søndag 25. november 2012

Test av "Maarud Superchips"

Potetgull er noe som mange tyr til i helgene når man skal kose seg, og innenfor gruppen produkter hovedsaklig bestående av frityrstekte poteter i ulike former og til og med hardhetsgrader (er jeg den eneste som har skjært seg i ganen på ett uheldig flak med sørlandschips?) så er det svært mye å velge mellom. For noen år tilbake i hva som jeg antar var vår tidsalders største overflømmelse av lettprodukter så kom også Maarud Superchips på markedet og den ser så langt ut til å ha overlevd konkurransen om hylleplass, men nå tror jeg ikke at det er enormt mye kniving mellom Kims, Maarud eller Sørlandschips til at noen detter så veldig lett ut av sortimentet.

Superchipsen kommer i ulike smaker, hovedsaklig salt eller paprika samt eventuelle andre smaker som ikke ser ut til å være tilgjengelig i de butikkene jeg svimler rundt i ett par ganger i løpet av uken. Det første som slår meg i forhold til smak og utforming er at det er utvilsomt snakk om ett produkt laget av en potetblanding i likhet med eksempelvis Pringles og består dermed ikke av rene oppkuttede potetflak slik som tradisjonelt potetgull, men til gjengjeld betyr dette da at alle flakene har den perfekte konsistensen og det er lite møll i bunnen av posen. Noen av de som har fått servert potetgullet har kommentert på at det ikke er spesielt krydret og kan dermed virke veldig svakt for noen, men dersom du i likhet med meg synes vanlig salt potetgull virker litt for salt så vil dette passe perfekt. Personlig setter jeg ikke pris på følelsen av å være fettete på fingrene og i ansiktet etter å ha fortært noen never potetgull, og dette problemet er kraftig redusert her.

Helsemessig så inneholder produktet fortsatt for mye salt i henhold til de helsemessige anbefalingene, men det ignorerer vi egentlig siden produktet tross alt kommer mye bedre ut enn de mer tradisjonelle alternativene. I forhold til innholdet av kalorier så vil en nok finne at det fortsatt er relativt høyt med sine 440 kcal per 100 gram, men her er det verdt å legge merke til at potetgullet i seg selv er en del lettere per flak - en hel pose veier kun 135 gram mens ordinære pakker med potetgull gjerne veier 250 gram så forskjellen er ganske stor sånn sett.

Konklusjonen er at det er ett godt potetgull med en heftig crunch og god smak, spesielt for de av oss som sliter med at alt annet smaker fryktelig oversaltet. Du kan helle i deg en hel skål potetgull og fortsatt kun ende opp med ett inntak på i overkant av 400 kcal, og i kombinasjon med en lettere øl slik som Tuborg Lite (se bloggpost Test av "Tuborg Lite") så kommer en ganske lett fra lørdagskosen.

Vurdering:
8/10


lørdag 24. november 2012

Hvit trøffelkake

Det er lørdag og som den gode slankeren man er, eller var uavhengig av inntatt mengde, er det på tide å unne seg noe godt på den dagen i uken der dette er lov. Har skrevet tidligere om at det er greit å unne seg noe godt en gang i blant, og det kan da være greit å bruke de usunne uhellene på å spise noe som virkelig er godt og som en har veldig lyst på istedenfor noe en egentlig ikke bryr seg om - hvilke twist spiser du fordi de er gode og hvilke spiser du fordi du er godtesjuk og det er de som ligger igjen i skålen?

Lagde en hvit trøffelkake tidligere denne uken og mener selv at resultatet ble veldig bra. Kaken er fryktelig usunn med rundt 400 kcal per stykke (kake delt i 12 deler), men skal man være usunn så får man i det minste gjøre det med stil. Brukte selvsagt oppskriften fra en kokebok som ble kjøpt uken før, men tenkte jeg skulle dele den med resten av mine blogglesere, hele en til to personer, da oppskriften virker relativt unik i forhold til at jeg ikke fant noe hjelp på Internett etter å ha truffet på ett par uklare punkter i oppskriften.

Ingredienser

  • Bunn
    • 2 egg
    • 4 ss sukker
    • 55 gram hvetemel
    • 50 gram hvit dronning sjokolade
  • Topping
    • 3 dl kremfløte
    • 350 gram hvit dronning sjokolade
    • 250 gram mascarponeost
  • Pynt
    • 50 gram dronning kokesjokolade
    • 1 ts kakao

Tilberedning

  1. Ovnen settes på 180 grader. Smør en springfor på 20 cm (24 cm kan benyttes, men den blir da noe tynnere) og legg bakepapir i bunnen. Egg og sukker vispes sammen til den får en kremete konsistens. Melet siktes over blandingen og røres forsiktig inn i røren slik at det hele blir blandet, men ikke mister luften. Smelt sjokoladen i vannbad og rør forsiktig inn i røren. Bunnen stekes 25 minutter midt i ovnen, tas ut av formen og avkjøles på rist. Når bunnen er kald legges den tilbake i formen.
  2. Hell kremfløten i en gryte og kok denne opp svært sakte og når den koker så skrus varmen ned. Sjokoladen grovkuttes og helles oppi den nå lunkne fløten (må ikke være varmere enn 55 grader da vi ikke vil at den skal skille seg). Etter at all sjokoladen er oppløst skal du ha en svært så flyelsmyk blanding med gylden farge. Mascarponen tilsettes og røres forsiktig inn med en visp inntil den er helt oppløst. Den nå ferdige toppingen helles over i formen og settes så i kjøleskapet i noen timer, men anbefaler på det sterkeste at den står der natten over.
  3. Kaken tas ut av springformen og legges på serveringsfat - alt etter hvor god selve formen er kan det hende at du må bruke en kniv for å få kaken til å slippe taket i formen. Kokesjokoladen skaves eller grovkuttes etter ønske og strøs så over toppen av kaken. Kakao siktes over hele kaken slik at toppen får ett jevnt lag kakao.

fredag 23. november 2012

Kcal i junkfood

Junkfood inneholder mye kalorier samt at maten som regel har ett stort innhold av fett, salt, sukker og alt annet du egentlig gjør ditt beste for å holde deg unna. Jeg skal ikke akkurat påstå at jeg er den beste på å motstå fristelser selv om jeg med hånda på hjertet kan si at jeg ikke har vært innom verken Burgerking eller McDonalds siden oppstarten av mitt nye slankeprojekt, men det tror jeg kanskje har mer med at ingen av dem kan lage en skikkelig burger. Den lokale burgersjappa, Burgerman, nede ved hovedveien derimot utgjør en betraktelig større risiko for bukselinningen så jeg kan egentlig takke deres manglende antall parkeringsplasser rett etter jobbtid for at dette ikke har ført til flere uplanlagte uhell.

I statene, du vet de med stripene og stjernene på flagget samt en fascinasjon for alt stort, har de faktisk kommet noe lengre enn oss i forhold til merking av mat på restauranter selv om vi sikkert alle kan være enige i om at det kun er McDonalds som hevder at de kvalifiserer til kategorien "restaurant" - dette vil si at menyene er merket med nøyaktig hvor mange kcal de ulike menypunktene tilsvarer, og en slipper da forsinkede oppdagelsene ved at kyllingsalaten deres faktisk har ett høyere innhold av kalorier enn den vanlige burgeren deres. Statene har kanskje den høyeste prosentandelen med sykelige overvektige innbyggere, men når det kommer til den årlige prosentvise tilveksten i statistikken ligger Norge i toppsjiktet på verdensbasis. Av førstnevnte årsak, noe som gagner oss, legger flere og flere av disse junkfood-leverandørene ut denne informasjonen på Internett, men utvilsomt av sistnevnte grunn, også kjent kapitalistisk teft, så kommer ikke dette med på selve menyene inntil kravet lovfestes.

Likevel, her er lenkene til næringsinnholdet i produktene fra noen av junkfood-leverandørene:
De fleste av sidene er langt fra enkel å bruke samt at man må gjerne foreta noe veiing av maten før den spises for å klare å samle sammen den informasjonen du trenger, men der er i det minste noe. En rask sjekk i forhold til det å spise på Peppes viser at sammenlignet med en vanlig voksen mannsporsjon pizza, fem stykker á 120 gram, så kan du spise en tilfeldig utvalgt Fjordland-middag samt 200 gram sjokolade og knapt da vil du være i nærheten av det samme inntaket av kalorier. Definitivt en del preachy til meg å være, men de svake øyeblikk blir å komme så da skal jeg i det minste prøve å fasilitere uhellene min på en bedre klasse restauranter.

torsdag 22. november 2012

Hvor mange kcal kan jeg spise?

I gårsdagens bloggpost om kaloritelling nevnte jeg at jeg skulle inkludere en formel for hvordan man regner ut det daglige energiforbruket istedenfor å lene seg på gjennomsnittlige tall for idealmennesker, noe jeg definitivt ikke kvalifiserer til - enda litt for mange bilringer tilstede, selv når jeg har trekt fra de som faktisk er montert på bilen. Selve fremgangsmåten har jeg skamløst stjålet fra nettsiden www.livestrong.com, men oversatt slik at det blir enklere å relatere til. Legg merke til at denne gjelder for menn, og vil ikke stemme overens med kvinner - dersom du er redd for matematikk eller rett og slett bare ikke har noen interesse i formelen bakom kan du bruke skjemaet på nettsiden www.matvareguiden.no for å få dette regnet ut for deg.

Kalkuler BMR

BMR = 66 + (13,7 * vekt) + (5 * høyde) - (6,8 * alder)

Her substituerer du vekt med din egen vekt i antall kilo, høyden din i antall centimeter samt din egen alder i antallet år. Gitt meg selv som utgangspunkt så ville dette da si som følger:

BMR = 66 + (13,7 * 136) + (5 * 181) - (6,8 * 31) = 2623,4

Ta hensyn til fysisk aktivitet

BMR ganges så opp med verdien fra listen nedenfor som stemmer mest overens med ditt normale aktivitetsnivå.
  • 1,2 for stillesittende arbeid samt muligens lettere trening 1 - 3 ganger i uken
  • 1,375 for moderat fysisk arbeidsdager eller trening opptil 5 - 6 ganger i uken
  • 1,55 for tungt fysisk arbeide eller trening 6 - 7 ganger i uken med høyere intensitet
Med hensyn til at jeg har stillesittende arbeid og ikke holder på med noen fast organisert sport så ganges min BMR med 1,2 for å ta hensyn til fysisk aktivitet, og dette gir meg da ett grunnleggende behov for 3148,08 kcal daglig for å opprettholde dagens vekt.

Slanking

Nå antar jeg at du enten har snublet innom bloggposten min fordi du lette etter formelen, men mest trolig så er det vel fordi at du overhodet ikke har noen interesse i å ivareta dagens vekt så da er spørsmålet hvor mye man skal redusere dette tallet for å gå ned i vekt. Dersom man ønsker å gjøre det på den trygge og langsiktige måten så vil du vanligvis, med utgangspunkt i at du trenger ett ukentlig underskudd på 7000 kcal for å gå ned ett kilo, kutte det daglige målinntaket med 1000 kcal. Dette vil gi en trygg og god nedgang over tid dersom du har en del uønskede kilo, også kjent som sykelig overvektig selv om jeg foretrekker ordet fluffy, men for rask effekt den første uken samt de siste 2-3 kiloene kan du dele tallet på 3.

onsdag 21. november 2012

Kaloritelling

Dersom du har lest den tidligere bloggposten, Hva har jeg lært om slanking, min om hva jeg har lært om slanking så har du også fått med deg de tre kategoriene jeg da delte inn de ulike metodene inn i, det vil si livsstilsendring, dietter og kurer samt placebo/nocebo. Denne gangen skal jeg spesifikt ta for meg kaloritelling, en av de mest grunnleggende og enkleste måtene å gjennomføre en livsstilsendring på.

Telling av kalorier vil rett og slett si å ta kontroll på det du spiser i løpet av ett døgn og så veie dette opp mot ditt forespeilede kaloriforbruk i henhold til en utregnet formel, eventuelt bare ved å kutte ned over tid. Som fokusbildet til høyre hentyder på så handler veldig mye om kontroll og her anbefales det på det sterkeste at du går til innkjøp av en god digital kjøkkenvekt slik at du får nøyaktig målt opp nøyaktig hvor mye de ulike tingene du spiser veier - denne vekten kan så matches opp mot kjente kaloritall, enten ved at du finner dem direkte på matvarens emballasje eller ved å ta ett søk på google.no etter eksempelvis minmatvare +kcal (her vil du vanligvis finne hva enn det skulle være).

Spørsmålet om hvor mye du egentlig er i stand til å forbrenne i løpet av ett døgn og hvor mye du har behov for er en vanskelig formel som det finnes mange utregningsmetoder for, men mange regner ofte med 2000 kcal for en dame mens en voksen mann vil trenge rundt 2500 kcal. Kan detaljere en av de mer eksakte formlene, men det får bli i en fremtidig bloggpost da utregningene ikke er helt rett frem.

I praksis høres disse tingene overveldende ut i forhold til å faktisk klare å holde oversikten uten å ha ett dedikert bokføringskurs, noe de fleste av oss så langt har klart å unngått til fordel for mer interessante temaer slik som observasjoner av ville støvkaniner og andre temaer i samme kategori. Heldigvis finnes det en del verktøy for å hjelpe oss med dette, og de fleste av dem vil nok ha penger fra deg. Nettsiden www.diet-blog.com har en oversikt over egnede dagbøker der noen av disse faktisk er gratis, men i og med at disse ikke inneholder norske produkter og matvarer så kan det bli mye som manuelt må registreres inn i systemet den første tiden. VGs www.vektklubb.no er ett norsk alternativ som jeg selv benytter meg av og vil anbefale til de fleste, men denne koster omtrent en hundrelapp i måneden samt at den ikke har fullt så mange fuksjoner som de andre utenlandske - de fleste vil nok finne at artiklene og samfunnet rundt mer enn veier opp for dette.

Det som faktisk gjør at denne metoden kan regnes som en livsstilsendring er at dette er ikke noe du gjør en kortere periode, men heller noe du gjør en lengre periode for å kondisjonere ditt eget tankesett i forhold til mat inntil dette går av seg selv. Med andre ord så lærer du deg selv hvor mye du kan spise av de ulike tingene og over tid vil du få en følelse av hvor mye du skal spise uten å trenge kjøkkenvekten.

tirsdag 20. november 2012

Drikk nok vann

Mennesket består av hele 75% vann, og mer spesifikt så består faktisk hjernen av hele 85% vann - det sier seg selv at dersom denne balansen påvirkes i merkbar grad i den ene eller den andre retningen så vil dette kunne ha store følger for den overordnede helsen. Ved slankeforsøk eller økt grad av fysisk aktivitet fører dette ofte til både ett senket inntak av væske samtidig som at forbruket øker, og derfor er det svært viktig at en legger seg til gode vaner i forhold til supplering av den manglende væsken.

En voksen mann trenger i forhold til nyere forskning ett minimalt inntak av 3,9 liter vann i løpet av dagen, noe som betyr at ved hensyn til at 20% dekkes normalt via mat så gjenstår omtrent 3 liter som må dekkes i form av drikke. Dette tar da ikke hensyn til at enkelte andre drikker slik som brus og kaffe er vanndrivende og dermed egentlig øker det overordnede behovet. Personlig synes jeg dette er fryktelig mye og det er vanskelig å faktisk klare å drikke så mye, eller i det hele tatt i nærheten av dette - vil likevel anbefale innkjøp av en skikkelig vannflaske, eksempelvis slik som den avbildede Camelbak-flasken, da dette gjør det svært mye enklere samtidig som at man bedre kan motstå alternativer slik som brus istedenfor å benytte rent vann som tørstedrikk.

Har vært en del skriverier i media den siste tiden i  forhold til farene ved å drikke altfor mye vann selv om dette for det meste kun gjelder i de mest ekstreme tilfellene - i praksis går dette greit så lenge som en kun drikker vann når man er tørst og ikke hele tiden drikker mye av ren refleks. Under trening vil det være fristende å drikke veldig store mengder vann, men jeg finner at man blir lett kvalm dersom man drikker for mye underveis så da kan være greit å heller drikke litt underveis og så en del mer etter treningsøkten.

mandag 19. november 2012

Uke 47

Det er mandag, og det er på tide å veie seg igjen. Spenningen er stor og nervene var fluktuerende da jeg skulle finne ut resultatet for uke 13 i abonnementet mitt i vektklubb.no. Resultatet er ett sjokkerende stort  tilbakeskritt på hele 2,1 kg. Usikker på hva som kan være årsaken i og med at jeg gjorde alle tingene rett: 
  • Mye godteri
  • Lite trening
  • Onsdag
    • Middag på Bar Nedentil (kan forøvrig hoppes over neste gang da maten var kald og ikke spesielt god)
  • Torsdag
    • Kake på kafe
    • Vestlandslefse til kvelds da vi var fri for brød
  • Fredag
    • Kafe-vaffel til frokost på flyplassen
    • Tre-retters middag på min italienske favoritt-restaurant, Brunello i Oslo
  • Lørdag
    • Frokost på bakeri med kake etterpå
    • Pizza til middag
  • Søndag
    • Rekesmørbrød dynket i majones på Gardermoen
    • Thailandsk mat fra Siam Cafe istedenfor å lage middag
Hmm... kanskje ikke helt i henhold til mitt ønskede treningsprogram eller inntak av ett fornuftig antall kalorier ved de ulike måltidene så jeg har sikkert fortjent utviklingen i det oppdaterte vektdiagrammet, se nedenfor, for denne uken. Med slike resultater er det ikke annet å gjøre enn å løsne på beltespennen, slik at man igjen er i stand til å puste skikkelig, og så satse på at man oppnår bedre resultater i uken som kommer.