onsdag 21. november 2012

Kaloritelling

Dersom du har lest den tidligere bloggposten, Hva har jeg lært om slanking, min om hva jeg har lært om slanking så har du også fått med deg de tre kategoriene jeg da delte inn de ulike metodene inn i, det vil si livsstilsendring, dietter og kurer samt placebo/nocebo. Denne gangen skal jeg spesifikt ta for meg kaloritelling, en av de mest grunnleggende og enkleste måtene å gjennomføre en livsstilsendring på.

Telling av kalorier vil rett og slett si å ta kontroll på det du spiser i løpet av ett døgn og så veie dette opp mot ditt forespeilede kaloriforbruk i henhold til en utregnet formel, eventuelt bare ved å kutte ned over tid. Som fokusbildet til høyre hentyder på så handler veldig mye om kontroll og her anbefales det på det sterkeste at du går til innkjøp av en god digital kjøkkenvekt slik at du får nøyaktig målt opp nøyaktig hvor mye de ulike tingene du spiser veier - denne vekten kan så matches opp mot kjente kaloritall, enten ved at du finner dem direkte på matvarens emballasje eller ved å ta ett søk på google.no etter eksempelvis minmatvare +kcal (her vil du vanligvis finne hva enn det skulle være).

Spørsmålet om hvor mye du egentlig er i stand til å forbrenne i løpet av ett døgn og hvor mye du har behov for er en vanskelig formel som det finnes mange utregningsmetoder for, men mange regner ofte med 2000 kcal for en dame mens en voksen mann vil trenge rundt 2500 kcal. Kan detaljere en av de mer eksakte formlene, men det får bli i en fremtidig bloggpost da utregningene ikke er helt rett frem.

I praksis høres disse tingene overveldende ut i forhold til å faktisk klare å holde oversikten uten å ha ett dedikert bokføringskurs, noe de fleste av oss så langt har klart å unngått til fordel for mer interessante temaer slik som observasjoner av ville støvkaniner og andre temaer i samme kategori. Heldigvis finnes det en del verktøy for å hjelpe oss med dette, og de fleste av dem vil nok ha penger fra deg. Nettsiden www.diet-blog.com har en oversikt over egnede dagbøker der noen av disse faktisk er gratis, men i og med at disse ikke inneholder norske produkter og matvarer så kan det bli mye som manuelt må registreres inn i systemet den første tiden. VGs www.vektklubb.no er ett norsk alternativ som jeg selv benytter meg av og vil anbefale til de fleste, men denne koster omtrent en hundrelapp i måneden samt at den ikke har fullt så mange fuksjoner som de andre utenlandske - de fleste vil nok finne at artiklene og samfunnet rundt mer enn veier opp for dette.

Det som faktisk gjør at denne metoden kan regnes som en livsstilsendring er at dette er ikke noe du gjør en kortere periode, men heller noe du gjør en lengre periode for å kondisjonere ditt eget tankesett i forhold til mat inntil dette går av seg selv. Med andre ord så lærer du deg selv hvor mye du kan spise av de ulike tingene og over tid vil du få en følelse av hvor mye du skal spise uten å trenge kjøkkenvekten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar