søndag 24. mars 2013

Palmesøndag

Da var påsken offisielt, i alle fall dersom man legger den kristelige høytidens definisjon til grunn, i gang for fullt ved at vi har kommet frem til palmesøndag. Denne dagen signaliserer starten på perioden der vi minnes Jesu Kristi lidelse, død og etter hvert oppstandelse, men uten å gå alt for langt inn på detaljene så har jeg siden min barndom vært litt usikker på hvorfor alt dette så ut til å foregå på forskjellige dager fra år til år, og det til tross for at han likevel ble født på en spesifikk dag i året? Og hvor kommer en Tuja inn i bildet?

For å starte med det første spørsmålet så må man rått og brutalt stjele litt definisjoner og slikt fra Wikipedia for å i det hele tatt komme frem til et svar selv, men den korte forklaringen er at høytiden er en markering til minne om hendelsen og ikke det at foretrekker å gjøre det litt vanskeligere for oss selv å planlegge tiden rundt mars/april. Litt mindre kort sagt så var det da under det gode gamle kirkemøtet i Nikea i år 325 at noen satte seg ned og bare bestemte seg for hvordan man skulle finne frem til en passende søndag (antakeligvis for unngå forvirrelsen ved å eksempelvis feire palmesøndag på en mandag).

I dag ville det nok samtidig ha vært enklere dersom de bare i så fall hadde bestemt seg for å velge den tredje søndagen i mars eller noe slikt da, men nå må vi tross alt huske på at det var en tid uten at alle fikk en kalender fra det lokale kraft-selskapet, Røde Kors eller lignende så da valgte de den dagen folk sånn i det minste teoretisk sett skulle klare å peke ut i overgangen mellom vinter og sommer, med andre ord vårjevndøgn, også kjent som den spesifikke dagen i året der natten og dagen er eksakt like lang. For å gjøre det hele enda litt vanskeligere, selv om jeg antar de også hadde en annen og mer fornuftig grunn til dette, så skulle påskedagen regnes ut fra den første søndagen etter første fullmåne, etter vårjevndøgn. Så med andre ord så var inntakskravet for å bli regnet som en god kristen evnen til å regne seg ut til den korrekte dagen å starte markeringen på, og i og med at palmesøndagen er en uke før påskedagen så er fremgangsmåten da at man må regne seg en uke tilbake fra den første søndagen etter første fullmåne etter dagen der man antok at natten var like lang som dagen, og alt dette uten tilgang til en skikkelig kalender der alt dette er ferdig utfylt samt at de mekaniske klokkene vi kjenner til først ble oppfunnet omtrent tusen år senere.

Over til det pressende spørsmålet om hva en Tuja egentlig har med noe som helst av dette å gjøre, og det var bare noe jeg inkluderte fordi jeg ikke fant et fint bilde av et palmeblad... Vel, ok da så var ikke dette noe jeg bare fant på, men visstnok i de delere av Norden der en Tuja faktisk kan overleve utendørs så har denne planten blitt benyttet som substitutt for palmene som definitivt nekter å overleve her i nord.

Klukk, Klukk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar