fredag 22. september 2017

Compact Flash-basert lagring i PC

Bruk Compact Flash (CF) kort som harddisk, sa de! Fungerer utmerket, sa de! Enkelt og greit, sa de! Pølsevev, sa jeg! Hadde som mål å fjerne den ordinære harddisken fra min nå multimedia-oppgraderte AST Advantage! 6066d, det gikk selvsagt ikke helt som jeg hadde forventet.

Strengt tatt så startet jeg ikke med Compact Flash i det hele tatt, fikk kjøpt inn en såkalt microdrive på 4 GB fra Hitachi som jeg hadde hørt skulle fungere helt fantastisk. Dette er den samme harddisken som ble brukt i de originale Apple iPod Mini så det burde maskinvare av relativt høy kvalitet og, utover å måtte kjøre "fdisk /mbr" så fungerte den tilsynelatende perfekt, fikk i alle fall installert MS DOS 6.22 og MS Windows 3.1 på den fra diskett. Se nedenfor til høyre for bilde av enheten.


En microdrive bruker den samme adapteren som vanlige CF-kort, men de er litt tykkere enn vanlig. Adapterne i seg selv er ikke alle like velskapte selvsagt, har testet ut en håndfull av dem i den cheapeste prist-klassen og de eneste som ser ut til å være verdt å kjøpe er varianten som kommer med bracket på baksiden slik som den avbildet ovenfor til høyre.

Det var først nå jeg oppdaget problemene ved å bruke en microdrive, i alle den jeg testet fra Hitachi, er at de tar utgangspunkt i å være alene på kabelen - denne så i alle fall ikke ut til å ville samarbeide med CD-ROM-en jeg hadde installert tidligere. Burde sikkert lagt merke til det faktumet at aktivitets-lyset for harddisk hele tiden var opplyst, men i og med at den fungerte tidligere og det eneste som ble byttet var harddisken så da vet man hvor feilen ble introdusert. Adapteren har selvsagt en jumper for Master/Slave innstillinger, men kunne like godt ha brukt tiden på å stirre opp på månen og ønske veldig hardt - for dette var omtrent like produktivt.

Ut med microdrive og inn med den tradisjonelle lagringsenheten i vintage datamaskiner, gode gamle Compact Flash. Har unngått disse i og med at det har vært såpass vanskelig å oppdrive kort av tilstrekkelig kvalitet og da mener jeg kort som fungerer, har ikke noe i mot Kinesiske kopier så lenge de fungerer! Kjøpte inn et par kort på 128 MB som jeg opprinnelig hadde tenkt å bruke med min Copam 386SXM/16, en maskin der dette er den maksimalt støttede størrelsen selv om dette ikke gir så veldig mye albuerom på en 486. Ser en ny investering i min fremtid samt en tredje installasjon av DOS og Windows, for nummer to var du nettopp vitne til! Pictures, or it didn't happen? Nedenfor!


Kortet jeg kjøpte er avbildet nedenfor til venstre og det ser ut til å fungere bra, så du kan anse det som en begrenset anbefaling - i alle fall i dette tilfellet. Fjernet microdrive og satte inn dette isteden, ikke det at disse så ut til å fungere nevneverdig bedre i maskinen. Kan med andre se ut til at disse liker like mye å samarbeide med andre på samme kabel, fordi, igjen, så er dette teknologi ment for bruk i enheter som kamera og lignende der det tross alt ikke er vanlig med flere lagringsenheter samtidig.


Prøvde ut en håndfull variasjon av kabler samt et fåfengt forsøk på bruk av Cable Select (CS) på CD-ROM, men det var selvsagt et villspor i og med at CF-adapteren ikke en gang later som det har et slikt alternativ så satte den tilbake til slave. Prøvde tilfeldigvis å snu på rekkefølgen slik at kortet havnet sist på kabelen og da fungerte også CD-ROM, tilsynelatende kan det se ut til at master på CF-adapteren i realiteten er CS.

Dette betydde selvsagt at alt håp om bruk av en praktisk plassert bracket på baksiden av maskinen var ute, men det fungerer i det minste. I og med at jeg ikke har lange nok kabler så nådde jeg knapt til bunnen av kabinettet, men som man ser av resultatet avbildet ovenfor til høyre så er resultatet absolutt levelig.

Den gode nyheten er at maskinen nå fungerer tilstrekkelig til at jeg får installert og spilt spill på den, til og med med lyd! Burde vært selvsagt, men som jeg noterte i AST Go! Go! Adventure! så fikk maskinen en tendens til å låse seg og kræsje ved forsøk på å starte litt mer krevende spill. Kan kun konkludere med at det å fjerne en gammel kraftslukende Maxtor-harddisk er... uhm... bra!

Hva gjør man nå når alt fungerer, CD-ROM og lydkort og alt det der? Man avslutter innlegget på en risikofri måte. Hvilket bedre avslutnings-foto kunne jeg finne på å bruke enn et der jeg installerer PCF-demoen av Syndicate, fra diskett og uten støtte for lyd!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar