søndag 18. november 2012

Hva jeg har lært om slanking

Etter å ha holdt på med slankeprosjektet mitt i snart ett halvt år og lest det jeg kunne finne av fornuftig, korte innlegg på nettet, av informasjon så er det lov å håpe at man hadde lært noe underveis. Det jeg har observert er at slanking gjerne foregår ved bruk av metoder som gjerne faller inn under en eller flere av følgende hovedkategorier.

Livsstilsendring

Dette er den kjedelige metoden som vil si å lære seg til å spise sunnere mat og tilpasse mengden i forhold til ditt aktuelle aktivitetsnivå. Dette er metoden som nettsider slik som www.vektklubb.no prøver å snike inn i hverdagen uten å fortelle deg om det, men når alt kommer til alt så er dette hovedsaklig den metoden som fungerer både underveis og på sikt.

Noen vil gjerne missforstå og plassere livsstilsmønstre slik som lavkarbo i kategorien under, men brukt som en diett vil du bare eksplodere i vekt det sekundet du stopper med å spise på denne måten - en gang lavkarbo så må du gjøre det resten av livet. Personlig er jeg for avhengig av sjokolade og pasta til å i det hele tatt holde spesielt lenge ut på dette så jeg satset heller på å spise mindre normal mat samt være i litt mer aktivitet - underveis teller jeg kalorier inntil dette går av seg selv.

Dietter og kurer

Dette er kategorien der du finner produktene fra 30 days, Allèvo, Atkins og andre alternativet, men inkluderer også de mer teite alternativene slik som slanking ved å kun spise bomull med sitronsaft, kun kiwi i en måned samt den store slankesuppen som sirkulerte for en tid tilbake. Felles for alle disse er at du med mindre du tar utgangspunkt i produktene i kategorien måltidserstatninger så vil du få problemer med feilernæring og andre helseproblemer ved å bruke disse over tid.

Diettene og kurene i kategoriene kan kun benyttes over korte perioder for å oppnå kortsiktige mål slik som mål om å passe inn i dressen foran bryllupet eller lignende sosiale hendelser. Kan også brukes som en hurtigstart på en kommende livsstilsendring i retning av en sunnere livsstil, men dersom denne endringen ikke kommer så vil du sprette opp i vekt igjen.

Placebo/Nocebo

Dette er en kombinasjonskategori der førstnevnte består av magiske piller som uten vitenskapelige beviser skal fjerne fett fra maten man spiser, hindre opptaket av sukker eller på annen måte øke forbrenningen - de fleste av disse er kun svakt vanndrivende og det vil se ut som at du har gått ned i vekt mens du egentlig ikke har tapt ett eneste gram fett, kun vann. Nocebo-effekten er generelt sett det å kutte ut slemme matvarer og så med en gang bli mye tynnere - eksempelvis ved å bytte ut melk med soyamelk eller annet sludder.

Alt i alt så fungerer ingenting i denne kategorien utover å slanke lommeboken, og du vil alltid være bundet til de enkle reglene om at vekten er bestemt av mengden kalorier du putter inn i munnen over tid - med andre ord går du ned i vekt med å bytte ut sukkerholdig brus med vann, men tabletter med konsentrert chili fungerer ikke (hadde dette fungert ville ingen i de amerikanske sørstatene vært overvektig).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar