tirsdag 19. september 2017

Gotek-diskettstasjon for PC

Kjøpte tidligere en Gotek-diskettstasjon modifisert for bruk med en Amiga, og jeg er så fornøyd med den at tanken på å håndtere disketter på vanlig måte virker rett og slett arkaisk. Og, ja, jeg er klar over selvmotsigelsen i å klage på arkaiske løsninger for bruk på datamaskiner som er over 20 år gamle.

Fordelen med å bruke en Gotek-diskettstasjon, den spesifikke modellen jeg har kjøpt inn for bruk på datamaskinene mine (Copam+ 386SXM/16 og AST Advantage! 6066d) er SFR1M44-U100, er mulighet for å utveksle data mellom en ny datamaskin og denne uten bruk av annen eksotisk maskinvare.

Ikke det at jeg ikke allerede har en diskettstasjon som kan tilkobles nye maskiner via USB, for disse finnes både ute i salg på nettbutikker med gamle lagre samt selvsagt på boden min - utover den som ligger på boden min, så kan det hende at en av dem til og med fungerer! Grunnen til den biten om "fungerende" er at de disse stasjonene kom fra en tid da absolutt billigst mulig var det store mantraet, siden da har disse ligget på et lager i 15-20 år! Diskettene ble produsert frem til midten av 2000-tallet, men som de fleste dessverre husker så var produksjons-kvaliteten de siste årene tilnærmet søppel og storparten av disse har råtnet vekk i mellomtiden.


Monteringen av stasjonen kunne ikke vært enklere, her er det bare å eventuelt fjerne den gamle diskettstasjonen og så sette inn denne isteden. I og med at den er laget for å erstatte en ordinær diskettstasjon så kommer ikke maskinen til å se forskjell på dem, fra utsiden så må jeg si at den ser forunderlig futuristisk ut på en veldig gammeldags måte. De røde 7-segment displayene har eksistert siden 80-tallet så helt feil blir det uansett ikke, men så var man ikke vant til å se dem andre steder enn på vekkerklokken.

Programvaren er i en helt annen verden fra det man er vant til på Amiga-varianten, og ikke på en god måte. Den som følger med er absolutt forferdelig, men heldigvis har tyske ipcas laget et brukbart alternativ. En ting å merke seg er at minnepennen kan ikke brukes til noe annet, den må formateres med et spesifikt filsystem spesielt for formålet (trykk Ctrl + F, bilde nedenfor til venstre) - med tanke på at standardversjonen kun støtter 100 virtuelle disketter så får man maksimalt utnyttet 144 MB av pennen så her lønner det seg å finne noe billig.


Man kan skrive filer til de virtuelle diskettene ved å dobbeltklikke på dem (se ovenfor til høyre), kopiere filene inn i mappen som åpnes og så man høyreklikke på disketten og velge SAVE. Plagdes med å få denne funksjonen til å fungere skikkelig på min maskin uten å starte programmet som administrator, mulig man hadde sluppet billigere unna ved å sette "upload file root" til noe innenfor min egen hjemmekatalog (trykk Ctrl + Q).

Erfarte derimot en del problemer med bruk av diskettstasjonen, det første var at minnepennen ikke fungerte på den og da må man finne noe annet - hvis du sammenligner de to øverste bildene kan du se at punktumene under segment-displayet vil vises når minnepennen enten ikke er tilstede eller ikke kan benyttes.

Det siste og mest problematiske problemet var tilsynelatende korrupsjon av data lagret dersom man skriver IMG-filer til de virtuelle diskettene, noe potensielt sett kan være en dealbreaker - denne feilen ser ut til å oppstå dersom man skriver et image basert på annen diskett-størrelse enn 1.44 MB, og vil vise seg ved at denne og alle andre virtuelle disketter ikke lenger kan leses, Endte opp med å hente filene ut fra IMG-filene og så kopiere disse over på den virtuelle disketten ved bruk av metoden skrevet over.

Personlig så har jeg en mistanke til at feilen er spesifikt lagt inn leverandøren, dette ettersom de leverer en separat 720 KB diskettstasjon til en merkbart høyere pris til tross for at maskinvaren i seg selv er identisk. Et alternativ, dersom man etter hvert får problemer man ikke kan leve med er å bytte til HxC-firmware (10€ per installasjon).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar