tirsdag 9. april 2013

Sinne!

Anger av Chelseam2
Markeringen av den mer moderne påsken var over for litt over en uke siden, og gjennom noen av innleggene knyttet til de spesifikke dagenes betydning har man samtidig hatt tid til å reflektere rundt hva påsken egentlig betyr for oss. Med oss menes da alle kristne uavhengig om graden av dedikasjon kan best beskrives som passivt troende eller man om så måtte være på fornavns-basis med prestens kone så representerer tiden utvilsomt et velkomment pust i bakken og et befriende avbrekk fra hverdagen.

Hva innleggets tittel i det hele tatt skulle ha med påskens tema kan vel nærmest regnes som et poeng i seg selv da markeringens kjerne som kjent starter med en essens av alvorlighet, bot og faste og går så over i en ren oppløftende stemning i forhold til at det på en måte likevel gikk bra til slutt - vi fikk en oppstandelse, og til forskjell fra de reaksjonene som man forventet ut fra det gamle testamentet i form av lyn, brann og gresshopper (?) så fikk man i stedet en essens preget av nestekjærlighet. Ikke det at religionens opprinnelse utbredelse til våre egne kystlinjer var preget av så forferdelig mye nestekjærlighet - det å skrike "konverter eller dø" til sine egne landsmenn for så å slakte ned alle som stilte var vel kanskje ikke det mest overbevisende eksemplet på denne kapasiteten. Kanskje enkelte ganger er det ufiltrerte budskapet bedre enn når man samtidig får med forvridningene signert de som eventuelt måtte føle for å håndtere det som et lett anvendelig og tilgjengelig våpen.

Har brukt noe tid på det å reflektere over det å føle sinne, og selv om jeg som regel sier at jeg ikke har noen kapasitet til sinne så er det med all sannsynlighet en sannhet med modifikasjoner. Kanskje mangler bare et sunt utløp for dette sinnet, og fremfor å bare knuse en del av inventaret og så være ferdig med hele greia slår det bare heller innover som en stille brumlende forakt for alt som måtte finne på å stå i veien, men som for alle med en viss mengde selvinnsikt så slipper omverdenen altfor lett unna ved at de fleste konsekvensene ser ut til å lede tilbake på seg selv i en eller annen sammenheng - til og med når den logiske konklusjonen er at det hele var en vurderingsfeil der tillit ble gitt noen som ikke kunne møte forventningene, men det å være glad i noen er utvilsomt det samme som å åpne seg opp for smerte, og dermed må man risikere den ene for å kunne motta den andre.

Jeg har hatt grunner til å være sint. Mobbing la et fryktelig unødvendig preg på en barndom som ellers ikke ville vært mulig å beskrive uten bruk av ordet "perfekt". Senere i livet var man til og med forlovet med ønsker og drømmer knyttet hus, hund og barn, men livet har sin egen kapasitet til å introdusere overraskende elementer ved å generelt sett forløpe uavhengig av våre beste ønsker, og i en periode der man trengte noen å støtte ble jeg heller ble etterlatt i ruinene. Den første hendelsen kunne kanskje vært behørig løst med litt målrettet anvendelse av noe tyngre, eksempelvis en slegge. Den ofte foreslåtte responsen for den andre involverte å drasse alt som ikke direkte tilhørte meg selv ut på gårdsplassen, og så kombinere det hele med bensin og fyrstikker om så bare for å få gleden av å se hele greia gå til himmels i det flammehavet man selv følte man sto oppi. Realiteten er uansett hvordan man vender og vrir på det at jeg helt ærlig talt ikke har evnen i meg til å gjøre noe slikt, i alle fall ikke uten å miste den delen som gjør at jeg faktisk er meg selv. Ville kanskje vært sunnere i noen sammenhenger, men det å gå mot alt man vanligvis står for fristet ikke helt - heller ikke den implisitte invitasjonen til onkel Politi om å komme innom gården for en en hyggelig samtale, og selv om den påfølgende ferien man senere ville mottatt så ville det sikkert ikke vært verdt det i lengden.

Sinne som følelse ligger svært dypt i den måten vi fungerer på, og for alle de som har opplevd et snev av ukontrollert sinne, uavhengig om det måtte begrense seg til et verbalt utbrudd eller en knust skapdør, så ligger den faktisk såpass dypt at den blokkerer ut tilgang på mentalt høyereliggende funksjoner slik som eksempelvis rasjonell tankegang. Det å gi slippe kontrollen og gi etter for sinne er en ren forsvars-funksjon som i dagens moderne samfunnet for det meste kun har potensiale for å grave seg selv et stadig dypere hull - med mindre man da ikke tar et skritt tilbake, venter til impulsene avtar og først da konfronterer situasjonen etter å ha tenkt over alternativene tilgjengelig for deg. Internaliseres sinnet ender man som regel opp med å reflekterer mer over de handlingene man har utført, konsekvenser og erfaringer, men har selvsagt den uheldige tendensen for at alt lagres opp inntil den sakte spiser deg opp fra innsiden og ut.

På tross av alt så kan faktisk sinne også være en god ting, i alle fall dersom man benytter den til noe mer velegnet slik som eksempelvis energi til forandring, men som med alt annet er det vel noe med balanse her. Kanskje er det å tillate seg å ha følelser det samme som å åpne seg opp for de negative konsekvensene ved å agere direkte ut fra dem uten å ta seg tid til å rasjonelt tenke over dem, men tommelfinger-regelen blir vel utvilsomt noe slikt som å ta ett skritt tilbake før man i det hele tatt vurderer å storme fremover inn i mørket.

Sinne assosieres sjeldent med noe positivt, og selv om potensialet for også det er tilstede så er det sjeldent resultatet i de fleste situasjoner.  Slår sinne utover og får deg til å skade noen andre så trenger man utvilsomt hjelp, men hva skjer når den man går til angrep på er deg selv?

Hva oppnår man gjennom å bære på en følelse som kun vil ha en negativ påvirkning på seg selv? Helt enkelt fordi den kan isolere oss fra smerte vi ikke enda er i stand til å prosessere på noen fornuftig måte, men før eller siden vil den bare være i veien for å håndtere det som nå er skjøvet inn i bagasjehyllen. Gi slipp på å la sinne være noe du bærer med deg ved å bare akseptere verden som den naturlig kilden til både smerte og glede, men sett pris på det du har uten å la tidligere smerte forringe den gleden du fortsatt har potensiale til å oppleve. La sinne og smerte være noe som ligger igjen i den historien de tilhører, og gå videre med blanke ark.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar