torsdag 7. mars 2013

Fungerer måltidserstattere?

En stund tilbake, mer spesifikt som kommentar til innlegget Test av "Noka Caramel Confect Bar", så mottok jeg ett spørsmål angående hvorvidt de ulike måltiderstatningene jeg har testet så langt faktisk fungerer i praksis?

Spørsmålet er en god del enklere enn selve svaret, men for å starte på ett relativt logisk sted så er nok det første steget å generalisere all effektiv vektnedgang til en øvelse i å sørge for at energi forbrent overstiger antallet kalorier inntatt.  I og med at jeg har gått ned en del kilo det siste året så får man en del spørsmål om hvordan det skjedde, men kan garantere at dette svaret utover å være korrekt også vil gjøre folk lettere irritert - rett og slett fordi det ikke inkluderer noen hemmelig triks man kan benytte for å slippe de harde endringene; det vil si bevege seg mer og/eller spise mindre.

For å faktisk komme tilbake til det aktuelle spørsmålet, så vil en måltidserstatning kunne hjelpe deg på veien til en sunnere kropp ved å kutte ned inntaket av kalorier til omtrent 220 kcal per måltid. Dette er noe du fint kan oppnå på egen hånd ved å sette sammen menyen selv i henhold til det samme nivået eller å rett og slett lene deg hvilken som helst bisarr diett som måtte være i skuddet der og da, men vil da benytte sjansen til å påpeke at den største forskjellen da er at måltiderstatningene er sammensatt spesifikt for at du skal få i deg den mengden vitaminer og mineraler som kroppen din trenger hver eneste dag for å fungere slik den skal. Du kan overleve dagen uavhengig av om du spiser kun en enkel drue den dagen eller noe slikt som to kilo med sjokolade, men i lengden vil det få følger - en tilsynelatende normalvektig person kan være like feilernært som en tynn eller en overvektig person.


Betyr dette da at jeg mener at man skal benytte måltiderstatninger istedenfor å spise normal mat? Jeg kommer nok alltid til å anbefale at du gjør hva enn som skal til for å finne en permanent endring i livet som tillater en bedre balanse mellom inntak og forbrenning, og dette utelukker måltiderstatninger som noe annet enn ett midlertidig verktøy. Jeg anbefaler bruken av dem under følgende omstendigheter:
  • Bruk av erstatningene for å bryte ditt nåværende livsmønster. Når automatikken i de daglige rutinene avtar så blir det lettere å vurdere nøyaktig hvor mye du spiser i løpet av ett måltid og hvorvidt mengden virker fornuftig.
  • Ha dem liggende i bilen så har du noe du kan spise når du blir sulten istedenfor å kjøpe pølse i brød hos den lokale bensinstasjonen (i tillegg til hva enn annet du tilfeldigvis kjøper samtidig). Fungerer også som alternativ til frossen-pizza, og hva enn annet som virker lettvint og tilgjengelig, når du på et små-sultent øyeblikk befinner deg på kjøkkenet  på leting etter noe.
  • Avveksling når du er blitt skikkelig lei av de sunnere tingene du vanligvis spiser, og det er da bedre å velge noe fra denne kategorien istedenfor å vende tilbake til dårlige matvanene du enten hadde tidligere eller står i fare for å utvikle. Klikk på etiketten Måltidserstatter for å finne en oversikt over de produktene jeg har testet, og de erfaringene jeg hadde med dem.
En relevant advarsel i forhold til produktene, som forsåvidt også er fullstendig i henhold til regelen om å holde inntaket av energi i forhold til energien forbrent, er at dersom du bytter ut en til to frokostskiver, med magert pålegg, til fordel for en måltiderstatning så vil inntaket av kalorier enten være omtrent det samme, eller til og med høyere! Bruk erstatningene av de grunnene jeg har listet opp ovenfor, men i alle andre tilfeller så anbefaler jeg heller at du starter med å akseptere at de raske og enkle løsningene rett og slett ikke eksisterer, deretter kan du starte med å sette fokus på å oppnå varige positive endringer i livsstilen din.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar