mandag 3. desember 2012

Uke 49

Ikke helt den store fremgangen denne uken, men man må ta det lille man får uten å klage på det - alle monner drar selv om den oppsparte buffersonen i forhold til fremdriftsplanen er i ferd med å svinne hen. 0,7 kg ned er fortsatt vekt man slipper å drasse på.

Uken som gikk var min samboer bortreist i jobbøyemed og da blir det gjerne så som så når det kommer til å spise regelmessig og balansert samt noen helt unødvendige kakestykker på kafè, men dem føres under posten psykisk-helse. Dette ettersom enkelte av middagsforsøkene kan regnes som traumatiserende, se Test av "AKCD EasyDiet TexMex" for detaljer. Uken ble avsluttet i ett godt lag med mye god mat, og med det fikk man for alvor innviet julens store maraton i overspising og dermed sikkert halverte ukens fremgang på ett eneste måltid, men det var verdt det.


søndag 2. desember 2012

Speil på veggen der ...

... hvem er personen du presenterer for meg her? Sjokket var stort, for hvem var den personen der? Jeg vet selvsagt at det er meg selv, og speilet som står der på vasken (selv om jeg mente å lime det opp på veggen for omtrent fire år siden, men limet jeg kjøpte gikk faktisk ut på dato og da kom jeg ikke lenger) viser ikke helt den store forskjellen såvidt jeg kan se.

Har fått enkelte kommentarer på jobb fra enkelte om at jeg ser annerledes ut, men det er vanskelig å se slikt når forskjellen er så gradvis som den er, og da gjerne over en periode på flere måneder. Jeg er som person ikke en spesielt fokusert på utseende, verken mitt eget eller andres, så det kan faktisk ta en del uker mellom hver gang jeg faktisk tenker over at jeg benytter meg av ett speil og selv da er ikke forskjellen spesielt stor.

Så, over til selve poenget jeg egentlig skulle frem til før jeg startet på dette svært selvsentrerte innlegget, og det var da hvorfor dette plutselig er ett gyldig emne for en samtale? Jeg var større tidligere og hadde aldri noen problemer med det, men mer til poenget var at folk iallefall ikke kommenterte noe på det - så hvorfor synes folk at det plutselig er greit å diskutere utseendet mitt når det med noen yderst små skritt går i retningen av samfunnets idealmenneske (selv om dette selvsagt ville inkludert noen millioner i plastisk kirurgi samt muligens en lobotomi)?

Ingen anelse hvorfor det er slik, men muligens fordi virkelighetsoppfatningen slår sprekker ved at de mentale bildene av personen foran begynner å skurre litt i forhold til det man ser. For ti år siden var jeg en god del tynnere, fortsatt det som kan kalles "kraftig", selv om mitt mentale bilde av meg selv også da var av en fysisk rundere person. For fem år siden var jeg noe rundere, men trivdes mye bedre med meg selv da jeg fysisk stemte mye bedre overens med det jeg så for meg at jeg faktisk så ut. For en stund tilbake endret alt dette seg, og da mer spesifikt ved at jeg så de første tegnene til helsemessige problemer knyttet til min egen vekt.

Betyr alt dette at jeg kun har innsett min egen dødelighet, eller Memento Mori som det så mye penere sies på latinsk? Jeg er gammel nok til å ha fått med meg slutten av den kalde krigen, den første gangen en av Bush-familien invaderte Irak så den forståelsen kom nok tidlig gjennom nyhetssendingene på NRK. Jeg tror, og håper at det ikke kun er noe jeg forteller meg selv, at hele bakgrunnen er at jeg ikke ønsker at helsen min skal være en begrensende faktor for måten jeg velger å leve livet mitt.

lørdag 1. desember 2012

Neste stopp julekos!

Det er den første desember og tiden foran oss er fylt med kos, hygge og vanligvis en fryktelig stor mengde kalorier. Med andre ord måneden der de siste motstridige nyttårsforsettene får sitt endelikt før måneden avsluttes med at en fornyer de samme løftene til seg selv, og enkelte ganger til og med signerer nye økonomisk forpliktende støttemedlemskaper i det lokale overfylte treningssenteret.

Som det synges i den norske julevisa så varer gjerne jula helt til påske, men det er ikke alle tolkningene av sangteksten som kommer deg til gode:
  • Ett skap som fortsatt er overfylt med kaker, godteri og den siste motstridige sekseren med juleøl er nok kalorier du også legger på deg utover både januar og februar dersom panikken over to dager butikkstengt slo til for fullt den siste gangen du hadde muligheten til å stikke innom butikken.
  • Dersom du går tilbake til å spise normalt i januar betyr fortsatt ikke dette at de ekstra julekiloene forsvinner, og du ender opp med å bære kiloene på magen frem til de første fjellturene i påsken.
  • Desember er alltid en avslappende måned, iallefall innenfor mitt yrke, der ting gjerne avsluttes uten at det nødvendigvis startes på noe nytt - dette fører til at arbeidet og stresset tårner seg opp ved starten av det nye året og energien tidligere benytt for å trene forsvinner.

 Hva skal man isåfall gjøre? Man kunne spørre noen som absolutt ikke har peiling på emnet i det hele tatt, det vil si meg, da julen iallefall historisk sett har vært tiden der jeg iallefall minst en gang om dagen spiser meg skikkelig kvalm på en eller annen fet matrett, godterier eventuelt bare finner den dårlige nøtten i pakken. Sistnevnte påvirker ikke dietten, men er vanligvis kjipt likevel. Her er iallefall noen forslag jeg har plukket opp her og der som man i det minste kan prøve:
  • En trenger ikke drikke juleøl, sukkerholdig brus eller juice hele tiden. Vann fungerer helt fint til så og si alle måltider og som ren tørsteslukker så får man drikke disse når man tenker tanken på at nå hadde det vært godt med den spesifikke drikken. Ett alternativ som veldig mange vil foreslå er en god julete.
  • Det trenger ikke å stå godterier og kaker tilgjengelig på bordene hele tiden for å få julefølelsen til å sitte i kroppen, men heller ta dem frem når man samles til felles hygge. I mellomtiden vil mandariner og nøtter være utmerkede erstatninger. Dermed hindrer du også at godteri fortæres i store mengder når du egentlig er sulten.
  • Italiensk salat og lignende inneholder forbausende mye kalorier, men dersom du erstatter denne med litt paprika og agurk smaker fortsatt lammerullen helt fortreffelig.
  • Jul betyr at de fleste har litt ekstra tid til overs så det blir sikkert tid for en liten spasertur om morgen eller kveld, ikke sant?
  • Det viktigste du sikkert kan gjøre gjennom julen for å begrense inntaket av ting du kanskje egentlig ikke burde spist er å tenke nøye over hva du spiser og hvorfor. Pass på autonomien i det slik at du ikke spiser ting uten å tenke over det - i hyggelig lag er det fryktelig enkelt å spise langt mer enn man har behov for. Tenk på inntaket som ett regnestykke med kalorier tilgode så vil du raskt finne de tingene du selv ville prioritert først dersom alt annet ble tatt av bordet når grensen ble nådd.

fredag 30. november 2012

Movember nærmer seg slutten

November nærmer seg slutten, og det er samtidig bare noen få timer igjen av årets Movember. For de som ikke har fått det med seg så er det en bevegelse for å skape bevissthet rundt menns helse og da spesielt på prostatakreft. Organisasjonen støttes med midler for de som har noen igjen etter første innspurt av julegavehandlingen, men budskapet spres da hovedsaklig med å barbere seg 1. november og så la barten gro utover resten av måneden.

Statusen er at jeg fortsatt ikke har noe grunnlag for noe som kan i det hele tatt kalles en skikkelig bart så med mindre jeg tyr til en sprittusj så blir ikke resultatet noe spesielt å samle på, men det hjalp ikke med sabotasjen halvveis i løpet av måneden da samboeren min nektet å bli sett sammen med meg - noe med at jeg ligner for mye på en uteligger med denne ansiktspryden. Saken har liten relevans i forhold til slanking utover at det da er duket for at desember starter med en vektnedgang på omtrent 1-2 gram.

Test av "AKCD Easy Diet TexMex"

AKCD Easy Diet måltidene er ment som måltidserstatninger ved slanking og kan benyttes i inntil 3 uker sammenhengende, men kan kun erstatte alle måltider dersom en minst spiser to av de salte måltidene om dagen. Dagens test av suppen med smak av TexMex smaker definitivt av salt samt noe annet mer eller mindre udefinerbart stoff, men mer om det litt senere. Hvert måltid gir ett inntak av kalorier tilsvarende 209 kcal, og er dermed tilsvarende i forhold til andre måltidserstatninger jeg har testet.

Retten tilberedes ved å følge noen få enkle steg, og du vil kjapt finne ut at den vanskeligste biten involvert mest trolig er å finne ut hvor samboeren, kona eventuelt den utpekte kjøkkenansvarlige (dersom kjøkkenet inneholder en eller flere ting der du ikke vet hva de skal brukes til så er dette neppe deg) har gjemt vispen. Hell omtrent 3 dl vann i kasserolle, det vil si omtrent ett og ett halvt vanlig kjøkkenglass dersom du ikke ser behovet for å blande inn litermålet, og kok opp. Trekk kasserollen av platen, hell pulveret oppi og rør rundt med vispen til det ser ut til at klumpene har forsvunnet. La stå i fem minutter og server i suppetallerken. 


Pleier vanligvis å starte med å beskrive smaken, men etter å ha fått tallerkenen på bordet så må jeg nesten si noen ord om presentasjonen av retten slik den fremstår. Bare for å avkrefte eventuelle forventninger om at den skal ligne bildet på pakken så kan jeg si at dette har heller lite til felles med resultatet utover den gulbrune fargen med noen små flak av røde og grønne prikker. For å være helt ærlig så er konsistensen og utseendet noe jeg har sett før, og det var en litt uklar dag for lenge siden da jeg innledet kvelden med å innta en Grandiosa, og så senere drakk nesten en halv flaske vodka på en fest hos en kompis - historiens relevans i forhold til matretten var det som skjedde litt senere på kvelden og da kjapt fulgt av lovnader til meg selv, Gud og personen jeg delte bad med om at dette aldri skulle skje igjen.

Smaksmessig så er det svært lite som minner om TexMex i denne gryten utover at den tydeligvis inneholder en del krydder, men følelsen er mer at tilsetningen av det jeg tror er sennep, chilipulver og gurkemeie er der for å dekke over en eller annen form for proteinpulver. Smaker noe krydret, men for å være helt ærlig så er jeg usikker på om brekningsfornemmelsene det gir å spise suppen faller inn under kategorien "smak" eller "konsistens" så for sikkerhetens skyld burde jeg kanskje skrevet det inn under forrige avsnitt også.

Produktet er lett å lage, men vanskelig å få ned så det er godt mulig du raskt konkluderer med at det kan være en idè å enten hoppe over middag eventuelt se hva annet man kan finne i kjøkkenskapene.

Vurdering:
2/10

torsdag 29. november 2012

På matbordet for ett år siden og nå

Det er pussig hvordan ting endrer seg over tid og det er nå over ett halvt år siden jeg startet opp prosjektet med å leve ett litt sunnere liv. Har tidligere, min samboer vil sikkert påpeke at dette er noe jeg fortsatt har, hatt en dårlig uvane med å hoppe over litt for mange av dagens måltider og gjerne redusere dette til kun to eller tre, men da av ett litt større omfang. Når man er skrubbsulten og lager mat så blir det altfor mye, noe som bildet nedenfor, tatt for ett år siden, illustrerer veldig godt.


Alt dette sammenlagt, vil anta at resten av flasken forsvant under tilberedningsfasen, tilsvarer ett energi-innhold på rundt 2000 kcal i ett enkelt måltid. Jeg vet at jeg tok bildet for å dokumentere min stolthet over å ha klart å tilberedt ett komplett måltid på ett tidspunkt da samboeren min var bortreist, og da uten å brenne ned huset - med andre ord ikke noe som skjedde så veldig ofte. Legg merke til TV-spill kontrollerne som ligger på bordet, og vil anta at det betydde at det ikke skjedde så veldig mye trim etterpå heller.

Dagens måltid består av noe litt sunnere, men likevel fullt av næring og fyller ganske godt. Pizzasnurrer med en del grovt mel samt en fornuftig mengde ost inkludert litt enkel salat - ett sammenlagt innhold av energi på rundt 500 kcal. Som man kan se på bordet er det ikke alt som endrer seg over tid og jeg har bevart de samme interessene selv om måltidet i seg selv er blitt sunnere.



For øvrig er duken fortsatt like lite strøket - det har selvsagt vært andre duker inne i bildet i løpet av det siste året så det er ikke ett års hard bruk som ligger bak. Spisebrikkene derimot har sett bedre dager og er blitt litt vel utvasket, men de får holde inntil brikkene med julemotiver kommer frem.

onsdag 28. november 2012

Byturer og det å spise sunt

Var for ikke så veldig lenge siden på en kort helgetur for å få med seg det siste showet til Gabriel Iglesias, og som nevnt i tidligere bloggposter så var showet veldig bra - spesielt innledningen med konkurransen blant publikums for å finne den mest overvektige i salen hvorav at jeg heldigvis ikke lenger kvalifiserte (tror uansett at jeg ikke på noe tidspunkt ville kunne vært en kandidat gitt den samlede tyngden som møtte opp for evaluering). Uansett så har de fleste komikere i likhet med oss vanlige litt morsomme personer problemer med at det er svært vanskelig å spise sunt og balansert når alt skal bestilles fra en meny, enten den kommer fint opptrykket på papir eller lysbesatt over bestillingsdisken. Grunnen er rett og slett den at både restauranter og junkfood-pushere fokuserer på ting som selger i store kvanta og det vil si ting med mye smak og i store mengder (så lenge du ikke roter deg inn på en restaurant med en Michelin-stjerne da disse gjerne pusher små fete matretter mens de slanker lommeboken din).

Så hva skal man gjøre dersom matpakken ikke holder hele reisen og du ser deg motvillig ser deg nødt til å slite deg gjennom en tre-retters italiensk middag på en av favoritt restaurantene dine:
  1. Ikke bestill tre-retters middag med mindre du har veldig lyst til det, men dersom det viser seg at du likevel har menneskelige nykker så prøv i det minste å begrense deg til å gjøre dette kun den ene dagen.
  2. Lunsj følges vanligvis ikke av dessert [med mindre de har en veeeldig god gulrotkake].
  3. Dårlig pizza fra Peppes, Dolly Dimples eller Pizza Hut kan trygt hoppes over da det mest trolig finnes en skikkelig pizza å få på en restaurant med duker på bordene.
  4. Dersom du ikke spiser opp noen av rettene, men kun spiser det du føler du har behov for så sparer du mange kalorier samt at noen ganger, og da spesielt i utlandet, så får kelneren såpass dårlig samvittighet av halvfulle tallerkener at du da får utdelt gratis drinker - vanligvis av den horrible varianten, men du kan alltids ta livet av bordplantene med den (dersom disse er av plast er du enten på en medium til dårlig restaurant eventuelt i Norge).
  5. Frityrstekt mat unngås da inntaket av fett går til himmels samt at enkelte ganger på TGI Fridays risikerer du også matforgiftning.
  6. Gratinert, eller au gratin, betyr overdrysset fet ost og stekt i ovnen.
  7. Det er lov å spørre hva ting er før du bestiller noe som egentlig er italiensk for "fylte olivener", kanskje ikke fullt så sunt som en skulle tro. Mitt største problem med disse små grønne djevlene er mer at dersom jeg skal spise noe med en så fryktelig smak så synes jeg i det minste at det også burde være fryktelig sunt.
  8. Dersom du liker internasjonal mat så vil du nok finne at svært mye asiatisk mat faktisk er ganske sunt uten at dette nødvendigvis koster spesielt mye mer enn generisk junkfood. Mat fra Thailand, India og Vietnam er av verdens sunneste - kan ha noe av at deres kjøkken som oftest er basert rundt begrenset tilgang på fett, kjøtt og kunstige tilsetningsstoffer.
  9. Du skal ikke kimse av en god pepperbiff, kokte grønnsaker og poteter sammen med en lettere rødvinssaus, i det minste sammenlignet med bearnaise.
  10. Det å komponere din egen lunsj kan være både en avveksling samt utgjøre en signifikant kaloribesparelse så lenge som at du holder deg unna McDonalds - de lager verken gode eller sunnere burgere uansett konfigurasjon. Spiser du derimot på plasser slik som SubWay eller Big Bite kan du velge grovere typer brød samt at ved å hoppe over ost, majones og sauser og isteden tilsetter ting slik som syltet jalepeno eller pickles, dersom du er en de, får du likevel ett smakfullt og forholdsvist lett måltid. I statene er dette faktisk ansett å være en gyldig diett, men i norsk målestokk og gjennomsnittlig vektskala regnes dette som en sunnere måte å være usunn på.