onsdag 31. oktober 2012

Hvor mye er en porsjon sjokolade?

Ordet "porsjon" er noe en kommer over det sekundet en begynner å se litt mer nøye på det man kjøper i butikken, og da spesielt når det kommer til usunne matvarer. Nylig har også produsentene begynt med å være behjelpelig med dette i og med at dette skrives direkte på forsiden av produktet, se for eksempel nede til høyre av emballasjen på hele Norges tur-sjokolade, Kvikk Lunsj. På denne etiketten får en oppgitt at en porsjon på 24 gram har ett innehold på 130 kalorier og at dette da utgjør 6% GDA (Guideline Daily Amount - andel av anbefalt daglig inntak for ett voksent menneske i form av energi, fett, mettet fett, sukker og salt/natrium).

Det som er skummelt med dette er at en slik Kvikk Lunsj veier faktisk ikke 24 gram, den veier faktisk det dobbelte - grunnen til dette er det er produsentene selv som angir hva som skal utgjøre en porsjon, og ved å skissere at ett produkt utgjør flere porsjoner enn hva vi som forbrukere forventer så vil produktet virke sunnere ved første øyekast. Jeg vil faktisk kalle dette bevisst missledelse av oss som forbrukere.

Hva skal man da egentlig gjøre for å få en oversikt over det en faktisk får i seg? Det første steget er å bli vant til å snu produktet og se på hva som er innhold per 100 gram i selve pakningen, gange dette opp slik at en får det reelle innholdet i pakningen en holder i og så dele dette opp i henhold til det antallet porsjoner du mener du får ut av det - med det menes at dersom du kjøper en Kvikk Lunsj og spiser hele så er dette din definisjon av en porsjon Kvikk Lunsj, med andre ord 47 gram. Ett annet skrekkeksempel her er de store, som en egentlig har det å kjøpe noe mindre som ett alternativ, posene med Nidar Bamsemums der innholdet etter deres kalkulasjon da består av 16 porsjoner - du vet at når denne settes på bordet så forsvinner alt i løpet av kvelden, ikke sant?

I en ideell verden så hadde jeg satt pris på om at alle matvarer ble merket med mengden kalorier som hele innholdet tilsvarte, og da slipper man å dra frem en kalkulator for å vite hva matvarene en kjøper faktisk inneholder. Inntil da så er det fint at alle mobiltelefoner idag kommer med små hendige funksjoner for å regne ut slikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar