lørdag 1. desember 2012

Neste stopp julekos!

Det er den første desember og tiden foran oss er fylt med kos, hygge og vanligvis en fryktelig stor mengde kalorier. Med andre ord måneden der de siste motstridige nyttårsforsettene får sitt endelikt før måneden avsluttes med at en fornyer de samme løftene til seg selv, og enkelte ganger til og med signerer nye økonomisk forpliktende støttemedlemskaper i det lokale overfylte treningssenteret.

Som det synges i den norske julevisa så varer gjerne jula helt til påske, men det er ikke alle tolkningene av sangteksten som kommer deg til gode:
  • Ett skap som fortsatt er overfylt med kaker, godteri og den siste motstridige sekseren med juleøl er nok kalorier du også legger på deg utover både januar og februar dersom panikken over to dager butikkstengt slo til for fullt den siste gangen du hadde muligheten til å stikke innom butikken.
  • Dersom du går tilbake til å spise normalt i januar betyr fortsatt ikke dette at de ekstra julekiloene forsvinner, og du ender opp med å bære kiloene på magen frem til de første fjellturene i påsken.
  • Desember er alltid en avslappende måned, iallefall innenfor mitt yrke, der ting gjerne avsluttes uten at det nødvendigvis startes på noe nytt - dette fører til at arbeidet og stresset tårner seg opp ved starten av det nye året og energien tidligere benytt for å trene forsvinner.

 Hva skal man isåfall gjøre? Man kunne spørre noen som absolutt ikke har peiling på emnet i det hele tatt, det vil si meg, da julen iallefall historisk sett har vært tiden der jeg iallefall minst en gang om dagen spiser meg skikkelig kvalm på en eller annen fet matrett, godterier eventuelt bare finner den dårlige nøtten i pakken. Sistnevnte påvirker ikke dietten, men er vanligvis kjipt likevel. Her er iallefall noen forslag jeg har plukket opp her og der som man i det minste kan prøve:
  • En trenger ikke drikke juleøl, sukkerholdig brus eller juice hele tiden. Vann fungerer helt fint til så og si alle måltider og som ren tørsteslukker så får man drikke disse når man tenker tanken på at nå hadde det vært godt med den spesifikke drikken. Ett alternativ som veldig mange vil foreslå er en god julete.
  • Det trenger ikke å stå godterier og kaker tilgjengelig på bordene hele tiden for å få julefølelsen til å sitte i kroppen, men heller ta dem frem når man samles til felles hygge. I mellomtiden vil mandariner og nøtter være utmerkede erstatninger. Dermed hindrer du også at godteri fortæres i store mengder når du egentlig er sulten.
  • Italiensk salat og lignende inneholder forbausende mye kalorier, men dersom du erstatter denne med litt paprika og agurk smaker fortsatt lammerullen helt fortreffelig.
  • Jul betyr at de fleste har litt ekstra tid til overs så det blir sikkert tid for en liten spasertur om morgen eller kveld, ikke sant?
  • Det viktigste du sikkert kan gjøre gjennom julen for å begrense inntaket av ting du kanskje egentlig ikke burde spist er å tenke nøye over hva du spiser og hvorfor. Pass på autonomien i det slik at du ikke spiser ting uten å tenke over det - i hyggelig lag er det fryktelig enkelt å spise langt mer enn man har behov for. Tenk på inntaket som ett regnestykke med kalorier tilgode så vil du raskt finne de tingene du selv ville prioritert først dersom alt annet ble tatt av bordet når grensen ble nådd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar