onsdag 6. september 2017

Falske SD-kort

Her om dagen var jeg ute etter rimelige SD-kort for bruk sammen med Raspberry Pi, Arduino-prosjekter og lignende - fant en hel haug av disse på Wish.com og tenkte at det tross alt var særdeles attraktive priser på dem. Pussig nok så var kortene av høyere kapasitet noen knappe kroner dyrere enn de av litt mer ordinær kapasitet, så hva får man for 35 KR når de tilsvarende kortene hos Elkjøp koster 399 KR?

Strengt tatt så har Elkjøp for det meste kort fra SanDisk, men Transcend er også et tilsvarende merke i samme prisklasse. Som man kan se av bildet så er selve kortene reprodusert i en såpass grad av detaljer at jeg ikke ved første øyekast ville plukket dette ut sammenlignet med de originale Transcend-kortene. Eneste jeg registrerte er at selve innpakningen var noe kjedelig og generisk, mest trolig benyttes den samme innpakningen på produkter fra flere "leverandører".

Setter du minnekortet inn i datamaskinen, eventuelt videokameraet så får du som forventet opplyst om kapasiteten som er trykt på forsiden av kortet. Startet med å kopiere over noen bildefiler til kortet, ser helt fint ut - man kan fint åpne filene i etterkant og verifisere at innholdet som forventet er slik det skal være. Supert, verdi for pengene eller hva?

Egentlig ikke, for selv om kortet fungerer ved første forsøk så kommer man til et punkt der alt bare forsvinner. Det vil si; kameraet "skriver" bildefilene til kortet og du kan se at filen er der ettersom informasjonen om hvilke filer som eksisterer ligger på starten av kortet, alt av innhold derimot ser ut til å ha forsvunnet i løse luften.

Min teori er at leverandøren intensjonelt har produsert kort med kapasitet på rundt 2 GB og så forfalsket mekanismene internt slik at kapasiteten istedenfor rapporteres med kapasiteten skrevet på selve kortet. På den måten tar det tid før du selv oppdager forfalskningen, i noen tilfeller oppfatter man ikke feilen før man oppdager at alt annet enn en håndfull av de første feriebildene er uleselige!

Eventuelle feriebilder får man ikke tilbake, men kostnaden av kortene kan man få refundert fra de fleste aktørene av en viss profesjonell kapasitet. Kontaktet Wish.com og de virket vennlig innstilt i forhold til slike saker, men man må selvsagt kunne begrunne ønskene om refusjon med noe mer enn å ønske veldig hardt. Fant programvaren H2Testw via denne nettsiden, og som man kan se av resultatene gjengitt nedenfor så var kortet totalt garbage - Wish.com refunderte hele beløpet mitt i sin helhet samt fjernet produktene fra nettsiden.


Moralen på historien på historien er vel at billig ikke alltid har en verdi, noen ganger er tryggheten ved å handle merkevarer lokalt verdt investeringen. Ved tvil, kontroller kvaliteten nøye før bruk - spesielt dersom risikoen involverer ferie-minner!

Deretter - søk om refundering av beløpet betalt, de fleste av leverandørene vil støtte deg så lenge du kan begrunne kravet. Diskusjonen kan være enklere hos netthandlere med norsk kundesenter, ie. Wish.com dersom Engelsk er en utfordring - både for deg og de som sitter i den andre enden. Dette kan raskt bli en avgjørende faktor, spesielt i tilfeller som dette der "produktet" er spesielt utformet for å lure deg til å tro at du har fått det du skal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar