onsdag 16. januar 2013

Test av "Introduction to Tai Chi"

Har alltid hatt en fasinasjon for østlig kultur og følgelig har jeg også hatt ett ønske om å reise dit på ferie, men dette har så langt verken vært økonomisk eller praktisk gjennomførbart. I flere hundre år har det kinesiske folket startet dagen med Tai Chi selv om det da som oftest idag er snakk om avarten Tai Chi Qi Gung, en form ment for bevegelighetstrening og ikke kampsport. Treningsformen egner seg for alle aldersgrupper med mulighet for å stå oppreist på egen hånd uavhengig av ferdighetsnivå og stivhet (går så langt som en klarer uten at det gjør vondt).

For å teste ut treningsformen gikk jeg til innkjøp av DVD-platen Introduction to Tai Chi fra cdon.no, men vært obs på at de har valgt å kalle produktet Tai Chi: Introduktion da svensker ikke har mage til å tåle DVD-utgivelser med de originale titlene. I og med at jeg tester ut treningen samtidig som at jeg ser på selve platen er det viktig å holde disse to tingene adskilt, og jeg skal gjøre mitt beste for ikke å rote ting til.

Platen viser treningsformen Tai Chi Qui Gung og det er da disse øvelsene jeg har fått prøvd ut, og mitt inntrykk er at selv om dette ikke er en spesielt fysisk utfordrende treningsform merker man raskt at den har positiv effekt på bevegelighet og stivhet - noe man raskt hører etter å ha utført ett par øvelser, da mer spesifikt på grunn av knekke-lyder fra alt av ledd underveis. For å inkludere alle som ønsker å delta går en gjerne kun så langt som en er fysisk i stand til i de ulike bevegelsene, og det understrekes at man alltid skal stoppe dersom en bevegelse virker smertefull. Etter noen forsøk og ett ønske om en mer intensiv trening fant jeg ut at en gjerne kan kombinere de fleste øvelsene med lette vekter for økt forbrenning. Treningen passer fint inn i ett travelt hverdagsprogram da det er korte og konsise øvelser uten spesielle behov for utstyr.

Gir ett innblikk i historikk og bakgrunnen for treningsformen, retningslinjer for oppvarming, selve treningsøvelsene samt enkel meditasjon. Platen inkluderer norsk tale så her er det ikke behov for å lese undertekstene eller forsøke seg på ad-hoc oversettelser fra engelsk mens man utfører øvelsene, og det er ett pluss. Selve platen blander sammen historikk og bakgrunnen for treningsformen sammen med selve treningsøktene, og selv om dette er informasjon som er greit å få med seg den første gangen så er dette en irriterende pause den tiende gangen du skal bruke den under trening - og det må dermed en del spoling frem og tilbake for å finne selve treningsprogrammet. Like skuffende er at DVD-platen ikke gir valg for å hoppe mellom de relevante seksjonene, men har kun en inndeling i ett sett kapitler som ikke nødvendigvis gir mening.

Dersom man skulle konkludere om noe så måtte det være at som treningsform så er Tai Chi Qi Gung en veldig god avveksling til tradisjonell trening, men velger å tro at det bør finnes mer egnede DVD-utgivelser for aktiv og repetiv bruk - utvalget er dog noe spartant så det er mulig at platen er mest velegnet som en introduksjon på hjemmebasis de første gangene og så melde seg inn i en lokal treningsgruppe som øver seg med Tai Chi (Qi Gung).

Vurdering:
5/10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar