onsdag 31. oktober 2012

Husvask er god trim

Jeg er en mann, og en forlovet mann; dette betyr at jeg har vært heldig nok til å ikke trenge å ha så veldig mye med det huslige arbeidet å gjøre. Noen vil sikkert påpeke latskap, men jeg vil heller hevde å være elsket og bortskjemt.

Dersom du bor sammen med noen, og har gjort det i noen år så kan du stole på meg når jeg sier at en spontan husvask, det vil si uten trusler eller ultimatum, er noe av det mest romantiske du sannsynligvis kommer til å gjøre denne måneden. Bor du alene og ikke har vasket rundt på en stund så er mest trolig på tide å avlive noen støvkaniner.

Du kommer til å trenge en del utstyr for å komme i gang, men har du hatt ett kvinnfolk innenfor dørene på ett eller annet tidspunkt så finner du mest trolig alt du trenger i en bod eller ett kott:
 • Mopp med håndtak
  • Dersom du ikke har en mopp, let frem omtrent 300 kroner og ta en tur til nærmeste Coop for å fikse dette. Uant om det er min mannlige influens som teler inn, men foretrekker moppene fremfor vaskekosten da det minner mer om teknisk verktøy - nesten som en forlengelser til en malingrulle.
  • Det finnes engangskluter for bruk sammen med disse moppene, men disse er mer eller mindre ubrukelig så sjekk at du også har en passende mikrofiberklut (grovt tøy, ofte med stive hår).
 • Støvtue
  • Ofte rød på farge og virker som en litt gummiaktig tue. Vaskes opp i rent vann og benyttes for å tørke støv av møbler, nips og annet som måtte være plassert rundt omkring. Glatte malte trapper blir også lettere dersom du har en slik tue.
 • Bøtte
  • Fylles 3/4 full med vann så varmt som du klarer.
  • Tilsett passende mengde såpe (se neste punkt).
  • Når vannet slutter å skumme under vask, så er det på tide å bytte vann.
 • Såpe
  • Såpen benyttet avhenger veldig av typen gulv du har, og det anbefales flytende grønnsåpe til laminat og parkett (to korker i en 10 liters bøtte). Jeg foretrekker Ajax med sitronduft da huset lukter veldig rent etterpå.
  • Legg merke til at dersom du skal tørke støv så er disse best å bruke sammen med rent vann, og aldri det samme vannet tidligere benyttet til gulvene siden resultatet blir verre enn utgangspunktet.
 • Engangsklut for glass
  • Vasking av speil eller glassflater på eksempelvis bad eller kjøkken er noe dritt, for å være helt ærlig, og du må ha slike engangskluter for å lykkes med resultatet uten tidligere erfaring på området.

Fremgangsmåten for å faktisk ta husvasken er ikke så vanskelig når en allerede har fått fatt i alt du trenger av utstyr så start med å rulle sammen og hive ut alt av matter, sett opp kjøkkenstoler og rask sammen eventuelt nips og ledninger som måtte ligge og slenge på gulvet. Mens du arbeider kan det være en ide å sette på noe musikk du liker, helst noe med litt tempo.

Skyll den løse moppen i vaskevannet og fest den til håndtaket, borrelåsen sørger for at den fester seg skikkelig. Moppen skal være fuktig nok til at gulvet blir vått, men aldri dryppende da dette kan skade laminat og parkett. Den brede delen skal alltid beveges forover, aldri bakover for å unngå å legge igjen ting, mens man vrir på skaftet for å bevege den rundt hjørner og eventuelle møbler som måtte være i veien. Etter å ha vasken 3-4 kvadratmeter med moppen tas tuen av, benytt den for å plukke opp støv og annet som er blitt samlet sammen og så skyll den opp i vaskebøtten. Gjenta inntil en er ferdig med alle gulvene.

Rist mattene og legg dem på plass der du fant dem samt flytt tilbake eventuelle møbler du har flyttet på. Eventuelle duker og slikt som har havnet på vaskerommet kan du fint hoppe over å erstatte da du mest trolig ikke kommer til å plukke de korrekte dukene for årstiden uansett så la disse bli liggende i skapet (strykejernet er uansett ikke noe som bør håndteres uten oppsyn).

Har du holdt ett godt tempo underveis i arbeidet så kan alt dette regnes som en god trening, og du vil i løpet av en times arbeid forbrenne nesten 400 kalorier. For ekstra romantisk effekt så er det best å ikke bringe opp husvasken selv, og heller late som om det var den mest selvsagte tingen i verden. Du vil høste godvilje i en uke, men pass på at det kan komme ønsker om fremtidige gjentakelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar