onsdag 8. mai 2013

Styrker og svakheter

www.best-tshirts-ever.com
Med de siste dagenes innlegg omhandlende det å finne ut hvordan man selv fungerer i forhold til ulike omstendigheter, basert på trekkene som på en måte kan sies å definere vår personlighet. Gjennom gjennomgang av elementer av personlighet så har vi sett på fire par av mentale funksjoner og mekanismer assosiert med tankearbeidet originalt utført av Carl Gustav Jung.

En av tingene i alle fall jeg oppdaget relativt raskt er at blant alle disse definisjonene så er det bruk av mange ord som vi gjerne bruker om hverandre uten å tenke over at de er forskjellig, rett og slett fordi vi selv vil underbevisst foretrekke den ene over den andre. En personlighetstest vil generelt sett søke å identifisere hvordan man tenker ved å stille en serie spørsmål og vil dermed peke ut hvor man havner på skalaen mellom de ulike motstående definisjonene.

Tydelig markering i den ene eller den andre retningen betyr ikke nødvendigvis at man mangler evner, bare det at man er konsistent i måten man fungerer på og dermed kan være bedre trent i visse aspekter av seg selv. Jeg tenker det som sådan at jeg er høyre-hendt, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg er ute av stand til å plukke opp et vannglass og drikke av det med venstre-hånden dersom glasset står på den siden. Skal jeg skrive noe for hånd så vil jeg instinktivt plukke opp pennen med høyre hånd og ikke tenke noe over det - jeg kan velge å skrive med venstre, om enn i praksis svært sakte og mer enn litt ukomfortabelt så går også det greit selv om det etter noen uker sikkert ikke lenger ville vært noe problem.

Så hvis hele poenget bare er å finne ut hvordan vi foretrekker å gjøre ting, eller det vil si måten hjernen vår er programmert til å reagere når vi selv ikke helt er tilstede, enten vi mentalt gjennomsøker referanser gjennom vår egen historie eller legger planer for fremtiden. Hvor enn du befinner deg nå, uavhengig av om det er på jobb eller skole, så kom du deg dit på en eller annen måte, men hvordan kom du deg dit? Mest trolig med bil, buss eller tog, men husker du spesifikt selve reisen og alle de forskjellige avgjørelsene du tok for å navigere deg dit, eller antar du bare at du tok dem i og med at du ikke lenger er hjemme? Kan du ikke svare med 100% sikkerhet var du mest trolig ikke ved roret selv, og det var dine underbevisste prosesser som håndterte oppgavene for deg - mønstret disse opererer på avslører du enkelt gjennom testene.

www.demotivationalposters.org

Gitt at de fleste måter å løse en problemstilling gjerne har sine bakdeler og fordeler i likhet med evnene våre så er det å være bevisst hvor vi er sterkest en definitiv fordel som må tas inn i betraktningen, men like fullt så vet man samtidig at ved å vite om sine iboende svakheter så kan man spesifikt velge å kompensere for dem etterhvert som situasjonene tillater det.

Personlig så har jeg en tilbøyelighet for å basere meg på ren kald og hard logikk fremfor følelsene mine i de fleste sammenhenger, og selv om de er der så er de sekundære funksjoner. Det å vite at det er slik jeg fungerer gir meg den bevisstheten til å gjenkjenne situasjoner der dette ikke er den beste måten å håndtere noe på, og prøver dermed spesifikt å legge fra meg den logiske tankegangen - enkelte ganger trenger vi mennesker bare noen som er villig til å lytte, og ikke noen som kan analysere situasjonen og foreslå en passende løsning.

Andre siden av medaljen er selvsagt den at en personlighetstest kan være direkte missvisende i og med at kulturene våre er svært varierende - en person kan faktisk ende opp på forskjellige ender av skalaen ved å ta en britisk fremfor en amerikansk test! Hvis du tok testen og fant ut at jobben du hadde ikke var en av de anbefalte for personlighetstypen din, ville du da begynt å lure på hva som er galt?

Kanskje, kanskje ikke. Uansett så handler alt om tilbøyeligheter for hvordan vi reagerer ubevisst, og ved å være bevisst i både opptrening og bruk av spesifikke mekanismer så er det ingenting i veien for at vi ikke kan finne en løsning for å bli akkurat det man ønsker å bli. Vil kanskje ikke være den letteste veien til en lønnsslipp, men med vilje finner du en løsning uansett - ofte gjennom å være bevisst sine svakheter og så arbeide med dem. Om mulig, planlegg slik at du samtidig får fullt utbytte av dine egne styrker.

Sammensetningene gjør oss ikke bedre eller dårligere, bare annerledes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar