onsdag 28. november 2012

Byturer og det å spise sunt

Var for ikke så veldig lenge siden på en kort helgetur for å få med seg det siste showet til Gabriel Iglesias, og som nevnt i tidligere bloggposter så var showet veldig bra - spesielt innledningen med konkurransen blant publikums for å finne den mest overvektige i salen hvorav at jeg heldigvis ikke lenger kvalifiserte (tror uansett at jeg ikke på noe tidspunkt ville kunne vært en kandidat gitt den samlede tyngden som møtte opp for evaluering). Uansett så har de fleste komikere i likhet med oss vanlige litt morsomme personer problemer med at det er svært vanskelig å spise sunt og balansert når alt skal bestilles fra en meny, enten den kommer fint opptrykket på papir eller lysbesatt over bestillingsdisken. Grunnen er rett og slett den at både restauranter og junkfood-pushere fokuserer på ting som selger i store kvanta og det vil si ting med mye smak og i store mengder (så lenge du ikke roter deg inn på en restaurant med en Michelin-stjerne da disse gjerne pusher små fete matretter mens de slanker lommeboken din).

Så hva skal man gjøre dersom matpakken ikke holder hele reisen og du ser deg motvillig ser deg nødt til å slite deg gjennom en tre-retters italiensk middag på en av favoritt restaurantene dine:
  1. Ikke bestill tre-retters middag med mindre du har veldig lyst til det, men dersom det viser seg at du likevel har menneskelige nykker så prøv i det minste å begrense deg til å gjøre dette kun den ene dagen.
  2. Lunsj følges vanligvis ikke av dessert [med mindre de har en veeeldig god gulrotkake].
  3. Dårlig pizza fra Peppes, Dolly Dimples eller Pizza Hut kan trygt hoppes over da det mest trolig finnes en skikkelig pizza å få på en restaurant med duker på bordene.
  4. Dersom du ikke spiser opp noen av rettene, men kun spiser det du føler du har behov for så sparer du mange kalorier samt at noen ganger, og da spesielt i utlandet, så får kelneren såpass dårlig samvittighet av halvfulle tallerkener at du da får utdelt gratis drinker - vanligvis av den horrible varianten, men du kan alltids ta livet av bordplantene med den (dersom disse er av plast er du enten på en medium til dårlig restaurant eventuelt i Norge).
  5. Frityrstekt mat unngås da inntaket av fett går til himmels samt at enkelte ganger på TGI Fridays risikerer du også matforgiftning.
  6. Gratinert, eller au gratin, betyr overdrysset fet ost og stekt i ovnen.
  7. Det er lov å spørre hva ting er før du bestiller noe som egentlig er italiensk for "fylte olivener", kanskje ikke fullt så sunt som en skulle tro. Mitt største problem med disse små grønne djevlene er mer at dersom jeg skal spise noe med en så fryktelig smak så synes jeg i det minste at det også burde være fryktelig sunt.
  8. Dersom du liker internasjonal mat så vil du nok finne at svært mye asiatisk mat faktisk er ganske sunt uten at dette nødvendigvis koster spesielt mye mer enn generisk junkfood. Mat fra Thailand, India og Vietnam er av verdens sunneste - kan ha noe av at deres kjøkken som oftest er basert rundt begrenset tilgang på fett, kjøtt og kunstige tilsetningsstoffer.
  9. Du skal ikke kimse av en god pepperbiff, kokte grønnsaker og poteter sammen med en lettere rødvinssaus, i det minste sammenlignet med bearnaise.
  10. Det å komponere din egen lunsj kan være både en avveksling samt utgjøre en signifikant kaloribesparelse så lenge som at du holder deg unna McDonalds - de lager verken gode eller sunnere burgere uansett konfigurasjon. Spiser du derimot på plasser slik som SubWay eller Big Bite kan du velge grovere typer brød samt at ved å hoppe over ost, majones og sauser og isteden tilsetter ting slik som syltet jalepeno eller pickles, dersom du er en de, får du likevel ett smakfullt og forholdsvist lett måltid. I statene er dette faktisk ansett å være en gyldig diett, men i norsk målestokk og gjennomsnittlig vektskala regnes dette som en sunnere måte å være usunn på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar