tirsdag 19. september 2017

Pretec 2MB SRAM for Amiga 600

Husker du den biten jeg sikkert har sagt en gang om Amiga-ens produktivitet rett ut av esken? Har sikkert ikke sagt det, høres mer ut som en reklame fra 1992 fremfor noe jeg ville sagt. Med mindre noen hadde betalt meg. Har alt for mange dyre uvaner til å si nei.

Uansett, det trenger en hel haug med greier for å fungere - i alle fall slik jeg vil at den skal, det vil si spille spill fra harddisk. Installerte Compact Flash-kort som substitutt for harddisk, trengte så en Chip RAM-utvidelse for å i det hele tatt kunne starte opp Workbench og det var det. Nope, fortsatt ikke nok minne til å starte selv de mest simpleste av titler. Vel, da måtte man se etter en utvidelse i form av Fast RAM, og uten krav til bruk av loddebolt så måtte det vel være et PCMCIA-kort.

PCMCIA-kortene som støttes av Amiga 600 er de som kom ut på markedet noen år før resten av verden oppdaget PCMCIA, når verden omsider kom etter så var det med en nyere revisjon av standarden med det resultat at de nye kortene ikke fungerte med de gamle maskinene. Good going Commodore, banebrytende og utdatert omtrent neste dag. I det minste har du det samme problemet på Amiga 1200.

Måtte tråle de mørkeste hjørnene av Internett for å finne et fungerende kort, ser ut til at SRAM-kortene laget for mange laptop-er generelt sett bare ser ut som PCMCIA-kort - selv om de tilsynelatende er ment å skulle fungere. Fant ut at de kortene som fungerer kommer med batteri, så bisart nok er det stikkordet for å finne dem - vil anta at den opprinnelige tanken var å bruke dem som en semi-permanent RAM-disk. Eventuelt, som det heter i Amiga-verdenen - Fast RAM. Hvorfor, Commodore, hvorfor? Var standard Chip RAM så treg at disse virket rask, og hva er da Slow RAM - informasjonsutveksling via brevdue?

Uansett, kortet jeg fikk tak i fungerer - referer til skrytebildet nedenfor til venstre hvis du har en mistenkelig statistikk-fetisj. Neste steg? Spill, selvsagt. Da blir det Mega Lo Mania!


Strengt tatt så er ikke 2 MB Fast RAM tilstrekkelig for å spille hele katalogen av titler tilgjengelig, men med en del triks for å unngå minne-lekkasjer så skal det være mulig å spille en signifikant andel av dem - ved å deaktivere WHDLoad preload så skal det gå fint for enda flere av dem. Strengt tatt fikk jeg kaffen i vranghalsen når jeg så spillene blinke svart fra tid til annen, men dette er normalt ved brukt av WHDLoad - det er bare kortvarige skjermer med beskjed om å bytte diskett.

For eventuelle spill som fortsatt ikke fungerer, så har man fortsatt Gotek-diskettstasjonen som et alternativ. Man kan selvsagt se etter 4 MB variantene, men man må ofre en geit til ære for Donald Trump for å ha råd til dem så hvorfor ikke være fornøyd med det man har?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar