søndag 11. mars 2018

48K med manglende innlevelse...


Gikk nylig til innkjøp av en litt eldre og mer komplett utgave av maskinen ZX Spectrum, en pen 83-årgang i original eske. Så langt har jeg ikke fått gjort stort mye med maskinen ettersom tastaturet ikke virker. i det hele tatt så for alt jeg vet kræsjer maskinen på oppstartskjermen. Den vanligste feilen på maskiner av denne typen er at mylaren (gjennomsiktig plast, påmalt elektriske ledninger) plassert under selve tastene tørker ut og slår sprekker en håndfull år etter maskinens produksjon.

Har tidligere reparert denne typen feil på min ZX Spectrum+, så denne burde til sammenligning være en enkel ting å pusle med på passende uke-kveld. Der tastaturene til pluss-varianten har flere lag og derfor er noe skjørere når det kommer til produksjons-kvalitet så har tilsvarende for gummi-maskinene vært produsert i en årrekke nå, så det å skaffe noe slikt til denne maskinen var så enkelt som å legge inn en kjapp ordre på Retro Spares Shop og vente utålmodig på postgangen (rundt 200kr levert i postkassen).

Nevnte mylar kommer praktisk nok med en såkalt "spudger", dette er et enkelt og mykt plastverktøy man kan bruke for å få løs fronten av maskinen uten å legge igjen stygge merker (den oransje greia på bildet over). På de eldste maskinene så var dette panelet festet på innsiden med fester av messing som var bøyd tilbake over plasten, på disse trenger man ikke tenke på dette. For de fleste maskiner med kabinetter av nyere revisjon så er dette kun festet med dobbeltsidig teip, for å få den løs må man starte i den enden og arbeide spudgeren inn mellom delene og så lenge man er forsiktig så unngår man å deformere metallet ved å bøye det for langt den ene eller andre veien.


Det er nå et godt tidspunkt å vaske gummi-matten som, samt fjerning av eventuelle rester av teip som måtte bli liggende igjen på delene - det meste av limet går enkelt bruk ved litt isopropanol, merk at denne bør holdes langt unna gummi inntil alt har tørket bort.

Den nye mylaren ser tynnere ut, men den er i realiteten produsert på en langt mer moderne oppskrift og er forventet å vare langt lenger enn den originale som allerede sto i maskinen. Rakk ikke å ta noe bilder av den gamle annet enn det ovenfor til venstre, men det var definitivt der feilen lå i og med at den gikk i småbiter i forsøket på å koble det fra hovedkortet - et mysterie mindre! Den nye legges pent på plass uten stort mer magi enn det.


Legg gummimatten tilbake på plass, frontpanelet festes tilbake på plass ved bruk av dobbeltsidig teip - her festet jeg teipen rett på metallplaten, men vil anbefale å heller starte med å feste den på kabinettet for å unngå at alt man teiper fast i panelet er gummimatten. Orienter panelet i forhold til de underliggende gummiknappene, press ned og hold på plass i noen sekunder for å la limet gjøre sin del av jobben.

Koblet deretter tastaturet tilbake på maskinen for å verifisere at alt fungerer som normalt, noe den gjorde i noen sekunder før alt sluttet å fungere igjen. Fant kjapt ut at problemet lå i at den nye mylaren ikke har noen for isolasjon, alt av signaler fra tastaturet kortsluttet mot andre komponenter inne i maskinen. Enkelt løst ved å legge på litt elektriker-teip på tastatur-halene.


Med kortslutningen teipet bort så fungerte maskinen perfekt igjen, så nært man egentlig kan komme med tanke på at man dytter på en gummi-matte. Hjalp meg ikke stort i de fleste spillene jeg prøvde, men det hadde nok mer med manglende erfaring å gjøre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar