Tilsvarende endringer for å legge inn forsinkelsene er å finne under seriell-instillinger, se skjermbilde nedenfor til venstre.Fra tidligere så skal maskinen allerede være konfigurert for CP/M, det vil si at man har montert modulene Pageable ROM (med CP/M boot ROM), 64K RAM samt CF adapter med CP/M basis-system allerede installert på allerede være installert på stasjon A. Verifiser at du samtidig også har filen DOWNLOAD.COM på plass på systemet, se skjermbilde ovenfor til høyre.

Hvor finner man programvare?

Som alt annet i disse dager så finner man programvaren ved å bla litt rundt på det store vide Internettet, likevel så er det ikke alt som fungerer på alle maskiner ettersom de ulike systemene gjerne vil ha vidt forskjellige krav til maskinen - i og med at RC2014-maskinen med det nevnte oppsettet vil ha tilgjengelig alt av adresserbar minne, hele 64K, så er man godt stilt - bare pass på at mange programvare-pakker vil være laget spesifikt for enkelte maskiner, så vi vil her være begrenset til programvare utviklet for Zilog Z80-prosessoren og som oftest vil disse være beskrevet som kompatibel med CP/M-80.

Har funnet ut at The *HUMONGOUS* CP/M Software Archive ser ut til å lenke videre til alt som mest sannsynligvis fortsatt eksisterer av programvare. Her finner man alt fra Freeware, Shareware til kommersiell programvare - sistnevnte vil nok sikkert kunne regnes som pirat-kopiering i sin tid, men nå vil nok det meste av Copyright på slikt være utløpt for lenge siden så skal være greit nok så lenge man ikke selger dem videre. For spill-interesserte fant jeg en god samling på Z80.eu

Overføring av programvare

Overføring av programvare kan enklest gjøres ved bruk av programmet Binary to CPM Package (by G. Searle), dette er en del av filene lagt ut av Grant Searle - se i katalogen windowsApp. Programmet må startes som administrator (kunne ikke starte som min ordinære bruker, Windows 10 Home Edition).Et program kan legges til ved å klikke på Import file og så angi filen - du vil få beskjed om at filen er lagt til i pkgFile.txt. Filen er opprettet i en midlertidig katalog, men helt enkelt kan du få innholdet ved å klikke på Open Package File. På samme måte som under installasjonen av de grunnleggende programmene så installerer du også andre programmer på denne måten. Legg merke til at programvaren automatisk vil filtrere på COM-filer, men du vil som oftest trenge en eller flere DAT-filer i tillegg.

Klikk på Open package file for å åpne den genererte filen, innholdet kan nå kopieres og limes inn i Tera Term (pass på å deaktivere Word-break i Notisblokk for å unngå at disse sniker seg inn). Pass på å bytte til stasjonsbokstaven der du ønsker å lagre filene først.

Bestemte meg for å laste inn spillet Leather goddesses of Phobos. Dette er nok et tekst-basert spill fra InfoCom, men skal visstnok ha vært en av datidens mest usømmelige av dem - så usømmelig som tekst kan bli vel å merke, her er det ingen grafikk i sikte. Kunne ikke finne noen bilder av esken til spillet for CP/M - mest trolig har tittelen bare vært distribuert uten de pene eskene man senere kom til å forvente. Bildet til høyre tilhører Amstrad-utgaven.

I utgangspunktet vil det virke som programvaren ikke gjør stort, det er på grunn av forsinkelsene lagt inn og størrelsen på programmet. Man vil jevnlig få lagt til prikker for å vise at ting fortsatt snurrer, men man må smøre seg med en god dose tålmodighet - et spill av denne størrelsesordenen inkludert innlagte forsinkelser vil ta rundt 30 minutter å overføre til maskinen. Du husker den biten om tålmodighet, ikke sant? Etter alt dette så starter i det minste spillet og etter en mengde særdeles morsomme advarsler om spillets innhold får man til og med spille!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar