torsdag 9. mai 2013

Kristi Himmelfartsdag

Dagen feires 39 dager etter første påskedag, på en torsdag mellom den sjette eller syvende søndag etter påsketiden. Vanligvis starten på en deilig langhelg i Norge, og assosieres ofte med det å grave frem hytta etter vinteren for å se hvorvidt man også i år slapp unna overvintrende bjørner på soverommet. Personlig synes jeg hytter er noe statisk plassert i ødemarken for min smak, og skulle jeg hatt noe farlig på soverommet så ville jeg foretrukket en tiger, men det er nok bare meg det.

Hva nøyaktig det var som skjedde på himmelspretten er ikke akkurat dokumentert i de mest troverdige historiske nedtegnelsene, men så var det den nok fortsatt en del hundre år frem til ordet vitenskapsmann entret språket, langt mindre den vitenskapelige metoden som lå til grunnlag for å beskrive slike ting helt nøyaktig.

Mange vil sikkert hevde at bibelen er en eksakt historisk nedtegnelse, men på et dypt personlig nivå så vil jeg i det minste håpe på at det er noen ligninger og små-pyntede fortellinger i den selv om ikke nødvendigvis noen er tilbøyelig til å være enig med meg. Det å akseptere Adam og Eva som opphavet til alle mennesker kan være en ting, det at de fikk mange barn en annen ting, men syns samtidig det er greit å slippe å tenke på at foreldrene til barnebarna deres isåfall var søsken. Bare så det er sagt.

Slik fortellingen går så brukte han del av hans ekstra tid her på jorden til å først overbevise disiplene sine om at han ikke var en bankeånd eller lignende overnaturlig skapning, men heller et lyst levende overnaturlig guddommelighet i form av et menneske. De spiste og drakk sammen for å overbevise dem om at, ja - han også var et levende menneske, bare langt mer. Over noen glass vin, og sikkert en del underfundige spaserturer langs en av Jerusalems mer idylliske olivenlunder. Jeg gjetter selvsagt på de siste bitene, men virker passende nok.

Den siste dagen samles alle disiplene og de får beskjed om at han nå må forlate dem, men at de etter en stund vil bli besøkt av den hellige ånd som vil tildele dem en brennende kraft og gjøre dem mer levende. I samarbeid med den hellige ånd, og kraften de er tildelt skal de spre budskapet om jesu liv, død og oppstandelse.

Vi markerer dermed ikke bare budskapet, men samtidig også dagen da Jesus stiger opp for å ta sin plass ved Guds side som en del av guddommeligheten.

1 kommentar:

  1. Takk for et bra innlegg- Dessverre så er det færre og færre som forstår verdien av hvorfor man har religiøse "rød-dager" i kallenderen. Noen barn tror at vi feirer Jul fordi de skal få så mange julegaver at de ikke orker å åpne alle.

    Her har foreldre og skole en viktig oppgave for kommende generasjoner.

    Vargas

    SvarSlett