lørdag 22. april 2017

FTDI-kabler?

USB TTL Seriell Adapter
For programmering av mikrokontrollere, deriblant den Atmega-baserte Arduino og annet morsomt kommer man raskt til å trenge en FTDI-kabel. Disse er mer eller mindre de gode gamle seriell kablene som forsvant fra datamaskinene for mange år siden nå, forskjellen er den at disse opererer på et lavere spenningsnivå enn de gamle. Selv trengte jeg den for å kommunisere med RC2014.

Alt vel og bra i og med at den adapteren jeg allerede hadde fungerte helt fint, den var bare ikke spesielt praktisk for meg (løse ledninger som sklir ut hele tiden). Gikk derfor til innkjøp av en ny kabel som eksplisitt var merket FTDI, den ser ut som følgende ved innkjøp:

(Kilde: AliExpress.com)

Fungerer ikke når jeg prøver å bruke denn, men burde kanskje sett ekstra nøye på fargene til de ulike lederne - nesten, men ikke helt kan man si. Referer man til standarden, se nedenfor, så kobler man her 5v der enheten i andre siden forventer jord (GND) og jord der CTS-signalet er forventet - ved tilknytning til 3.3v enhet ender man opp med 5v på en input-pin samt feil polaritet! Morsom, ha ha...

(Kilde: FTDI Data Sheet

Kabelen kan enkelt repareres ved å bruke en kniv for å bøye opp mothakene på hver av kablene mens man trekker dem ut en etter en. Kobles inn på korrekt plass ved å kryssreferere dokumentasjon fra selger med den fra FTDI, legg merke til at fargene heller ikke nødvendigvis er de samme. Referer til følgende tabell for korrigert rekkefølge:

FraTilFargeFunksjon
21SvartGND
62BlåCTS
13RødVCC
44GrønnTXD
35HvitRXD
56GulRTS


Endelig resultat, nå fungerer den faktisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar