tirsdag 15. august 2017

Så gjør vi så når vi vasker vår Amiga 500

Mulig det er en nylig utvikling, men jeg kan ikke fordra en skitten datamaskin. Det er en ting når man vet hvor den har vært og hvem som har brukt den, men når det kommer til Amiga 500 maskinen jeg kjøpte nylig så vet jeg ikke annet enn at jeg fikk den for 400 kr og at den opprinnelig tilhørte en sørlending. Ikke et godt utgangspunkt, men får gjøre et ærlig forsøk på å vaske den.

Første steg er selvsagt å demontere den slik at man får separert plast fra PCB, selvsagt inkludert fjerning av de interne metall-skjoldene. Maskinen hadde fortsatt samtlige intakte garanti-klistremerker så denne hadde ikke vært åpnet på siden den forlot fabrikken, men er relativt sikker på at garantien uansett er utløpt - selskapet bak, Commodore, ble nedlagt for over 20 år siden!

Underveis så anbefaler jeg at man tar bilde av hver skru som fjernes med korrekt plassering - digitalbilder er gratis, så hvorfor ikke? Generelt sett så vil skruene med spiss være skrudd inn i plasten, de resterende fester diskettstasjonen til kabinettet. Uansett, tilbake til starten... Alt skrus ut fra undersiden, tre fremme og tre bak (over tilkoblingene) for å få løsnet toppen - markert med tallet to i bildene nedenfor.


Med kabinettskruene merket 1 fjernet fra undersiden kan toppen av maskinen fjernes for å se de interne detaljene. Tastaturet ligger løst og man drar enkelt ut kabelen som stikker nedi hullet i skjoldet, skjoldet kan dermed fjernes ved å fjerne de resterende skruene fra innsiden (1) samt bøye opp metall-flikene markert 3. Skjoldet kan nå fjernes helt, hele veien nedi søppelboksen om du ikke har lyst til å beholde maskinen komplett.

Diskettstasjonen er festet til hovedkortet med to kabler, data og strøm. Tok et bilde av koblingene, se nedenfor til venstre for å dokumentere hvordan orienteringen på disse kablene var. Med kablingene ute av veien skrur du selve diskettstasjonen ut ved å fjerne skruene tidligere markert 2.


I ekspansjons-slotten, se bilde ovenfor til høyre, tilgjengelig fra undersiden av maskinen var det allerede montert en RAM-utvidelse. Disse kortene kommer vanligvis med en tidskrets inkludert batteri, som etter 20 år i skapet vanligvis lekker og ender opp med å ødelegge de omliggende delene av PCB-en samt eventuelle IC-er som måtte være i nærheten. Dette er en fordel med Amiga 500 maskinene sammenlignet med Amiga 500+ der disse delene er integrert på hovedkortet - på en Amiga 500 med et lekkende batteri har man en ødelagt minne-modul som enkelt kan kjøpes ny i dag kontra et ødelagt hovedkort som ikke enkelt kan erstattes. Den grå tuben er batteriet, den klippes av og kastes dit pepperen gror (tror det vil si Spania, men bruk gjerne lokal søppelbøtte)!

Selve hovedkortet med det underliggende skjoldet kan fjernes fra kabinettet ved å løfte det ut fra baksiden, skjoldet separeres fra hovedkortet ved å fjerne HEX-skruene.

Hadde et svakt ønske om å beholde noen av klistremerkene på maskinene forholdsvis inntakt, spesielt serienummeret på undersiden - håndterte dette med å teipe over dem med standard blank teip (se nedenfor til venstre). Deretter ble samtlige plast-deler vasket grundig med Zalo for å få fjernet det verste av dritten fra de delene som er vanskelig å nå, gikk deretter over dem ved bruk av en av de Nano-svampene man får på Enklere Liv - dette fjernet så og si alt annet enn gulfargen, for den trenger man andre kjemikalier jeg ikke har tenkt å leke med nå.


Når det gjelder skjoldene så hadde disse en del korrosjon som jeg prøvde det meste for å få fjernet (ovenfor til høyre). Startet med rustløser slik som CRC 5-56, men dette ble bare et oljete søl uten at det skjedde stort. Prøvde bakepulver og vann, men dette ble bare et enormt søl. Til helvete med triks, så vasket dem med kaldt vann og pusset dem ned med fint pussepapir fra Biltema - skjoldene er ikke skinnende og pene lenger, men de er korrosjons-fri og de skal være inne i maskinen så "close enough"!


Hovedkortet kan vaskes med isopropanol eventuelt elektrorens, men dette var  i såpass akseptabel tilstand til at jeg tok til takke med å blåse det rent ved bruk av trykkluft på boks (ovenfor til venstre). Tastaturet, se ovenfor til høyre, er i langt mer grøsselig tilstand, men mangler verktøy for å fjerne tastene med minimal sjanse for å knekke noe så den ble også blåst ren inntil dette dukker opp i posten fra Kina.

Settes sammen i motsatt rekkefølge, og dette går rimelig greit så lenge ikke bryter noe på plass - mye er holdt på plass av noen enkle hakk i plasten, så dersom den ikke går rett på plass så er det noe galt i fremgangsmåten.

Se nedenfor for før og etter -bilder. Som man kan se så så den skitten ut selv i dårlig lys, men alt av smuss og crap er borte selv om det muligens ikke den største forskjellen - uansett en hel haug støv fjernet fra hjernen!


Hvorvidt den fungerer? Har fortsatt ingen peiling ettersom jeg fortsatt ikke har en strømforsyning, men hvis man skal bringe Schrödingers katt inn i bildet så kan man si at maskinen både fungerer og ikke fungerer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar