torsdag 21. mars 2013

Måneklart

Månen (Wikipedia)
Har lenge hatt planer om å få ryddet vekk nok tid til å få prøvd ut det nye månefilteret jeg kjøpte til teleskopet mitt, men det har latt vente på seg. Lengre periode med mye forstyrrelser i atmosfæren har hindret god nok sikt, men så har det også vært en del kvelder da man rett og slett var for trøtt til å gjøre noe annet enn å ligge på sofaen og se på Netflix - sistnevnte kan også i et begrenset antall sammenhenger også ha vært en konsekvens av det å sykle på en Ergometer-sykkel, og deretter ende opp med å bare skulle se ferdig resten av episoden.

I kveld var det riktignok perioder da det var stille nok til at man ikke fikk for mye uklarheter på grunn av bevegelse i luftlagene så da var det å finne frem fin-optikken, stille inn finderen og justere ting inn i synsfeltet. Førsteinntrykket av filteret er at effekten kan regnes som noe mer subtilt enn noe annet, men så skal man ikke forvente så veldig mye fra et stykke farget glass og da spesielt når man tester under dårlige omstendigheter (også kjent som fortsatt i byen med mye lysforurensning rundt meg) - ser likevel at den økte kontrasten fargefilteret legger på gjør det litt enklere å plukke ut detaljene i månelandskapet.

Før man går videre må man kanskje ta med noen enkle observasjonstips det mest sentrale er å fokusere observasjonen i området rundt terminatoren, det vil si området mellom overgangen mellom skyggesiden og den opplyste delen av månen, ettersom kontrasten her blir best. Er fortsatt litt geografisk forvirret når det kommer til det å relatere kart til det man ser ute i landskapet, men dersom jeg ikke er helt på villspor så ser det ut til at man i kveld fikk til et godt blikk på kratrene Manilius og Menelaus (to lysere rundinger i første kvadrant, også kjent som oppe til høyre, av det innfelte bildet).

For de som har lyst og interesse i forhold til observasjon av månen så anbefaler jeg å ta en titt på programvaren Google Earth som til tross for navnet også inneholder detaljer og kart over Månen samt også planeten Mars. Et skikkelig kart med korrekte navn på de tingene man ser på blir det også lettere å "lete" seg frem til plassene der blant annet Apollo-oppdragene foregikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar